Podcasts till träningen

KrönikaHelt tyst blir tråkigt. Musik stör den naturliga rytmen. Ta med dig Filip och Fredrik, Alexander Shulman, Adam Alsing eller ett gäng löparprofeter ut på löprundan. Madelene listar sina favoritpodcasts.

Det är förmodligen få som slukar poddar lika girigt som jag. Jag lyssnar vid alla tänkbara tillfällen; när jag går promenader med Tyson, när jag diskar, när jag städar, när jag har tråkigt, när jag åker tunnelbana och så vidare. Inte minst lyssnar jag på podcasts när jag springer.
 
När jag började springa lyssnade jag mycket på musik när jag sprang men det har jag nästan helt slutat med nu. Anledningen är att min löprytm störs, jag börjar helt enkelt springa i takt med musiken vilket i de allra flesta fall resulterar i ett mycket märkligt löpsteg. Men när det gäller poddar uppstår inte den typen av problem, helt enkelt eftersom jag bara lyssnar på snackpoddar. Och ja. Jag ska dela med mig av några av dom jag gillar bäst. Utan inbördes ordning.

Alex & Sigges podcast
Det är väl knappast någon som har missat denna fantastiska podd av Alex Schulman och Sigge Eklund. I poddenblandas humor och allvar på ett stundtals genialt sätt. Alex självutlämnande anekdoter och Sigges fantastiska teorier förvandlar vanliga vardagsbetraktelser till guldkorn där igenkänningsfaktorn ofta är hög. Har ni mot all förmodan missat den här podden har ni en fantastisk resa framför er med hela 80 avsnitt. Nytt avsnitt varje fredag.
 
En varg söker sin pod
En podcast om kultur med Liv Strömquist och Caroline Ringskog Ferrada-Noli. I "En varg söker sin pod" diskuteras såväl finkultur som kultur som drar mer åt mainstreamhållet. Poden tillgängliggör kultur på ett prestigelöst sätt med viss feministsik infallsvinkel. Jag har aldrig varit en kulturslukande person men podden har fått mitt intresse för just kultur att växa och har därför blivit en av mina favoritpoddar. Det är kul att få upp ögonen för någonting nytt!

Filip och Fredriks Podcast
I Filip och Fredriks Podcast blandas högt med lågt på klassiskt Filip och Fredrik-manér. Tempot är högt och vändningarna många men på något märkligt sätt lyckas dom alltid knyta ihop den röda tråden vid poddens slut. Nytt avsnitt varje torsdag.

Fredagspodden med Hannah & Amanda
En podd som kanske inte håller den högsta kvalitéten men som ändå lyckas underhålla och ibland beröra. För mig är det framför allt systrarnas fantastiska relation sinsemellan som berör och får mig att fortsätta lyssna. En podd som är som allra bäst när djup snarare än ytlighet diskuteras. Nytt avsnitt varje fredag.

 

Adam och Kompani
En podd av Adam Alsing, Daniel Breitholtz och Carin da Silva med varierande innehåll. Underhållning som inte fordrar någon direkt tankeverksamhet från konsumenten men som fungerar bra som tidsfördriv.

Fysiopodden
En podcast av ett gäng sjukgymnaster, eller fysioterapeuter som dom själva föredrar att bli kallade. En fantastiskt intressant podd som tar upp ämnen som anknyter till träning och sjukgymnastik. Ibland kan det vara svårt att hänga med i resonemang när många medicinska termer florerar men jag tycker ändå att podden lyckas redogöra för komplexa ämnen på ett tämligen lättbegripligt sätt. Samtidigt hålls trovärdigheten intakt genom att tydligt klargöra huruvida det som sägs baseras på vetenskap eller egna tankar. Särskilt intressant är naturligtvis avsnitten som berör löpning och löparskador.

Möt löparen
Löparen Marcus Åberg intervjuar spännande löparprofiler om deras tankar kring löpning och träning.


Husky
Ännu en intervjupodd där Magnus Ormestad möter olika idrottutövare med fokus mot extrem- och multisport.

11 kommentarer till artikeln

1970 • Lerum
#1
13 december 2013 - 09:44
Är det någon som har andra tex böcker att rekommendera?
Är det något man 'inte' skall lyssna på och i så fall varför?
Jag har provat radio och det har funkat bra men man blir bra trött i öronen efter 2 timmar
1964 • Floda
#2
13 december 2013 - 16:12
"Värvet" med Kristoffer Triumf är också klart lyssningsvärd. Långa intervjuer med kända personer.
1972 • Mölndal
#3
13 december 2013 - 16:31
Endurance planet, Trail runner nation och Talk Ultra funkar med :-)
1970 • Norberg
#4
13 december 2013 - 18:57
P3 dokumentär såklart!
Då kan man lära sig något samtidigt som man får motion.
Madeléne
1985 • Västervik
#5
13 december 2013 - 22:06
Ah Värvet! Kom på efter att jag publicerat inlägget att jag hade glömt just Värvet som naturligtvis också borde vara med på listan!

Det finns ju massa fler poddar som också är bra förstås men här blev det ett litet axplock. Och så valde jag att inte ta med radioprogram (t.ex. P3 Dokumentär, Kropp och själ i P1, Sommar i P1, etc) eftersom dom inte är "riktiga" poddar (med det dock inte sagt att det är dåliga program, tvärtom).

Kul att ni fyller på listan med fler tips, dom ska jag kolla in!
Andreas Olausson
1973 • alingsås
#6
14 december 2013 - 19:26
Håller med Mattias, P3 dokumentär är grejen. Lärt mig mycket av det.
Åsa Nelin
1958 • Onslunda
#7
14 december 2013 - 22:03
jag har storytel o mobilen och lyssnar på böcker, numera nästan alltid. Jag gillar att träna och springa till böcker, när jag promenerar, när jag städar, lagar mat mm.
På storytel finns det mesta att lyssna till, vill man inte lyssna till musik så rekommenderar jag detta varmt
1967 • Lund
#8
15 december 2013 - 16:56
Jag lyssnade på fredagens avsnitt av spanarna samt några kapitel av "Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann" igår på 6h i Växjö. Mycket bra bok!
1983 • Jönköping
#9
16 december 2013 - 10:10
Kan varmt rekommendera Olof Röhlanders och Rickard Olssons podd. Psykologi, media och veckans händelser behandlas med humor och skärpa.
Hanna Berg
1987 • Nacka
#10
16 december 2013 - 11:31
Jag lyssnade på John Grisham hela januari när jag promenerade till jobbet. Ska jag lyssna på böcker när jag springer behöver jag nästan känna till storyn, eller karaktären, Lee Childs Reacherserie, eller Ian Rankins böcker om Rebus, för helt plötsligt har man fokuserat löpningen och missat ett helt kapitel, då får det inte vara för avancerad story :D
Oskar Hermansson
1986 • Stockholm
#11
17 december 2013 - 20:06
Vill slå ett slag för...

Människan och maskinen http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=4462&artikel=5428054

Staden http://staden.arkitekt.se/

och Fysiopodden som TS nämnde http://fysiopodden.se/
Endast registrerade medlemmar kan posta kommentarer.
Registrera dig här eller logga in ovan.