Foto: Karolina Örnstedt

Våga vintercykling!

TipsDet är många av oss cyklister som veknar lite under vinterhalvåret och nästan uteslutande tränar inomhus. Men att fortsätta cykla utomhus behöver inte vara svårt och det krävs egentligen inte så mycket. Karolina Örnstedt peppar oss till att cykla året runt.

Vintercykel med dubbdäck

Till och börja med behövs en alternativ cykel under vintern, det går inte att ta ut racern på vinterunderlag eftersom det dels saknas möjlighet att sätta på dubbdäck. Dubbdäck är obligatoriska för att slippa oroa sig för att halka omkull. Beroende på vad och vart man tänker cykla finns det en uppsjö av olika dubb att välja på. Jag skulle spontant säga att man bör ha minst 200 dubb både fram och bak för att känna sig helt trygg. En fördel med att ha 200 dubb och uppåt är att det sitter dubb både i mitten av däcket och på sidorna. På många däck med runt 100 dubb sitter det bara dubb i mitten av däcket, vilket betyder sämre fäste vid svängar när sidan av däcket är i kontakt med marken. En hybrid, en Cross eller en MTB fungerar utmärkt med dubbdäck och till vinterträning.

Vinterkläder

Man behöver klä sig för kylan och den traditionella trelagersprincipen fungerar utmärkt även för cykling. Någon form av underställ, ett mellanlager i fleece och ett överdragslager i vindskyddande material. Naturligtvis behöver man inte ha tre lager oavsett temperatur, min egen smärtgräns mellan två och tre lager går runt minus tio grader, är det varmare skippar jag fleecelagret.

Är man frusen bör man satsa på att investera i ett par bra och tåliga handskar och skoöverdrag. Fingrar och tår är oftast det som vintercyklister fryser om mest. Är man extra känslig finns både el-sulor, el-strumpor och el-handskar! Halsen är också bra att skydda då det ofta drar väldigt kallt.

Skog och asfalt funkar

Vill man ha det lite mer stabilt fungerar asfalt bäst, annars är skogen ett utmärkt ställe även under vintern. Det går att hitta både tekniska stigar och vanliga småvägar som passar för vintercykling. Tumregeln när man cyklar i skogen är dock att man gärna ska vara minst två i fall olyckan är framme, även om en fördel är att man ramlar mjukt när det är mycket snö.

Det finns inga ursäkter

Det finns egentligen inga ursäkter för att inte cykla ute även på vintern. Är det mörkt? Använd pannlampa. Är det för kallt? Klä på dig bättre. Är det för kallt i luftrören? Köp en värmeväxlare, som värmer upp inandningsluften.

Många fördelar

Vintercykling ger många fördelar sen när säsongen väl drar igång! Du övar balans och stabilitet eftersom vintercykling oftast bedrivs på ojämna underlag. Du håller igång flåset och benstyrkan på ett annat sätt och framför allt vänjer du kroppen vid att vara ute och cykla i flera timmar.

Framförallt är det mycket roligare att vara ute och cykla i naturen än att sitta inomhus och stirra på samma fläck på väggen timme ut och timme in.

 

3 kommentarer till artikeln

1954 • Göteborg
#1
7 februari 2014 - 12:25
Bra skrivet Karolina!
Blir bara så avundsjuk på alla som har snö, här på Västkusten är det +2°C och ösregn, alltså det tristaste vädret att ge sig ut i. Cykla i några cm pudersnö är det roligaste som finns.
7 februari 2014 - 16:03
Kommentaren är raderad på användarens egen begäran.
jakob gawlik
1974 • eslöv
#3
7 februari 2014 - 16:58
Här ute på landet i Eslöv har vi tillgång till landets finaste grusvägar (nåja, nästan). Mycket av våra träningsrundor vintertid går på grusvägar genom skogar. Fördelarna med det är att man får ett grymt rullmotstånd redan i 25km/h. Tänk avkylningsfaktor i vinden så förstår du varför det är en stor fördel :) Dessutom slipper man mycket vind i skogen, kan justera in vintercrossen likadant som racern och MAN SLIPPER BILAR! En annan fin fördel är att man tränar balansen och cykeltekniken. Något som inte direkt fås på trainer eller spinningcykel.

Den uppenbara nackdelen är att man får vara noggrann med cykelvård.
Men när våren kommer är man lite bättre förberedd än alla andra ;)

Klädmässigt är det en baggis när man har lärt sig. Windstopperkläder och ett lager underställ, inte mer! Tjocka fluorescerande arbetshandskar för en billig peng funkar ner till -5. Vinterskor med tjocka smartwoolstrumpor. En ordentlig mössa och lång buff på huvudet och en liten camelbak på ryggen fixar vätskan.

/Jakob
/Cykla i Eslöv IF
Endast registrerade medlemmar kan posta kommentarer.
Registrera dig här eller logga in ovan.