Hur viktig är kosten för löpare?

Foto: DECA Text&Bild

Hur viktig är kosten för löpare?

KostTräning bryter ner och vila bygger upp och för att återhämtningen ska fungera så bra som möjligt är kosten en viktig del. Men hur mycket energi ska man lägga på vad man stoppar i sig? Vi frågade elitlöparen Mustafa Mohamed!

LCHF-diet, GI-metoden och snabba och långsamma kolhydrater är bara några exempel på vad som diskuteras ganska mycket när det gäller mat för löpare. Men det behöver egentligen inte vara så svårt menar Mustafa Mohamed.
– Jag gör det enkelt och äter vanlig husmanskost. Det blir tre rejäla mål mat om dagen för mig och då äter jag mycket eftersom jag tränar så ofta och därmed förbränner en hel del.

Att äta på regelbundna tider är bra och vid sidan av frukost, lunch och middag förespråkar många också två mellanmål.
– Många har tipsat mig om att äta 5-6 gånger per dag men det passar inte mig. Det blir ordentliga mål om dagen men efter varje träningspass dricker jag Provivas återhämtningsdryck och äter en banan, i synnerhet efter hårda pass, säger Musse.

När det gäller fett så finns det bra och dåligt sådant.
– Fet fisk är till exempel bra och det äter jag regelbundet eftersom jag tycker om fisk. Sedan äter jag sällan skräpmat som till exempel hamburgare och pommes frites. Men det händer då och då och det tror jag inte gör så mycket.

Många elitlöpare springer morgonpasset före frukost och det gjorde även Musse tidigare.
– Men numera börjar jag dagen med frukost och kör första passet vid 9-10-tiden. Det känns bättre att ha fått i sig energi innan jag sticker ut. Men det är bara för att jag har privilegiet att vara löpare på heltid som jag kan göra så, säger Musse vars frukost brukar bestå av gröt med sylt och mjölk, 1-2 smörgåsar med smör och ost och omväxlande vatten/juice.
Andra passet springer han vid 16–17-tiden förutom när det är intervaller som han ofta kör i grupp. Då blir det vid 18-tiden.

När det gäller vätska så handlar det som för så många andra mycket om vatten.
– Men även jag glömmer ibland bort att dricka regelbundet, speciellt på vintern. På sommaren är det lättare eftersom det är varmare. Jag försöker ha med mig en vattenflaska så mycket som möjligt och tänka på att tömma den kontinuerligt, säger Musse.

Endast registrerade medlemmar kan posta kommentarer.
Registrera dig här eller logga in ovan.