Löpning Tävlingar & Motionslopp / Stockholm Marathon 2010 8 inlägg 1596 visningar

NYBÖRJARE TIPS SISTA SJU VECKORNA

MARINA SVENSSON
1984 • Malmö
#1
18 april 2010 - 22:32
Gilla  
Hej!
Nu är det snart bara sju veckor kvar till loppet. Träningen har väl gått så där. Några tips under tiden som är kvar? Ska man köra lungt de sista två veckorna innan eller? Vad för symtom kan man få under loppet, skador mm. Var är bäst att stå där det inte är massvis med folk för anhöriga? Vad äter ni samma dag som loppet?
Tack på förhand!!
/MARINA
1983 • Stockholm
#2
18 april 2010 - 22:50
Gilla  
Testa reda nu vad som passar att du äter samma dag som loppet. Du vill veta att din kropp och mage kan hantera det du stoppar i dig.

Under tävlingsdagen ska du inte prova något nytt, testa den sportdryck som delas ut under loppet. Testa eventuella snacks eller kolhydratsgel som du kan ha med dig på vägen.

Prova på att kolhydratladda inför nästa långpass och prova dig fram till vad som passar dig bäst.

Själv springer jag (förhoppningsvis) London Marathon på söndag. Sista långpasset gjordes förra söndagen, två veckor innan. Nu är det högre tempo, kortare distanser och intervaller som gäller. I början på veckan minskar jag kolhydratsintaget och tränar hårt, onsdag börjar jag äta normalt igen för att sedan äta mycket kolhydrater dagarna innan loppet. Total vila fredag och lördag för en topp prestation på söndag.

Men vad som passar mig, passar kanske inte dig. Prova dig fram redan nu när du ännu har tid innan loppet.
Lycka till
1978 • Göteborg
#3
19 april 2010 - 08:52
Gilla  
Precis som Anders skriver är det väldigt individuellt vad som passar olika löpare. För mig brukar det funka bäst att äta som vanligt hela vägen fram till loppet, fast de två sista dagarna innan så äter jag bara mer av allt jämfört med hur mycket jag vanligtvis äter.

Jättebra tips av Anders att testa att kolhydratladda som du hade tänkt göra inför loppet inför nästa långpass! Det ska jag testa själv tror jag!

Skador som man kan få under loppet är ju åt förslitningshållet. Alltså om din kropp inte är van att springa i uppåt 4-5 timmar så kommer det ju kännas i benen. För mig brukar främre trampdynan på fötterna ta lite extra stryk, och knäna kan börja värka lite så det gäller att lyssna på kroppen under loppet. Det är inte fiasko att kliva av banan om man får för ont!!

Var anhöriga m.m. ska stå lämnar jag gladeligen över till någon Stockholmare (eller nån som sprungit loppet mer än jag) att svara på.

Lycka till!
1967 • Södertälje
#4
2 maj 2010 - 20:03
Gilla  
Södermälarstrand är en hit att stå vid för anhöriga. Där finns grönytor att ställa upp solstolen eller breda ut picnic-filten. Chansen är också hygglig att hinna med T-banan till Olympiastadion direkt efter att löparna passerat andra gången, för att se målgången. Södermälarstrand är ganska lång och seg så då behöver man lite peppning från de sina.

Själv kör jag ett modifierat Szalkai-schema de sista fem veckorna, med formtoppning och nedvarvning inför loppet. Jag sprang i Paris för tre veckor sedan och gjorde likadant då, så nu börjar jag om och kör samma schema igen.

Problem jag fick i Sthlm 2009 var blåsor på tårna för att jag blev blöt om fötterna (duscharna). I Paris undvek jag dem och klarade fötterna finfint. Ett hett tips kan vara att anhöriga förser dig med torra strumpor och ev. torra iläggssulor, men man klarar sig utan.

Naturligtvis dricker jag mycket på tävlingsdagen, men slutar ungefär en timme innan så jag är kissad och klar vid start. Frukosten brukar vara normal, men jag undviker fibrer som gröt eller grovt bröd (har ingen egen erfarenhet av att det är fel med fibrer, men har aldrig testat). Till tidig lunch tar jag fullkornsvälling (oj - det är ju fibrer!) och appelsinjuice.

Betänk att kolhydratladdning kan sänka immunförsvaret och göra dig infektionskänslig. Det drabbades jag av första gången...

Egentligen är det bara att köra efter eget huvud, utan en massa krusiduller. I mål tar du dig bara viljan finns!
1973 • Malmö
#5
2 maj 2010 - 20:51 Redigerad 2 maj 2010 - 20:57
Gilla  
Det låter mer som att du börjar bli nervös nu när "det stora" börjar närma sig :-)
(det är ett vanligt fenomen, det händer oss alla).

- Ett bra tips tycker jag är att, försök inte överkompensera träningen dom sista 2 veckorna (om du ev. tappat eller inte är nöjd med träningen.)

- Försök ta det MYCKET lugnt vid starten (om du inte är van vid tävlingar). det är lätt att man blir överanbitiös och är överladdad, när starten går.
(jag brukar tänka på dom som sticker iväg, att jag tar dom sen och att jag kommer att njuta "mer" den sista milen).

Om du inte redan har sett det så är det ju annars bra att följa Anders Szalkais uppladdnings råd dom sista två veckorna. http://www.marathon.se//news/home_maratontraning.cfm

Här är lite bra tipps. http://www.marathon.se/news/theme_sm2009.cfm?NewsId=964394

Här är banan i film. http://www.svd.se/sportspel/springa/stockholmmarathon/artikel_2929817.svd

Har du någon tidsmål, så kan du skriva ut ett mellantidsarmband att ha på armen ( men glöm inte att plasta in den för allt vatten/svett kommer att lösa upp bläcket och pappret). http://www.marathonguide.com/fitnesscalcs/PaceBandCreator.cfm


Ska själv springa för 3.e året

Lycka till i Stockholm.
1976 • Alingsås
#6
3 maj 2010 - 08:45
Gilla  
Marina

Sen startar ju Ulf Fribergs träningsprogram för Stockholm maraton här: träningsprogram

Det löper över 5 veckor och bygger på att att toppa formen sista veckorna.
1970 • Grums
#7
6 maj 2010 - 03:02
Gilla  
Här är ytterligare en nybörjare på marathon och min träning har väl också periodvis varit sådär pga div anledningar.
Min målsättning är att klara loppet och sen om det blir någon mer mara det är nog bäst att vänta med att svara på tills efter loppet är gjort......:-)

En av många funderingar just nu är hur mycket vätska, salt ni får i er INNAN själva loppet? Det finns ju möjligheter till att det kan bli rätt så varmt den här dagen och då kan ju saltförlusterna bli rätt stora. Eller kompenserar sportdrycken saltförlusterna såpass bra så jag inte behöver tänka på tillskott av salt innan?

/Maritha
1967 • Södertälje
#8
8 maj 2010 - 22:00
Gilla  
Inget extra salt torde vara nödvändigt. Snarare att du varvar sportdrycken med vanligt vatten, fast sportdrycken är ganska blaskig och knappast blandad efter rekommendationen. Det där brukar ge sig och du känner om du vill ha mer av det ena eller andra.

Det är svårt att vätska sig innan loppet utan att äta samtidigt. Inlagring av kolhydrater i kroppen binder en hel del vätska, men övrigt kissar du ju bara ut. Drick lagom mycket innan men sluta i tid så du inte har magskvalp eller blir kissnödig under loppet. Så fort man kommer ut på Gärdet blir det lätt lite komiskt och börjar likna SM i inkontinens - väldigt många springer av banan och ut i skogen...

Det där med värmen i Stockholm kan vara ett problem, men det finns stora möjligheter att springa största delen av loppet i skuggan av hus och träd.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.