Löpning Träning 26 inlägg 4374 visningar

Intervaller - inne eller ute?

1994 • Västerås
#1
14 januari 2016 - 10:08
Gilla  
Hej på er

Går efter ett träningsprogram just nu som involverar mycket löpning i form av intervaller, igår t.ex. 3 k uppvärmning, 3x3 km snabbt och 2 km nedjogg, och andra pass med kortare intervaller också. Lite olika alltså.

Hursomhelst. Jag gillar mest att springa ute men finner det frustrerande att jag inte alls kommer upp i samma fart som när det inte är mängder med snö på gatorna. Att det går långsammare då är ju bara naturligt, men det känns som att jag inte får ut lika mycket av intervallerna som när jag får köra på asfalt utan snö.

Är det bättre, rent prestationsmässigt och för att bli snabbare (vilket är mitt mål) att springa intervallerna på löpband eller spelar det ingen roll att jag inte kommer upp i samma fart - det kanske är bra för t.ex. benstyrkan (och pannbenet) att plöja i snön?

För det känns ju samtidigt som att löpband hjälper en att ta sig framåt i och med att den rullar och att det inte finns något luftmotstånd. Men att jag har på 2% lutning då, givetvis.

Långt inlägg...
< < < 1 2 > > >
1971 • Nykvarn
#2
14 januari 2016 - 10:41
1 Gilla  
jag tycker det är förödande att så här års försöka springa intervaller i ett på förhand bestämt tempo, det går klart långsammare i snön och kylan och det är bättre att gå på ansträngningsgrad, även om det är lättare sagt än gjort för oss löpare som ofta vill mäta allt exakt :)

Löpband är såklart ett alternativ men är heller ingen exakt vetenskap, löpband skiljer sig åt hur väl de är kalibrerade och vilken lutning som sägs kompensera för frånvaron av luftmotstånd tycker folk olika kring.

Som sagt, försök gå på upplevd ansträngning istället vid utomhuslöpning.
1984 • Stockholm
#3
14 januari 2016 - 11:03
Gilla  
Precis som Staffan tycker jag också det är bättre att gå på ansträngningsgrad än fart. Du kommer inte ifrån att löpband är olika kalibrerade och att kompensera avsaknaden av luftmotstånd med konstant uppförsbacke är ingen bra lösning. Då springer du ju hela vintern uppför. Bättre isåfall att springa plant eller med varierande lutning även på band (och ev lite snabbare då om det går lättare än ute).

När det är halt tycker jag också det kan vara svårt att springa hårdare intervaller på långa rundor eftersom det lätt blir spänt och lite väl långsamt i kurvor och nerför. Då brukar jag springa fram och tillbaka på en kortare relativt rak sträcka där jag vet hur underlaget är. Långsammare kan det få gå men jag vill kunna slappna av. Ett annat alternativ är ju att köpa bra vinterskor men dit har jag inte kommit än.
1984 • Stockholm
#4
14 januari 2016 - 11:22
Gilla  
Sen kan man väl säga att ju närmre tävling du är desto viktigare är det att du tränar i en viss fart för att träna in den löpekonomiskt. Men såvida inte ditt stora tävlingsmål är inom några veckor tror jag du lugnt kan strunta i den exakta farten nu. Och även om du ska tävla snart och vill springa en viss fart så kan du ju kompensera för snön genom att sänka längden på intervallerna lite så att du kan hålla tänkt fart.

Jag tycker förresten att det är lite lättare att tänka bort farten genom att köra längden på intervallerna i minuter istället för distans såhär års (eller om man kör i terräng tex) Så istället för att köra tusingar på säg 4:30 mot 4:15 normalt sett så kan jag köra 4-minutersintervaller som då blir lika långa i tid räknat oavsett underlag. Av någon anledning tar det bort lite tävlingsinstinkt och gör det lättare att tänka bort farten för mig dessutom.
1972 • Umeå
#5
14 januari 2016 - 11:35
Gilla  
Västerås är väl lite varmare än Umeå, men jag föredrar helt klart att köra intervallerna inomhus nu på vintern. Vid 2-siffrigt minusgrader kan det vara jobbigt att springa fort utomhus. Jag skyr löpbandet som pesten, men glöm inte bort möjligheten att springa inomhus på bana. I Västerås har ni en arena som åtminstone enligt hemsidan ligger centralt. Kolla upp om det finns någon "allmänhetens tid" där du har tillgång till banan. http://vasterasfriidrott.se/quicknet-arena
...men att plöja snö ger starkt pannben! :-)
1983 • Göteborg
#6
14 januari 2016 - 11:54
Gilla  
Kör inne!
Varmt och skönt, musik och liv i bakgrunden, lite mer social känsla än ute i mörkret, ofta speglar att kolla teknik på, bandet sköter farten=kräver mindre egen motivation, smidigt att köra ev prehab/rehab och stretch i samband med löpning, kanske en TV finns som kan lura lite uppmärksamhet från tröttheten.

Lugnare distans och långpass funkar fint ute nu men kvalitet kör jag helst inne på löpband.
1973 • Åkersberga
#7
14 januari 2016 - 11:59
Gilla  
Jag tror ansträngningsgraden är viktigare än kilometertiderna, och det kan man t.ex. hålla reda på genom pulsen, men med det sagt tycker jag det är skönt och tidseffektivt att köra intervaller på löpband också.
Även där kommer ansträngningsgraden in och hellre springer jag lite fortare än med konstant lutning.
Martin Jarbeck
1987 • Åkersberga
#8
14 januari 2016 - 17:47 Redigerad 14 januari 2016 - 17:55
Gilla  
Lite off topic kanske, men jag undrar hur just kylan påverkar prestationen? Kanske borde jag starta en ny tråd, men jag tänker att detta även kan intressera trådskaparen Rebecca. :)
Självklart blir farten i förhållande till ansträngning lite lägre i vinterklimat p.g.a. snö och halka, men gör själva kylan någon skillnad? (Jag tänker temperaturer ner till ca -15°C.) Själv har jag senaste veckorna sprungit lugna pass utomhus med ganska hög puls i förhållande till både fart och upplevd ansträngning. Jag vet att jag är i dålig form och tänker att det är orsaken, men kan kylan också bidra till den höga pulsen?

#1 Rebecca: Ett alternativ är ju att du varierar dig och gör några pass ute, några inne (och får det bästa av båda). :)
Johan Hansson
1981 • Gävle
#9
15 januari 2016 - 07:50
2 Gilla  
Jag har aldrig förstått varför alla vill kompensera för luftmotstånd på ett löpband. Vilken vindhastighet utgår ni ifrån?

Jag tycker det är bättre att utnyttja tillfället att låta benen känna på högre hastigheter. Jämför några resultat mellan löpband och ute gör man väl ändå inte.

Det är ju typ som att lägga på tid när man springer på asfalt för att jämföra med terräng.
Dan Fallquist
1971 • Karlstad
#10
15 januari 2016 - 08:47
Gilla  
Haha, bra poäng där #10. Och är det aldrig medvind när man springer ute?
Oldboy
1952 • Danderyd
#11
15 januari 2016 - 09:56
1 Gilla  
@Martin: Ja, kylan sänker kapaciteten. Optimalt för långdistanslöpning lär vara ca plus 5 även om somliga vant kroppen vid högre temperaturer. För sprint ska det vara hyfsat varmt.
Jag har uppfattat det så att det är andningen eller lungornas funktion som försämras, sen tillkommer ju att man måste ha mer kläder om inte musklernas funktion ska försämras av att de är för kalla på ytan - längre in blir de alltid (för) varma när de arbetar.
1954 • Falun
#12
15 januari 2016 - 10:16
1 Gilla  
#8, jag kontrar med Marius Bakken som gjorde 13:06 på 5000m http://www.dn.no/dnaktiv/2011/08/30/-tredemolle-mer-effektivt-enn-loping-ute
Oldboy
1952 • Danderyd
#13
15 januari 2016 - 10:40
Gilla  
Leif, Marius säger att man får högre kadens på löpband. Verkar inte stämma på mig, i alla fall med 1% lutning. Mina 4x5 minuter i går kväll började med kadens 91 som är normalt för milfartsintervaller på bana för mig. Men efterhand sjönk den till 90, 87 och 86, jag tror jag vande mig och sprang mer ekonomiskt för just löpband på de senare. Har hört att man kan anpassa löpningen så att den blir lättare på ett löpband med motor än att springa "själv".
1983 • Göteborg
#14
15 januari 2016 - 10:47
Gilla  
Det fina med att vara motionär är att det går bra att vara bekväm, så mitt behov av att vänja kroppen att leverera i risiga förhållanden är ganska litet.
En elitlöpare behöver kanske tänka annorlunda men det är väl sällan de rejsar på vinterväglag?
Lite regn är en annan sak men det är det väl få löpare som skippar pass för?

Kör på det du gillar finns knappast något rätt eller fel, variation är säkert bäst(brukar ju vara så..)
1992 • Katrineholm
#15
15 januari 2016 - 10:52
Gilla  
När det kommer till intervallpassen så är det bra att köra de på löpbandet. Jag tycker att det är bra för då finns inte risken att man halkar som man kan göra utomhus så här års, medans distans och långpass är bra mycket bättre att köra utomhus, utan risk att det blir för enformig löpstil
Susanne Bornmar
1975 • Linköping
#16
15 januari 2016 - 11:00
Gilla  
Jag springer ute så mycket som det går. Både långpass, distanspass och intervaller. Det är ju halva vinsten med att löpträna, att få vara ute, få dagsljus och frisk luft.
Men vid extremare förhållanden väljer jag dock att hålla mig inne. Så börjar kvicksilvret närma sig -15 och nedåt så föredrar jag löpbandet, även om det tar emot.
Väljer också att komplettera med en del intervaller på inomhusbana under vintersäsong. Detta mest för att den klubb jag tränar med erbjuder detta 1 gång i veckan hela vintersäsongen, och passar det så är jag med ibland då och då.
Kan absolut rekommendera ett par bra dubbade skor. Det är A och O med bra utrustning om man ska springa ute på halt väglag. Det är lätt till att dra på sig onödiga skador för att man springer och spänner sig på olika sätt för att inte halka...
1984 • Stockholm
#17
15 januari 2016 - 11:04
Gilla  
Angående att löpband hjälper till och "driver" så har ju det avhandlats i rätt många trådar redan. Det är iallafall en seglivad myt. Av samma anledning som det inte är lättare att springa med jordens rotation än emot så är det inte lättare att springa på löpband pga bandets motor. Det är bara luftmotståndet som saknas på band.
Robban Andersson
1978 • Varberg
#18
15 januari 2016 - 11:06
2 Gilla  
Eller så har man inte intervaller alls på schemat :-) funkar rätt bra det oxå Rebecca!

1971 • Nykvarn
#19
15 januari 2016 - 11:18
2 Gilla  
Det är få förunnat att ha din gudabenådade talang Robban och kan springa milen på 35' och halvmaran på sub80 utan intervaller :)
Robban Andersson
1978 • Varberg
#20
15 januari 2016 - 11:32
1 Gilla  
Tack för orden coach ;-)
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.