Löpning Träning 5 inlägg 2179 visningar

Inför Marathon 2017 - räcker träningen?

0 • Oskarshamn
#1
10 oktober 2016 - 09:45
Gilla  
Har bestämt mig för att försöka sprita Stockholm Marathon 2017. Hittills har jag aldrig sprungit längre än 21 kilometer så det är väl en så kallad utmaning...

Målet är i första hand att ta sig runt och springa hela tiden. Under 5 timmar känns absolut realistiskt, sprang senaste halvmaran på strax över två timmar och hopas kunna springa halvmara på kanske 1,58 i vår.

Jag försöker springa cirka 10-12 mil i månaden, mer än så är svårt att hinna/orka med. Räcker det tror ni? Jag springer ibland med en löpargrupp men oftast själv. Försöker få till minst ett pass på minst 10 km varje vecka och därtill ett antal kortare pass på 5-8 km. Är lite kass på att variera träningen när jag springer själv. Men tempot är oftast 5.15-5.45

Vad tror ni, kommer jag att klara Marathon, borde jag förändra något?
Målet är at fortsätta springa genom hela vintern, vet dock inte om det är möjligt...

Sverker Olsson
1967 • Uppsala
#2
10 oktober 2016 - 11:21
Gilla  
Jag hade själv just sprungit ett pass på 21 km, mitt dittills längsta, då jag bestämde mig för att springa min första mara. Det gick att ta sig runt och gav mersmak. Även om den vägg som reste sig ett par hundra meter efter 30km-skylten var en rejäl chock och överraskning, och jag därefter inte kunde hålla igång löpningen, lyckades jag ta mig in under 4 timmar. Tiden rusar faktisk inte alls iväg riktigt så mycket som det känns!

Du kommer säkert få höra att du måste springa regelbundna långpass (30km+). Det kan du ju göra om du har tid och ork. Självklart nyttigt men absolut inget måste för maramotionären med ambition att ta sig runt. Mitt tips är istället att sluta med de korta passen.
Själv undviker jag pass helst under 10 km och försöker springa många halvlånga pass på 15-18 km. Även om det inte lett till några strålande tider så har jag i senare maror (i de flesta fall) utan problem kunnat hålla igång löpningen hela sträckan, om än med lite tapp sista milen.

Om du kan fortsätta springa hela vintern beror på i vilken del av landet du bor. Som vintrarna sett ut de senaste åren torde det inte vara något större problem för en majoritet av landets löpare (södra och mellersta Sverige) att hitta springbara vägar under vintern.
0 • Oskarshamn
#3
10 oktober 2016 - 11:50
Gilla  
Tack för svar... Ja, jag skulle gärna springa fler halvlånga pass, grejen är att det tar sån tid, eller egentligen gör det ju inte det, är väl mer en mental grej, känns tufft att springa 15 kilometer vid 20.30 på kvällen eller 06 på morgonen som är de tider jag oftast springer. På grund av jobb och barn. Men jag springer sällan mindre än 6 kilometer numera i alla fall!
Danny Håkansson
1977 • Jämjö
#4
10 oktober 2016 - 12:13
Gilla  
Springa lite längre tror jag nog enbart är positivt med maran som mål. Om du inte kan springa långt i ett sträck kanske du kan köra två pass på en dag?

Får du in runt 15km på morgonen så kanske du kan köra 10km på kvällen en gång i veckan eller så. Detta borde ge lite mer då du inte är 100% återhämtad innan du går ut på kvällspasset.

Sen har jag ingen aning om eventuell skaderisk eller förändring i fysisk påfrestning med sådana pass men ta du en funderare iallafall.

Själv valde jag att ställa klockan en timme tidigare och köra längre pass på morgnarna men det kanske inte passar ditt schema.

Att du klarar maran tror jag säkert även med en mindre mängd träning sen tror jag nog att det är större chans att det blir roligt med mer träning samt även mindre skaderisk.

Lycka till!

0 • Oskarshamn
#5
10 oktober 2016 - 12:49
Gilla  
På helgerna ställer jag klockan vid 06-06.30.... vet inte om jag pallar tidigare, men visst jag skulle kunna lägga på ett par kilometer, handlar nog delvis om lathet, men jag ska jobba på det!
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.