Löpning Kost & Näring 10 inlägg 2674 visningar

Järntabletterna hjälper inte

0 • Stockholm
#1
1 februari 2017 - 20:19
Gilla  
Hej!
För ca 2 år sen upptäcktes det att jag hade järnbrist, hade då 95 i Hb-värde. Åt järntabletter i ca 8 månader innan jag nådde 125 och slutade äta tabletter. Fick ett "återfall" i våras och åt tabletter igen tills jag nådde normalt värde i höstas, varpå jag blev rekommenderad att gå ned från 2 tabletter/ dag till 1 (niferex,1 tablett=200mg). Nu efter nyår kände jag mig seg och sliten och kollade upp värderna, som tydligen sjunkit till 111. Är min kropp ovanligt dålig på att ta upp järn eller vad händer? Bör jag äta 2 tabletter/dag igen, eller finns det någon risk att jag överdoserar? Har någon något annat tips? Jag har inte fått någon hjälp av sjukvården varför jag har dessa problem.
Mvh Lovisa
1973 • Jönköping
#2
1 februari 2017 - 20:48
Gilla  
Å vad jobbigt. Vet precis hur det känns. När jag följde ett program inför Gbgvarvet för några år sedan gick det bara trögare och trögare. Genomförde loppet med kollaps efteråt och uppsökte vårdcentralen, 80 i blodvärde. Åt precis som du niferex i dryga halvåret innan värden var normala. I mitt fall kollade man upp varför och hittade en anledning (kvinnlig sådan som åtgärdades...) och har inte haft problem sedan dess. Däremot går jag på koll en gång om året för säkerhetsskull. Det de också kollade på mig var glutenintolerans som tydligen ger dåligt järnupptag. Tycker du ska be om lite fler tester även om det är olika hur bra man är på att ta upp järn, och att vissa löpare "förbrukar" mer järn. Kosten spelar ju också roll t ex om man inte äter kött, och en kombination av att man springer mycket, kanske riklig mens och inte äter kött kan faktiskt ha betydlelse. Sen kan vet jag att en av mina vänninor alltid har haft lågt blodvärde och äter järntabletter av och till sedan sena tonåren, men man ska ju inte dosera och besluta själv utan ta blodprov och få rekommendation av vårdcentralen. Stå på dig!!
Irene
1968 • Åstorp
#3
1 februari 2017 - 20:48
1 Gilla  
Sök en helt annan läkare och börja om från början.
0 • Västerås
#4
2 februari 2017 - 08:18
Gilla  
Be om en ny läkare, det finns inget annat. Ingen här kan eller bör ge råd till dig, för din egen skull såklart.
Karin Svensson
1965 • norrköping
#5
2 februari 2017 - 08:23
Gilla  
Be att de även kollar ditt järnvärde i blodet också! Det värdet bör ju i högsta grad utvärderas i ditt fall. Lycka till!
1971 • Nykvarn
#6
2 februari 2017 - 08:59
Gilla  
En utredning bör göras, dåligt upptag av järn är inte så ovanligt, förekommer t ex vid glutenintolerans eller olika inflammatoriska tillstånd i tarmen.

De här artiklarna är bra även om de innehåller medicinsk terminologi som kan vara svår att ta till sig:
http://www.lakartidningen.se/Klinik-och-vetenskap/Klinisk-oversikt/2015/03/Handlagga-jarnbrist-en-viktig-uppgift-for-primarvarden/
https://lakemedelsboken.se/kapitel/blod/anemier.html

En utredning bör göras där en mängd saker kontrollerad, inte bara blodvärdet utan också halten järn i blodet vilket Karin nämner, Också Ferritin bör mätas vilket är ett protein som utgör kroppens järnförråd. Om blodvärdet är det "du har i plånboken så är Ferritin det du har på banken" om jag gör den liknelsen. Kroppen tar av det du har i plånboken först så blodvärdet sjunker, pågår en bristsituation för länge så sjunker även Ferritin och det tar längre tid att bygga upp igen.

Vitamin B12 är ett viktig faktor för att kunna ta upp järn, det bör också kontrolleras. Eftersom de flesta får i sig järn via kosten så är en brist i första tecken på en förlust via blödning, t ex via menstruation eller dålig upptag. Vegetarianer är i riskzonen då järn i grönsaker är i en annan form vilket är en sämre järnkälla.
Walker67
1947 • Växjö
#7
7 maj 2017 - 23:55
Gilla  
Viktigt att järntabletterna är hemojärn och inte syntetiskt järn, som försämrar järnupptaget på sikt.
Som man har man ingen koll på hur järnvärdet påverkas av den månatliga menstruationen, det har ni kvinnor bättre kunskap om.
1987 • Mora
#8
8 maj 2017 - 22:57
Gilla  
Har du frågat sjukvården varför du har dessa problem?
Lars Lindefelt
1958 • Borlänge
#9
9 maj 2017 - 08:42
Gilla  
Kolla upp så du inte har brist på B-12 vitamin som är viktig för att kroppen ska ta upp järn. Min svärmor fick under många år tillskott av detta vitamin för att kunna hålla sitt blodvärde inom rätt nivåer. Besök en vårdcentral och se till att de gör en riktig utredning.
0 • Sundsvall
#10
15 juni 2017 - 09:57
Gilla  
Många har brist på B12 (speciellt om du skulle vara vegan eller vegetarian) så kolla upp det!
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.