Skidor Träning 10 inlägg 854 visningar

Längdåkning för skåning

Susanne Gustafsson
1968 • Nyhamnsläge
#1
11 februari 2017 - 23:31
Gilla  
Jag har en ambition att någon gång göra klassikern och undrar hur man som skåning ska klara av Vasaloppet. Är skidtunneln i Göteborg det närmsta om man vill träna i snö? Känns sådär att köra så långt för ett spår på en dryg km. Hur gör ni som bor i södra Sverige när ni tränar inför Vasaloppet? Räcker det med rullskidor eller kör ni norrut flera gånger under vintern?
1969 • Torup
#2
12 februari 2017 - 09:25
Gilla  
Gå in på skidspar.se och kolla var de har snö i spåren och vilka som ligger närmast. När jag var inne och kollade idag var det nog i Halland som var närmast för dig. Halmstad, Ätran och Åkulla sedan finns det spår på östra sidan av Skåne Men det verkar mest vara på andra sidan av Kristianstad. Men man brukar alltid träffa på Skåningar i spåren i Halland så det är nog många som söker sig hitåt så det finns alternativ lite närmare än GBG. Sedan kommer man nog långt med att köra mycket på rullisarna men jag rekommenderar nog att köra på 3:or eller 4:or för att det ska bli mer skidlikt.
1981 • Tranemo
#3
12 februari 2017 - 18:46
Gilla  
Som Michael skriver, rullskidor är ett väldigt bra substitut. Om jag inte bodde i eller nära en ort med konstsnöanläggning skulle jag hålla mig uteslutande till rullskidorna. Resor norrut till snösäkra destinationer skulle det nog bli max en gång utöver Vasalopp eller dylikt.
Det viktigaste att tänka på innan du känner dig säker (eller vill leka daredevil) är att hålla dig i platt terräng med rullskidorna eller på rullskidbanor, sådana har börjat dyka upp lite varstans.

Skidomen i Gbg är absoult inte det enda alternativet, det finns gott om konstsnöanläggningar på ungefär samma avstånd (men inte tillgängliga med motorväg eller kollektivtrafik), de halländska som nämnts samt Tranemo/Borås/Ulricehamn.

På den lokala anläggningen här i Tranemo har jag konstaterat att dansktalande åkare inte är något ovanligt, men i stark minoritet och från Köpenhamn är det ju ytterligare några mil som jämförelse.
Walker67
1947 • Växjö
#4
12 februari 2017 - 21:04
Gilla  
Ett tips är att ta kontakt med IF Ski Team Skåne, som förutom rullskidträningar även åker iväg till konstsnöspår. Idag var det ett stort gäng i Nybro från klubben och åkte långloppet där över 4 mil (fanns även 2 mil) och fick sig en välbehövlig genomkörare inför Tjejvasan, Vasaloppet eller Öppet spår.
Rullskidåkning är bra träning, men det räcker inte. Med skidåkning på snö tränar du att åka utan bombfäste, att få en mer avslappnad stavföring (stavarna slinter inte som på asfalt) samt tränar upp ljumskarna, som alltid blir stela efter det första passen på snö.
Om allt går som beräknat kommer en konstsnöanläggning att finnas i Växjö till nästa säsong och du är i så fall välkommen hit att testa på banan.
Susanne Gustafsson
1968 • Nyhamnsläge
#5
13 februari 2017 - 10:40
Gilla  
Tack för bra tips!
I
@ Per - i Tranemo har jag några kusiner. Det verkar som de får räkna med några besök av mig inför ett eventuellt Vasalopp :)
0 • Stockholm
#6
16 juni 2017 - 13:29
Gilla  
Hittade du några bra spår?
Susanne Gustafsson
1968 • Nyhamnsläge
#7
9 juli 2017 - 10:01
Gilla  
Jag har inte kommit igång med skidåkningen ännu Rpp Dyk. Men när jag sätter igång är det bra med ovanstående tips.
Walker67
1947 • Växjö
#8
9 juli 2017 - 15:04
Gilla  
Jag tycker Du skall ta en tur till Lund och Rullskidspecialistens butik. Där kan du testa rullskidor fysiskt och få tips vilka som passar en nybörjare.
Susanne Gustafsson
1968 • Nyhamnsläge
#9
9 juli 2017 - 20:19
Gilla  
Tack för tipset! Det ska jag göra. Inte så långt för mig att köra så det får bli en semesterutflykt :)
MagnusH
1973 • Kungsbacka
#10
10 juli 2017 - 09:02
Gilla  
Hur är din skidvana? Om du bara har som ambition att klara av vasaloppet så hade jag köpt rullskidor med tanke på var du bor. Och då inte med rullmotstånd över 3, det funkar fint med standard 2 så länge du inte siktar på medalj. Och sen som övriga säger, få in så mycket mil på snö som möjligt. Träna på att åka utanför spåren, startar du långt bak så är risken att du inte har mycket till spår. Åk seedningslopp, gärna 2 st innan.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.