Styrke-/gruppträning Skador / Rehab 9 inlägg 2953 visningar

Avsliten lårmuskel (quadriceps)

Christina Persson
1961 • Lund
#1
11 mars 2017 - 11:17
Gilla  
För en månad sedan halkade jag och slet av senan som lårmuskeln fäster i. Opererades och fick först gips i 2 v sedan låst ortos som jag skall ha i ytterligare 6 veckor. Jag undrar om någon av er har erfarenheter från en sådan skada och hur rehabiliteringsperioden ser ut? Undrar också lite över vad jag kan förvänta mig att klara av framöver som t.ex. att kunna cykla och gå utan problem.
1983 • Hornstull
#2
11 mars 2017 - 11:47
Gilla  
Jag råkade ut för en olycka när jag var 13 år och fick hela lårmuskeln avskuren. Det var en lång rehabilitering och jag var då inte supermotiverad då jag mådde väldigt psykiskt dåligt efter olyckan. Jag fick cykla mycket efteråt för att komma igång och gick på sjukgymnastik i flera år. Sjukgymnasten sa att jag nog inte skulle kunna springa igen. Detta var 1997.

Nu springer jag obehindrat även om jag tänker på att träna styrka regelbundet med fokus på stabilitet och balans. Sprang marathon i juni 2016 utan problem efteråt. Jag tror att min rehab tog längre tid pga min unga ålder och psykiska mående men jag tror jag gick med kryckor i ungefär ett år.

Lycka till!!
Christina Persson
1961 • Lund
#3
11 mars 2017 - 17:55
Gilla  
Tack Linnea! Låter som om jag har ett tufft jobb framför mig.
1983 • Hornstull
#4
11 mars 2017 - 19:13
Gilla  
Ja fast för mig var det ju muskeln som var av mitt på, inte fästat så det kanske påverkar?

Lycka till som sagt!
0 • Västerås
#5
11 mars 2017 - 20:19
Gilla  
Min far råkade ut för precis det din skada, nästan på precis samma sätt. Han blev bra ganska snabbt efter att dem tog bort ortosen. Han är dessutom ganska överviktig. Nu vet jag inte exakt hur hans rehabilitering ser ut men han började jobba ganska omgående efter, jag tror inte att han behövde förlänga sjukskrivningen eller någonting. Jag tror det är mycket värre om muskeln går helt av som Linnea ovan skrivit. Quadriceps består ju av fyra muskelbukar som alla har en separat infästning vid knäskålen, är det bara en av dem som gått av så bör det vara betydligt mindre omfattande.

Hitta bara en duktig fysioterapeut så bör du nog åtminstone kunna vara på benen och gå så fort rehabiliteringen kommit igång.
Christina Persson
1961 • Lund
#6
12 mars 2017 - 12:23
Gilla  
Tack Daniel! Låter ju lite mer hoppfullt. Visste faktiskt inte att alla hade varsitt fäste. Hos mig är det skada på främre lårmuskeln och den senan är av. Jag tänker börja jobba deltid, trots ortos. Problemet är ju mest att transportera sig. Har planerat massa kul i år som t.ex en resa till sydafrika i höst och vill göra allt jag kan för att kunna vara i form, helst gå utan kryckor tills dess. Får lite olika besked från sjukgymnaster och läkare så därför blir jag lite osäker på vad jag kan förvänta mig. Vill gärna var förberedd mentalt så mycket det går. Helst vill jag kunna cykla men även kunna löpträna så småningom även om inte det är prio 1 just nu.
0 • Västerås
#7
12 mars 2017 - 12:58 Redigerad 12 mars 2017 - 12:58
Gilla  
Underskatta inte vikten av rehabiliteringen bara. Hoppa inte över dagar och tänk "strunt samma om man missar en dag". Här nedan kan du (om du orkar) läsa lite om hur senor läker
http://www.peraspenberg.se/texter/hur-laker-senor-och-ledband-2/

Det är visserligen studier på råttor men det blir ganska tydligt att användning av t ex voltaren försämrar läkningsprocessen ordentligt och att mekaniskt arbete (alltså rehabiliteringsträning) förbättrar den! Så låt bli all NSAID och sköt rehabiliteringen ordentligt så borde du snart vara tillbaka.

Oberservera att jag inte är någon utbildad sjukgymnast eller så, bara intresserad av kroppen rent allmänt. Om din sjukgymnast säger något annat så bör du förmodligen lita på hen, men ställ gärna frågor och be personen motivera sina beslut. Jag har tyvärr stött på allt för många tomtar till sjukgymnaster...
Christina Persson
1961 • Lund
#8
13 mars 2017 - 18:50
Gilla  
Tack Daniel! Jag är en ifrågasättande och kunskapstörstande individ så jag vill gärna ha belägg för olika saker, särskilt när det är så viktigt som min framtida funktionsnivå. Läkare ger också olika besked så jag har fått dubbelkolla flera saker för att kunna känna mig trygg med besluten. Två läkare sa att ortosen måste vara låst i 6 veckor. När jag sedan frågade om jag kunde gå då sa ångrade han sig. Kom på att det kunde jag nog inte. Så nu skall den låsas upp 10 grader om 4 veckor. Har dubbelkollat detta via privata kontakter och tydligen är det så att detta förkortar rehabiliteringen men att läkarna inte vågar fatta beslutet riktigt. För stor risk om jag skulle råka ramla att allt slits upp igen. Men jag vill ha den upplåst. Gäller bara att vara väldigt försiktig. Självklart skall jag träna allt jag kan. Tusen tack för tråden. Det är svårt att hitta info om denna typen av skada. Inte så vanlig.
1964 • Nacka
#9
4 maj 2018 - 13:47
Gilla  
Sitter på sjukhuset och väntar på undersökning. Jag tror att jag har samma skada. Hur har det gått för dig Christina?
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.