Löpning Kom igång 6 inlägg 2666 visningar

Skador nybörjare

1987 • Stockholm
#1
27 juli 2017 - 11:15
Gilla  
Hejsan!

För några månader sedan började jag för första gången i mitt liv att träna löpning. Jag började väldigt lugnt, och har sprungit intervaller mest. Jag sprang ett lopp på 5 km efter några veckor och det gick bra.

Nu har jag fortsatt springa intervaller så jag springer (lugnt tempo) i 6 minuter, går sen i 3 minuter, springer lugnt 6 minuter, går 3 minuter osv 4 gånger sammanlagt. Detta blir med uppvärmningen lite drygt 5 km.

Hur som helst, de senast två löprundorna har jag fått ont i knät men framför allt i höften, utsidan av vänster höft.

Idag fick jag avbryta löprundan efter 3 gånger för jag hade så ont. Jag har köpt ett par nya skor precis, Asics Kayano Gel 23, och dessa ska vara stabila och ett av de bästa skorna som finns för pronation, men jag undrar ändå om det kan vara skorna?

Det känns ju inte som att jag har överansträngt mig direkt, jag tar det ju fortfarande väldigt lugnt. Springer 2 gånger i veckan.

Jag tränar ingenting förutom detta. Kanske också ska tillägga att jag har haft ätstörningar i 13 år men varit normalviktig de senste 7 åren, mer eller mindre. Har dock inga problem med benskörhet. Därför tar jag det också väldigt lugnt och försöker vara snäll mot kroppen.

Jag äter bra, regelbundet och mycket nu för tiden så det är inte det som är problemet.

Någon som vet vad det kan vara? Ge mig tips? Tänker jag fel någonstans?

Mycket tacksam för svar!

/Nina
Lina Andersson
1980 • Rosvik
#2
27 juli 2017 - 12:41
Gilla  
Hej! Vad kul att du hittat löpningen som motionsform:-) Tycker du verkar ha ett bra upplägg genom att ta det lugnt så kroppen hinner med. Har du fått ont först efter skobytet? Har dom tittat på ditt löpsteg så du vet att du ska ha pronationsstöd? Det låter som att du drabbats av löparknä. I regel sitter smärtan på utsidan av knät... På grund av att senan som löper från höft, utsida lår ner mot knä blir spänd. Du kan prova att massera utsida höft/lår med en tennusboll eller brödkavel. Du kan oxå ha en hel del triggerpunkter/ muskelknutar. Om det gör ont när du masserar så är detta fallet. Prova oxå massera utsida vad. I början får man massera flera korta stunder dagligen! Finns även bra stretchövningar för löparknä att hitta på nätet! Funktionell styrketräning är bra att komplettera med. Blir det inte bättre tycker jag du ska söka hjälp:-)
1986 • Hyltebruk
#3
27 juli 2017 - 22:15
Gilla  
Det kan vara svaghet i höfterna, vilket ofta ger smärta i knäna. Sök hjälp hos en sjukgymnast istället för att mixtra.
0 • västerbotten
#4
28 juli 2017 - 16:46
Gilla  
För mig så är det viktigt att stretcha höftböjaren efter löpningen . hade samma problem som du tidigare men det försvann i samband med stretchingen efteråt.
Jag hade dessutom tendens till att sträcka fram benet för långt fram och landa på hälpartiet... Var inte skönt för knäna :/
Googla på rätt löpsteg på youtube så ser du.

Monica Carlsson
1971 • Partille
#5
29 juli 2017 - 11:17
Gilla  
Jag säger som #3, jag tror också att du "bara" är lite svag och ovan att springa ännu.

Hade snarlik känning när jag började springa "som vuxen" också för några år sen, efter att aldrig varit intresserad av springa för springandets skull tidigare. Jag gick till sjukgymnast, som konstaterade att jag var svag i bl a höfterna, och fick ett styrkeprogram. Som jag inte följde, men i samma veva tappade jag sugen att springa och problemen försvann. När jag nu började om (för femtielfte gången) för 2 år sedan var känslan densamma, men nu visste jag ju varför. Lägg till lite styrketräning, kanske bara sån enkel med kroppsvikten som belastning, typ "7-minuters"-program (leta smartphone-app t ex).

Stretch som #4 säger gör också gott för mig, t ex i sittande på stol, lägg höger fot på vänster knä, och vik ner höger knä så att höger höft stretchar. Sitt kvar typ 30 sekunder, och känn efter som det gör gott där du har känningarna.

Lycka till och skynda långsamt, jag har nu sprungit regelbundet i 2 år sen min senaste omstart - plötsligt händer det!

PS: Har du riktigt riktigt ont - sök hjälp hos sjukgymnast, såklart. Bäst att få en genomgång av just dina problem, och få ställa dina frågor.
1987 • Stockholm
#6
30 juli 2017 - 16:35
Gilla  
Tack för alla svar!
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.