Maj syns i mitten. Foto: Privat album

En annorlunda cykeltur 1936

KrönikaMaj Piehl minns en annorlunda cykeltur 1936. Tillsammans med några väninnor cyklade hon från Gävle till Jönköping. Efter vägen delade de många fina upplevelser. En av dem var när de erbjöds sovplats av polisen i Norrköping.

Jag är 93 år. Jag har fyra barnbarn, bland annat en sondotter som är 35 år. Hon ägnar sig åt en hel del idrottande, bland annat cykling.

En dag ville hon veta om jag haft något utbyte av cykling i min tidigare ålder. Visst hade jag ägt en cykel. En vanlig cykel var ju många gånger en nödvändighet för att ta sig fram. Särskilt sedan vi flyttat till landet. Men med dagens cyklar med många växlar och andra finesser kan den inte jämföras.

En cykeltur som blev ganska annorlunda minns jag. Vi var fem flickor, alla 16 år, med nytagen realexamen i Gefle. Vi cyklade från Gefle och skulle cykla så långt vi orkade med krafter kvar till hemfärden.

Vi bodde på vandrarhem, som var billigt på den tiden. En kväll kom vi till Norrköping. Ganska trötta efter allt trampande under dagen. 

Men vi hittade inget vandrarhem och inget annat boende som passade vår kassa. Då kom en polis fram till oss och frågade vad vår ivriga diskussion gällde. Vi klagade över vår nöd och den snälla polisen sa att han kunde nog ordna plats för oss i en tom lokal på polisstationen om vi ville. ”Ja tack” sa vi.

Det blev ju inga större bekvämligheter men vi fick tak över huvudet. Sovsäckar var vi alla försedda med.

Vi installerade oss och så plötsligt knackade en av poliserna på dörren och bad oss släcka all onödig belysning. Norrköpingsborna hade nämligen upptäckt att polisens tillfälliga inhysning inte var av den vanliga sorten.

Det var junikväll och vi klarade oss utan extra belysning. Och sov gjorde vi.

På morgonen blev vi väckta av våra värdar med kaffe på sängen, eller rättare sagt kaffe på golvet. För vi låg ju på golvet.

Vi tackade för oss och cyklade vidare. Komna till Jönköping skickade vi ett kort till farbror polisen i Norrköping med tack för hjälpen.

Kan undra om 2013 års poliser i Norrköping är lika snälla som år 1936 års farbröder?

6 kommentarer till artikeln

1970 • Bålsta
#1
11 juli 2013 - 08:18
Jättekul läsning tycker jag. Kul att titta tillbaka hur det var och inte bara läsa om teknik, pulsklockor och diet. Gärna fler historier från the good old days fårn andra.

HEJA MAJ!!
1954 • Arboga
#2
11 juli 2013 - 08:52
Ja, verkligen en trevlig artikel, som gärna hade kunnat vara ännu längre!
1942 • strömsund
#3
11 juli 2013 - 19:09
Man blir glad av sådana historier, o inspirerad,
Tack!!
1963 • Dalsjöfors
#4
11 juli 2013 - 20:05
Min mormor berättade att dom cyklade från Dalsjöfors till Göteborg för att gå på Liseberg Ca 8 mil enkel resa och sen cyklade dom hem på natten.
Dom var inte lata gamlingarna, när dom var unga ;)
Mariette Persson
1967 • Norrahammar
#5
12 juli 2013 - 09:48
Underbar berättelse sånt blir man glad av :-D
Ronny Lövstrand
1967 • Borås
#6
12 juli 2013 - 10:38
Min farfar (född 1914, tyvärr död sedan 3 år tillbaka nu) har berättat att när han var ung cyklade han från Åmot i Gästrikland där han bodde till Norge. Bromsarna på cyklarna var inte så bra på den tiden så för att klara nerförsbackarna på serpentinvägarna så band de fast en mindre björk som fick släpa efter cykeln i utförsbackarna. Måste ha varit minst 80 mil den turen för det är väl 30 mil till Norska gränsen kortaste vägen och så åkte de runt en del i Norge med.
Endast registrerade medlemmar kan posta kommentarer.
Registrera dig här eller logga in ovan.