Foto: Wikimedia commons/kallerna

Så gör du rent dina skidor

Träning/ExpertenOavsett om du har vallat dina skidor med snabbvalla, tejpvalla, burkvalla eller klister så behöver man göra rent dem efter användning om man tänker glidvalla dem eller behöver valla med annan fästvalla. När man ska göra rent sina skidor så underlättar det helt klart om man har tillgång till följande utrustning:

 

Vallaställ

Varmluftspistol alternativt gasolbrännare

Vallaväck

Klisterskrapa eller sickel

Papper, tygtrasa eller fibertex

 

Jag brukar försöka använda mig av följande grundregel att om jag har vallat med klister, då ska jag göra rent skidorna innan jag stoppar dem i skidfodralet och tar med dem hem, annars brukar det sluta med att man är tvungen att göra rent skidfodralet också. Det betyder att man i dessa fall behöver tillgång till en vallabod i anslutning till skidspåren.

När jag gör rent skidorna brukar jag börja med att värma lite på fästvallan med en varmluftspistol, det gör att den blir mjukare och ganska enkel att därefter skrapa bort det mesta av fästvallan med en klisterskrapa eller sickel. Därefter applicerar jag lite vallaväck på fästzonen och gnuggar lite med en gammal tygtrasa eller lite fibertex, det brukar lösa upp den sista vallan och därefter torkar jag rent med vanlig fiberlene.

Det man kan tänka på när man applicerar vallaväck är att inte ta för mycket, då det brukar rinna vidare ut på glidytorna och försämra glidet. Man kan även förenkla momentet lite om man bara tänker sig att man ska lägga på ny fästvalla. Då skulle man kunna värma på fästvallan och skrapa bort det som går. Därefter klossar man ut det lilla som finns kvar och låter detta fungera som grundwax till nästa vallning. Det är ju inte den perfekta vallningen men fungerar ofta tillräckligt bra och blir en bra genväg för den som vill spara lite tid.

Om man ska göra rent glidytorna på sina skidor om de är smutsiga så finns det en speciell rengöringsvätska för glidytorna, den kallas för Glide Wax Cleaner. Den kan man applicera med en trasa eller spraya på, sedan så borstar man med en nylonborste som man dedikerar till just rengöring av glidytorna, därefter torkar man torrt, låter skidorna stå ca 10 minuter innan man börjar med grundpreparering av glidet igen.

1 kommentarer till artikeln

_
0 • _
#1
19 februari 2014 - 10:30
Ett tips är att ha med plast, tidningar eller liknande och tejp så kan man "paketera" kring klisterzonen innan man stoppar skidor med klister i fodralet. Åtminstone är jag mer intresserad av torra kläder och mat innan jag tar itu med skidorna efter skidåkningen.
Endast registrerade medlemmar kan posta kommentarer.
Registrera dig här eller logga in ovan.