TV-spel och stundande naprapatbesök

Jag har kört styrketräning i någon form varje dag i fyra dagar, vilket troligtvis är rekord för mig. I perioder drar jag igång "Plan T", vilken innebär daglig coreträning hemma på köksgolvet i 15-20 minuter. Det låter så himla enkelt, men planen går dessvärre alltid i stöpet. Den funkar inte för mig.

Just nu har jag en oönskad löppaus till följd av en trolig hälsporre, som i sin tur möjligen är orsaken till obehag i höften på motsatta sidan. Om några timmar ska jag iväg på min första idrottsbehandling någonsin, naprapatbehandling i 30 minuter, och förhoppningsvis känner jag mig klokare efter det. Just nu känns det lite som om man ska till tandläkaren och vet med sig att man aldrig borstar tänderna... Jag slarvar med både styrka och annan alternativträning, tåhävningar borde jag ha gjort många fler och stretchövningarna kunde gott få mer uppmärksamhet. Men det är som det är. Och det är nytt år, så alla möjligheter till förbättring finns!

Stretch eller inte stretch? Den frågan har jag aldrig orkat bry mig om. Jag vill stretcha efter pass. 

Styrketräning eller inte styrketräning? Jag har vacklat fram och tillbaka och kommit fram till att "Jo, jag säger JA till styrketräning. Jag behöver det.", men sedan ändå inte utfört det. Jag vill styrketräna för att orka få en bättre löpstil, orka ha en bättre hållning genom hela passet när jag springer långt, och framför allt slippa överbelastningsskador. Alltså är mitt enda nyårslöfte för i år att bättra mig här. Jag vet ju att jag kan ha bra disciplin om jag bara vill. Plan T funkar inte. Alltså tar jag nu ett nytt grepp, till familjens stora förvåning: jag har erövrat TV-spelet i vardagsrummet!

miCoach på Kinect, programmet "Get Strong" är nya dealen. Jag (nåja, "vi") har skapat en egen profil till mig och jag har en träningsplan, som jag tänker följa. Sedan behöver det ju kanske inte bli varje dag, men åtminstone varje vecka, gärna två gånger. Till min hjälp har jag använt två hantlar och en stor boll. Övningarna har inte känts så jobbiga, men jag har riktig träningsvärk i både magen och låren, och armarna är i chock. Det här tror jag blir bra.

Springa eller inte springa? Jag avbröt mitt tänkta långpass i lördags, höften var inte bra och blev bara värre under passets gång. Sedan dess har jag löpvilat, stretchat och styrketränat. Just nu känner jag inget i höften, men i hälen desto mer. Två jogg:are av allra finaste sort säger båda, var för sig, att jag måste lära mig lyssna på min egen kropp och själv besluta hur jag ska träna. Exakt! Så hur ska jag göra? Följa magkänslan? Men min magkänsla säger alltid att jag ska dra ut och springa, man kan ju testa i alla fall och avbryta om det inte känns bra. En annan, som i efterhand visat sig ha rätt flera gånger, säger att jag ska vila någon vecka från löpningen. Magkänslan opponerar sig kraftigt! 

Varför inte slappna av lite och vila då? Det kanske höjer glädjen och prestationen när man väl sätter igång igen. Det är ju bara det att jag vill dra igång löparåret nu! Vi får se vad naprapaten säger. Och gör.

för övrigt sade Louise Epstein på P1 att känslor inte har i en blogg att göra. Det här var nog mitt mest blogglika inlägg hittills, i så fall.

19 kommentarer till inlägget

1963 • Örebro
#1
9 januari 2013 - 13:06
Aj, vad tråkigt det är med skador.

Hoppas att du får bra hjälp och snart är på banan igen. Tror att du gör klokt i att ta det lite lugnare och försöka bli bra på riktigt innan du återgår till 125%. Vet hur svårt det är att vara klok när det gäller den egna träningen men vet också att det inte är bra att köra halvskadad hela året.

Lycka till!
1974 • Knivsta
#2
9 januari 2013 - 15:05
Och jag säger/har sagt: Löpvila ända tills hälen är bra, men det är ju sådant som man inte vill höra kanske... Men man behöver inte tappa så mycket kondis om man alternativtränar bra och du har ju en motionscykel. Får hoppas att naprapaten nu har gett dig bra råd så du känner att du vet vad du ska göra. Det är inte lätt när alla säger olika saker ju.

Men varför skulle inte känslor ha i en blogg att göra? Jag tycker att bloggar blir så mycket mer intressanta om de är personliga och skriver man om känslor så blir det ju mer personligt. De tråkigaste bloggarna är sådana där man anar att bloggaren bara vill göra reklam för sig själv och allt ska vara så hurtfriskt och positivt och informativt hela tiden. Finns det dessutom länkar till olika produkter som bloggaren rekommenderar (får betalt för att skriva om, säkert) så blir jag ännu mer anti. Men din blogg gillar jag!
1973 • Knivsta
#3
9 januari 2013 - 15:12
Hej Joakim! : )
Tack! Jo, jag ska ta det lite lugnare ett tag, och framför allt försöka få till det på riktigt med styrketräningen så att det inte rinner ut i sanden igen.

Nu har jag just kommit tillbaka från behandlingen. Det blev akupunkturnålar i vaden med lite ström, plus laserbehandling på stora senan under foten. Allt gick bra : ) Jag blev glad, för höften verkade det inte vara så farligt med, jag var helt rak och jämn och inte så mycket extra spänningar att tala om, så det borde snart (om inte redan nu) vara ur världen. Det var bra nyheter!
1973 • Knivsta
#4
9 januari 2013 - 15:24
Hehe, men vi känner ju varandra A, så du är kanske inte helt opartisk? ; ) Men tack! : ) Det första jag tänkte när jag läste din kommentar var "Vill inte alla som bloggar på ett eller annat sätt göra reklam för sig själv?"...
Jag vet nog vad du har sagt, och du vet nog vad jag tycker om det. Jag är en otålig natur. Jag orkar inte vänta ut saker. Korkat förhållningssätt ibland.
Nu svider det i vaden efter behandlingen, och jag tar väl några dagars löppaus till, men inte så många. Jag måste ta tag i det där med inlägg. Jag var på gång i somras, men när det blev bättre med problemen jag hade då fick det vara. Annars sade naprapaten att jag kunde testa att springa relativt snart, men inte innan jag hade inlägg. Hon kunde se att problemfotens hålfot trycktes ner mer och att den foten var mer "obalanserad" (jag kommer inte ihåg ordvalet, men jag var inte lika stadig helt enkelt).
Kram A!
1974 • Knivsta
#5
9 januari 2013 - 15:34
Tänker mer på såna bloggare som är egna företagare och i bloggen vill visa hur kunniga och kompetenta de är för att få uppdrag. Känner till flera stycken sådana som verkar ha det syftet.

Det låter hoppfullt att det kanske kan bli bättre med inlägg. Vart ska du gå för att få det? Tycker lite synd om han här i Knivsta som har Korrectio (du vet, bredvid bageriet), han har nog inte så många kunder.

Kram tillbaks! :-)
1971 • Göteborg
#6
9 januari 2013 - 15:42
Skönt att det gick bra hos naprapaten! Och som jag sa, jag tror att höften har med foten att göra så nu när du tar tag i det med foten kommer höftproblemen att försvinna. Styrketräning är bra men det kan ibland vara svårt att motivera sig och kanske först när man blir skadad. Man måste hitta ett sätt som funkar för en själv, hemma eller på gym och med de redskap som man känner att man har koll på. Du vet var jag finns om det är nåt ;-)
1973 • Knivsta
#7
9 januari 2013 - 15:48
Nu vet jag hur det känns när man får nålar i vadmuskeln, Eva ; ) Det känns lite nu efteråt.
Ja, precis. Eftersom mitt förra koncept med daglig styrka uppenbarligen inte funkar för mig provar jag nu det här nya. Det allra bästa tror jag skulle vara att få en "gym-date" varje vecka nere på gymmet. Jag springer ju oftast själv, och gillar det, men när man styrketränar skulle nog en glad kompis dom man kan skvallra lite med kunna göra underverk för kontinuiteten. DÅ skulle det kanske t o m bli roligt.
1971 • Göteborg
#8
9 januari 2013 - 16:31
Sounds like a plan! Har du någon du kan dra dit?
1973 • Knivsta
#9
9 januari 2013 - 16:48
Nja... Ingen på rak arm. I så fall kommer jag behöva vara den drivande. Jag får tänka på det. Egentligen har jag den perfekta träningskompisen, men hon bor på Kungsholmen och det blir för krångligt för båda. Det måste vara enkelt.
Jag ska nog komma på nån.
1974 • Knivsta
#10
9 januari 2013 - 17:09
Jenny, du tränar på Form va? Annars vet jag en trevlig tjej som går och tränar på Hälsohuset. Jag ordna en date, haha. Nädå, men säg till omm du vill veta vem jag tänker på. Hon är med i Knivsta träningsgrupp på Funbeat och skriver i trådarna där ibland, om den gemensamma löpträningen. Kan ju inte gärna nämna namn här. :-)
1974 • Knivsta
#11
9 januari 2013 - 17:14
Och jag medade förstås att jag KAN ordna en date. :-) Jag skriver som en kratta.
1973 • Knivsta
#12
9 januari 2013 - 17:40
Dig skulle jag gärna ha som styrketräningskompis, Alva!! Men du är nog svårflirtad ; )
Ja, jag har kort på form. Yogan är ju där.
1974 • Knivsta
#13
9 januari 2013 - 17:51
Åh, kul att du vill det! :-) Men ja, jag är extremt svårflirtad när det gäller styrketräning, så det lär inte hända att jag går på gym. :-)
Nicklas Östensson
1965 • Uppsala
#14
10 januari 2013 - 19:33
Det är bra om du kan lägga band på din lust att löpa till att din kropp läkt ordentligt. Jag är övertygad om att dina problem med hälsporren och höften har att göra med att du springer mycket och har ökat ganska mkt de senaste åren. Så ta dig en löppaus tills smärtorna är borta och börja sedan med kort löpning i lågt tempo och bygg på i lämplig takt så kan du få vara skadefri.

Jag tränar stryketräning på F&S i Uppsala och det blir cirka 2 pass per vecka för att bli starkare, i och med att jag har haft stora problem med ett krånglande knä. Styrketräningen ger mig bättre stabilitet i knän och även ökad styrka som jag har nytta av vid löpningen men också vid skidåkning och simning.

Jag läste att du ville ha en träningskamrat på gymmet, för att kunna uppnå kontinuitet i styrketräningen, fast du tränar väl bara i Knivsta eller?

1973 • Knivsta
#15
11 januari 2013 - 07:44
Hej Niklas!
Ja, jag är övertygad om fördelarna med att bli lite starkare och stabilare. Jag har tränat ganska ensidigt. Så himla roligt det skulle vara att gymma med dig!! Dessvärre har jag alltså ett kort på ett ställe här hemma, och det blir så mycket mer tid som försvinner om jag ska åka till Uppsala fram och tillbaka.
Är det FS Väderkvarnsgatan? Mina föräldrar bor precis bredvid (vid Vaksala torg) så någon enstaka gång skulle säkert gå att få till! : )
1975 • Alnö
#16
14 januari 2013 - 14:37
Nu ska inte jag komma här och predika om Crossfit eftersom det finns både positiva och negativa aspekter på det. Men jag har lärt mig en hel hög funktionella, bra och roliga (faktiskt!) övningar för att träna ben. Efter 3 månaders ganska intensiv Crossfit-träning känner jag mig väldigt stark i benen när jag väl löper. Finns mycket bra övningar att lära sig genom att söka lite på Youtube och med hjälp av en låda (exempelvis) får man till flera många bra övningar.
Exempelvis:
Airsquats (benböj utan vikt): http://www.youtube.com/watch?v=g1FpWEfJW1s
Boxhopp: http://www.youtube.com/watch?v=UweKybOuivA
Russian Step Up (med eller utan vikt): http://www.youtube.com/watch?v=srVVmNXfYHk
Sen tror jag alltid att det passar bra att lägga in 25 - 50 burpees på varje pass: http://www.youtube.com/watch?v=21dvQyNiTjM
1973 • Knivsta
#17
14 januari 2013 - 17:57
Jag har aldrig ens fattat vad crossfit är. Jag kollar upp det genast.
Tack Patrik, och kram
1975 • Alnö
#18
14 januari 2013 - 22:40
"CrossFit är ett styrke och konditionsprogram byggt på ständigt varierade funktionella rörelser utförda under hög intensitet." http://www.crossfitnordic.se/vad-ar-crossfit/

Just hög intensitet tycker jag är förjäkla bra att kombinera med distanslöpning. Att kunna få delar av båda världarna - både explosiva, starka muskler och en rejäl uthållighet. Jag tror det bör gå att kombinera.
Just för långdistanslöpning, triatleter, cyklister mfl finns speciella program (Crossfit Endurance) nåt jag ska börja kika på til våren tänkte jag..

Let me tell you about Crossfit: http://www.youtube.com/watch?v=mlVrkiCoKkg
Nicklas Östensson
1965 • Uppsala
#19
14 januari 2013 - 23:40
God kväll Jenny,

Först vill jag tacka för ditt svar på min fråga om vi kunde träna ihop.
Jo, det är F&S på Väderkvarnsgatan som jag brukar gå och göra av med lite överskottsenergi. En del av mina pass kör jag tillsammans med min 13 åriga dotter som också tränar där men jag är även öppen för ett pass med dig vid tillfälle.

De 6-6 veckorna som återstår till Vasaloppet kommer jag dock företrädesvis att träna skidåkning, även om jag skall lägga in minst 1 pass per vecka på gymmet. Efter "Vasan" blir det löpning och gym träning i första hand och då förhoppningsvis minst 2 st F&S-pass per vecka.

Så skicka mig ett mail på min e-postadress,
nicklas_ostensson@hotmail.com, om det passar dig att gymma och eventuellt springa lite på löpbandet någon kväll under våren, Du kan ju mail:a mig ändå, även om vi inte får ihop en träning tillsammans, så får jag din e-postadress i alla fall.

På återhörande,

Nicklas
Vill du kommentera det här blogginlägget?
Registrera dig eller logga in här ovanför.