En dag med Team Snabbare, yoga och en fin formel.

Igår var Team Snabbare nere i Göteborg för att tillsammans med Triathlon Väst köra en träningsdag mixat med föreläsningar. Bland annat skulle vi köra pass i spinning och funktionell styrka/yoga (poweryoga?). Jag har inte gjort något av de tidigare så det var bara att anmäla sig.

Team Snabbare är ett gäng erfarna tränare inom simning, cykling och löpning. Cykelcoachen Pål Török är bland annat huvudtränare i Stockholm City Triathlon och simcoachen Mikael Rosén är förbundskapten för öppet vatten-landslaget. Kändes med andra ord som en bra möjlighet till lite nya tips och tricks.

Kl 9 drog vi igång med dagens första pass på Fysiken Gibraltar – spinning. Jag har aldrig varit med på ett spinningpass tidigare och som jag förstår det körde vi mer av vanlig cykelträning än just spinning. Det var tröskel blandat med branta berg, enbenstramp med intervaller.

teamsnabbare_spinningPål Török ledde passet riktigt bra, trots lite strul med micken. På väggen bakom honom kunde man se sin puls och procent av maxpuls. Lätt att ligga i rätt zon med andra ord.

teamsnabbare_puls

32 – vilket nummer.

Spinningen var riktigt svettig, riktigt kul och timmen gick riktigt fort.

teamsnabbare_spinning_tempoEfter spinningen vad det T1 med snabb dusch och ombyte till löparkläder. Först på tur stod Mikael Rosén och en föreläsning om simteknik med genomgång av typiska teknikmissar och hur man kan råda bot på dem. Blev även lite frågor om dräkter då han varit med och designat två dräkter för Head.

teamsnabbare_mikaelrosenNäst på tur var Fredrik Zillén – löptränare med KALAS-metoden som pedagogiskt verktyg. Det började med en teoretisk del inne i salen där han gick igenom grunderna i metoden han använder. Med några portioner humor ska tilläggas.

teamsnabbare_fredrikzillenStrax var det dags att ge sig ut och praktisera lite. Fotbollsplanerna var upptagna så vi kutade bort mot Chalmers och la beslag på Betongvägen istället. Här sprang vi fram och tillbaka enligt Fredriks instruktioner – som ofta hade lite dagiskaraktär över sig. Brukar gå fram lättare då.

teamsnabbare_fredrikzillen_uteKanske var det inte så mycket nytt teoretiskt i löpsektionen, men sättet det serverades på var bra och jag fick trots allt en och annan aha-upplevelse när polletten som länge vägrat trilla ner till slut gjorde det. Ska definitivt ta med mig dessa och föra in i min egen teknikträning.

En lunchpizza på det kändes perfekt med tanke på att eftermiddagen skulle bjuda på funktionell styrka och rörlighet. Jag skulle garanterat ha låg tyngdpunkt om inte annat.

Väl tillbaka i sal C på Fysiken stod Marika Török beredd att ge oss en omgång funktionell styrka och rörlighet. Hon började med en liten genomgång av bålmuskelaturen och vad vi ska tänka på i träningen av den. En stark bål ger stora fördelar i alla tre disciplinerna.

teamsnabbare_poweryogaJag är inte helt van att gruppträna i spegelsal med yogamattor på golvet, men nån gång ska var den första. Och yogaaktigt var det – men med lite mer styrka och tempo (gissar jag). Hunden, lejonet och skorpionen gjordes mängder av gånger kombinerat med olika ”öppningar” av höft och bål. Svettigt blev det och handlederna kände av alla ”ner i planka” som beordrades under de 45 minuter vi körde. Inte helt förvånande kan balansen och rörligheten bli bättre.

Dagen avslutades med en föreläsning om träningsupplägg av Team Snabbares triathloncoach Bernhard Hirschauer. Med 30 års triathlonerfarenhet i bagaget finns det ett och annat att dela med sig av även om det hela kokade ner till att en coach är bra att ha för att mer strukturerat nå sina mål. Fick dock med mig en formel för att uppskatta vid vilken puls min aeroba tröskel ligger. Och formler gillar vi!

AeT = (3 x anarob tröskelpuls + vilopuls)/4.

Fint som snus. Ett stort tack till Team Snabbare och Tri Väst för en riktigt kul dag. Nu ska jag räkna ut min AeT. God natt!


Vill du kommentera det här blogginlägget?
Registrera dig eller logga in här ovanför.