RunTobyRun!

Reykjavik: perfekt sätt att upptäcka en ny stad

Mellanlandar i Reykjavik i 32 timmar och upptäcker staden på det bästa sättet: med löparskor på fötterna. Även om det kändes lite väl kylslaget efter de senaste veckornas värmebölja där hemma…

Skulle gärna återvända hit till Island den 20 augusti, då det är stor löpfest i och runt Reykjavik med möjlighet att springa antingen 10, 21 eller 42 km. Samtliga sträckor har start och mål mellan Rådhuset och den lilla sjön Tjörnir och samtliga löpare gör ett varv på en och samma centrala 10-kilometersrunda – som kompletteras med längre loopar österut för hel- och halvmarafolket.

I går eftermiddag tog jag bussen för att göra det obligatoriska turistvarvet utanför stan: Thingvellir, Geysir och de fantastiska vattenfallen i Gullfoss. I dag handlar det om att försöka hinna se Reykjavik innan jag ska hoppa på nästa plan och jag tänkte att en morgonjogg längs den där 10-kilometersrundan vore ett perfekt sätt att se stan på, så jag beväpnade mig med en karta och började följa nyss nämnda milrutt moturs med en extra liten avstickare strax innan mål för att se det fina konserthuset Harpa och det kända konstverket Sólfarið (solfararen). Därtill fick jag springa runt ett helt kvarter för att komma förbi ett vägarbete och dessutom sprang jag fel en gång och fick vända tillbaka ett par hundra meter.

Enda minuset med rundan var väl att termometern knappt hade nått upp till tvåsiffrigt efter nattens regn. Hu! Men löpningen gick bra ändå. Reykjavik är hyfsat kuperat men detta varv är ändå relativt platt. Just idag är vinden lugn, annars är det ombytliga vädret och blåsten något som brukar påverka löpningen här.

Och ja, detta var ett alldeles utmärkt sätt att se en ny stad på, 100 gånger roligare än att svetta sig igenom ett pass på hotellets löpband.

En annan fördel är att med kartan i hand får man garanterat se delar av stan man inte skulle sett annars. 

Önskar verkligen att jag hade haft möjlighet att komma tillbaka om två månader och göra halvmaran, men det får kanske bli 2017 istället?

RunTobyRun!
(Hlaupa Toby hlaupa!)

s bloggen i dess helhet med bilder, statistik etc på www.running.tobycat.se!

Vill du kommentera det här blogginlägget?
Registrera dig eller logga in här ovanför.