Viktor Johansson PT

Vintern närmar sig - boka in dagsläger med Vasacoachen

Igår hade jag en trevlig dag tillsammans med tränarna från IFK Helsingborgs skidsektion. Dessa herrar är en del av ledarstaben för klubbens alla skidmedlemmar som är över 250 i antalet.  De kör regelbunden skidträning 3 ggr/veckan hela året och blandar teknik på rullskidor till stavlöpning i backe.  Det är otroligt inspirerande att höra deras tankar och planer för höstens/vinterns säsong.   

Vi började dagen med kaffe och presentation inne i konferensrummet för att senare ta på oss rullskidorna. Där la vi stort fokus på den klassiska rullskidtekniken och åkte på alla tre växlar, stakning, diagonal och frånskjut med stakning.  

IFK Helsingborg ska vara nöjda med dessa duktiga ledare. 

Förutom att prata om de alla tre växlarna pratade vi om var kraften kommer ifrån i skidåkningen. Något de fick jobba extra mycket med på eftermiddagen inne på gymmet.

Efter nästan 2 timmars rullskidåkning var det gott med lasagnelunch uppe i matsalen. Här fortsatte snacket och en hel del rövarhistorier om tidigare vasalopp kom på tal.   

Eftermiddagen tillbringade vi inne på gymmet, samtidigt som regnet öste ner utanför fönstret. Här var huvudsyftet att hitta grundstyrkan i skidåkningen och att öka förståelsen kring bålen och bäckenets viktiga position i stakningen.  

Var kommer kraften ifrån i stakningen?

Sista timmen tillbringade vi på de älskade stakmaskinerna SkiErg. Många av deltagarna hade kört skiErg tidigare, men tekniken blev avsevärt mycket bättre bara på denna tid. 

Det är väldigt lätt att bara stirra sig blind på displayen och fuska på denna maskin. Men fundera på var ditt faktiska syfte är och var din målsättning är med skiErgträningen. Om målet är att prestera så bra som möjligt på skidor sen i vinter, då ska du också träna så skidlikt som möjligt.

Slutord från gänget: Viktor Johansson Vasacoachen tog hand om oss IFK-tränare på ett väldigt bra sätt idag. Ganska snart drog vi ut och fokuserade på framförallt trix för bättre stakning. Vi hann även med två växlar till. Efter lasagnelunch blev det smidighets- och bålträning. Vi avslutade med teknik och intervaller på SkiErg. Nöjda och glada rullade vi hem sugna på att dela med oss av nya kunskaper och insikter ?? 

Låter detta koncept intressant för dig och din klubb/ ditt företag?

viktor@golfarenan.se

telefon: 0705 50 87 09

http://vasacoachen.nu

 

Några ord från tidigare deltagare

“Jag tycker att träffen var bra! Upplägget helt rätt, där vi först gick igenom grunder och byggde på det allt eftersom! Gillade också att passet inte bara blev teknik utan att man faktiskt tränade fysiken”

“Fick ordning på min stakteknik till Vasaloppet. Pedagogisk, och gnäller inte trots att han måste åka med i ett tempo långt under det han själv har kapacitet till”

“Tack för en trevlig och givande utbildningsdag. Har precis varit och hämtat ut nya spetsar till mina stavar och är taggad att ge mig ut på nya rundor. Jag tyckte allt i ditt upplägg var bra och man lärde sig väldigt mycket på kort tid”

1 kommentarer till inlägget

1965 • Sala
#1
8 oktober 2017 - 20:18
Trevlig artikel! Kul att längdskidåkning är uppskattat även i Skåne. Hoppas ni får snö att träna på i vinter.
Vill du kommentera det här blogginlägget?
Registrera dig eller logga in här ovanför.