Löpning Skador & Rehab 5 inlägg 1884 visningar

Lårskada?

Åsa Cedervall
1984 • Göteborg
#1
30 april 2010 - 10:36
Gilla 
Jag har sedan i onsdags haft lite problem med en ganska liten yta på höger lår. Det är absolut inte hela utan en yta på bara några centimeter. Detta kom efter ett karatepass. Jag vet inte exakt vad som hänt, har väl fått nån spark där förmodar jag. Jag kände inget speciellt under tiden utan det kom senare under kvällen. Det gör lite ont vid belastning och är ganska ömt. Påminner nästan lite om känslan av träningsvärk...

Ett tag funderade jag på det här med lårkaka, men det tror jag inte själv. Dels känns det inte som det gör tillräckligt ont, och så kom det ett tag efter passet. Men är det nåt speciellt jag kan göra? Undvika löpning finns inte på schemat med tre veckor kvar till Varvet.. Men det kanske finns nåt annat jag kan göra också, som kan vara bra.. Nån som har nåt tips? Tack på förhand!
Stefan Norgren
1978 • Huddinge
#2
30 april 2010 - 13:11
Gilla 
Har du fått en spark så tippar jag på en s.k lårkaka. Som aktiv fotbollsspelare så lever jag med ständiga ´lårkakor´ på både lår och vader och gör inget annat än tar det lugnt dagen/ar efter match då man oftast fått lite fler smällar än vanligt och sen så kutar jag på som vanligt alla andra dagar och låter det läka ut av sig självt. Ömmar gör det men mig veterligen är det absolut ingen fara att träna på.
Oldboy
1952 • Danderyd
#3
30 april 2010 - 13:30
Gilla 
En lårkaka är väl en bristning/övertänjning lokalt i en muskel och det är nog det du fått. Jag har haft några muskelbristningar, dock inte efter slag, och när de är små påminner de om träningsvärk - utom om jag anstränger just den delen av muskeln, då kan de göra rejält ont.
Du borde ju ha ett blåmärke om det är efter en spark, eller?

Muskelbristning tar 7-10 dar att läka akut, sedan återstår några veckors, eller ibland månaders, rehab för att återfå styrkan.

Beroende på var det sitter kan du kanske ändra ditt löpsteg så att du inte belastar nämnvärt just där, det kunde jag en gång. En annan gång fick jag bryta Lidingöloppet efter 11km för att min skada inte var riktigt läkt.
Så vila från löpning några dagar, kan du inte springa utan att det gör ont där skadan är så kör alternativ träning, bara du håller konditionen uppe och rör på benen utan att belasta just där så tappar du inte så mycket till varvet, kanske inget alls.
Om det är muskelbristning du har så är rätt behandling en chans att bli tävlingsklar till Varvet, annars kommer du att få avstå/bryta/göra ett dåligt lopp.
Åsa Cedervall
1984 • Göteborg
#4
30 april 2010 - 14:33
Gilla 
Tack för era tips. Men Oldboy, jag tror nästan du ser min skada lite allvarligare än den är. Det gör ont om jag promenerar också, men det gör liksom inte vansinnigt ont, å sånt här får man ju ibland när man håller på med karate.. Jag är inte rädd att springa med det, jag vill bara veta vad man kan tänka på mer, om det kan vara bra med liniment osv. Inget blåmärke dock, får väldigt sällan det på låren.
Sen vet jag inte vad du menar med ett dåligt lopp men pga diverse skador har jag aldrig jagat tider. Tar jag mig i mål är jag lycklig, så det där bekymrar mig inte nämnvärt :) Och det kan jag göra med att gå om jag inte kan springa exakt hela biten.
Oldboy
1952 • Danderyd
#5
30 april 2010 - 16:32
Gilla 
Det är en glidande skala mellan sträckning och bristning och de lindrigaste varianterna är nog nästan ofarliga att missköta. Men gör det ont så ska du helst låta bli, vare sig det är gå eller springa. Ju längre tid du kan ge muskeln att läka desto bättre men all rörelse som inte gör ont är bra. Gör det ont är det INTE bra. Så länge det blir bättre för varje dag är det OK men en halvläkt bristning/stäckning går lätt upp och gör plötsligt mer ont och då får man börja om från början.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.