Löpning Träning 5 inlägg 2536 visningar

Hur gå vidare? (milen och eventuellt längre)

1973 • Aplared
#1
22 augusti 2010 - 18:34
Gilla 
Jag började åka skidor i vintras och har löptränat lite kombinerat med rullskidor under vår-sommar.
Jag sprang min första mil på flera år tidigare under sommaren och då var tiden höga 58 minuter i lördags sprang jag midnattsloppet i Gbg på 56.
Men nu börjar jag känna mig lite vilsen i träningen.
Jag skulle vilja ha lite förslag och tips på hur jag ska gå vidare för att öka sänka min tid på milen och orka med längre sträckor på till fots och på "lagg" har ju en Vasa framför mig.Funderar även på en kort triathlon till sommaren 2011.och kanske en comeback på Gbgvarvet under 2012.fler millopp blir det iaf.
Mina förutsättningar:
tider som ovan.
Maxpuls 195+- ett par slag
vo2max 3,42
vilopuls c:a 52 (har inte kollat av den på ett tag)
Medelpuls på Midnattsloppet 173 (vid 173 hade jag vid test 3,7 mmol/L tidigt i Augusti månad)
Högsta puls under midnattsloppet var 187.
Jag försöker köra 4 pass i veckan varav minst ett går på rullskidor och helst två.
Jag undrar om det är vettigast att försöka öka farten med bibehållen belastning eller om jag ska försöka träna upp så att jag kan ligga högre upp i zonerna .vilket ger snabbast utdelning?
Jag springer ju inte så vansinnigt fort även om 56 minuter är ok efter den tiden jag håll på att träna.
Hoppas ni får ut något vettigt ur detta :P
1992 • Falun
#2
22 augusti 2010 - 22:17
Gilla 
Angående själva löpningen så brukar en bra väg till ökning vara variation. Nu vet jag inte vad du kör för något när du tränar löpning men att variera sig brukar vara bra.

Jag personligen kör tre pass löpning i veckan; ett intervall, ett tempo och ett långpass.

Intervallträningen är jobbig men den är väldigt bra för ökad kondition. Tempopassen är bra för att lära dig springa snabbare. Intervaller kan kombineras på en hel massa sätt, det är bara att söka på Google så hittar du massor.

Du kan antingen köra en fartlek( där du springer en sträcka och lägger in lite fartökningar där du känner för det, kanske smäller av en spurt till nästa lyktstolpe eller så) men också ett tempopass där du efter cirka 10 minuters uppvärmning försöker ligga i ett högt tempo i en cirka 20 minuter ( ansträngning en åtta på en skala till tio ) och sedan varvar ner i 10 minuter.

Om du har som mål att kunna springa längre så skulle jag ha strävat efter distans framför fart i långpassen. Håll ett lugnt tempo tills du vet att du kan springa långt, då kan du börja öka farten.

Hoppas att du får ut något ur detta. Det är som sagt det jag kör på nu men det behöver inte betyda att det är det bästa eller optimala.
1973 • Aplared
#3
23 augusti 2010 - 10:23
Gilla 
Jag brukar försöka variera distansen,variationen på belastningen är väl lite sämre med även om det börjar funka bättre även med den.
Jag får väl prova att försöka variera den lite mer.
Prioriteringsordningen ligger väl på att öka farten på milen till att börja med och sedan sakta men säkert öka distansen.

Tack för svaret Jakob
Jan
1964 • Skoghall
#4
23 augusti 2010 - 18:46
Gilla 
Det är lite två skilda saker. sänka miltiden och träna för Vasaloppet. För att få en behaglig resa under Vasaloppet måste du träna längre, kör gärna tre - fyra timmars pass på rullskidorna. Det är viktigt att du lär dig vad som händer i kroppen efter lång tid och att du vänjer kroppen vid det. Efter Evertsbergs kan det annars bli en jobbig resa. Stakning är viktigt på Vasaloppet men att kunna diagonala med en effektiv teknik tycker jag är minst lika viktigt. Så teknikträning på snö ska du också köra.
1973 • Aplared
#5
24 augusti 2010 - 15:16
Gilla 
Jo jag är ju iofs medveten om att det skiljer lite mellan milträning och vasaträning.Jag ska öka distans på rullskidorna efter nästa miltävling och teknik träningen är redan igång på rullskidor och kommer att tränas så fort snön kommer också.
Men tack för de tipsen Jan.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.