Löpning Träning 6 inlägg 3972 visningar

Hur ska jag gå vidare.

Martin Johansson
1976 • Västerljung
#1
16 oktober 2011 - 22:51
Gilla 
Lite bakgrund:
I Januari i år fick jag nog, vågen stod på 105 stadiga kilon och jag fick ta en paus på varje trappsteg i trappen för att hämta andan. En liten överdrift kanske men inte långt från sanningen. Skulle fylla 35 9e april så jag satte ett mål om att tappa 15kg tills dess.
Den 9e januaris stapplade jag upp på löpbandet på det lokala gymmet efter att även ha simmat 1km. 4km senare i lågt tempo var träningen igång. Åt mindre och nyttigare och började med sex veckors alkoholuppehåll för att allt en bra start.
Ökade på längd och fart vartefter och den 28 januari sprang jag milen på 59:58. Allt flöt på bra och jag lyckades nå 90 kilos målet lagom till födelsedagen. Den 26 maj sprang jag Scania milen på 53:20. Sedan kom sommaren med vin, kvinna och sång det ända jag gjorde under juni och juli var att lunka igenom Trosa stadslopp. Lyckades lägga på mig 4-5kg under tiden också.
I augusti var det läge att börja träna igen och hoppade på sub50 träningsprogrammet med sikte på dagens Hässelbylopp. Följde det bra men lyckades såklart bli sjuk lagom till idag så nummerlappen ligger oanvänd och skrattar mig i ansiktet i sovrummet. Jaja blev lite långt innan den verkliga frågan som lyder, vad gör jag nu? Sub45 programmet känns lite saftigt att sikta på direkt kanske ska använda vintern till mängdträning och hoppa på något program tidigt i vår. Tips mottages tacksamt :)
Tom-Ingar Bjørndal
1974 • Saltsjö-Boo
#2
16 oktober 2011 - 23:42
Gilla 
Hej Martin.

Jag är imponerad över den resa du gjort. Att du tappade fokus under sommaren och prioriterade ner träningen under sommaren är helt normalt. Det som visar styrka är att du tagit tag i träningen efter sommaren och att du förberett dig själv och var klar att utmana dig själv genom att starta på dagens Hässelbylopp.

Att du åkte på en förkylning var något som var utanför din kontroll. Men vilken skillnad hade en start och ett bra resultat idag gjort för din motivation att träna vidare? Du har ju redan gjort jobbet. Och enligt min personliga filosofi är lopp till för att jag ska ha något som hjälper mig fokusera på träningen. Men målet för mig är inte en tid på ett lopp, utan resan och träningspassen jag genomför på vägen till loppet. Personligen tränar jag för att må bättre och ha mer överskott i vardagen och samtidigt "springa ifatt magen". Med övervikt i familjen, önskar jag att ha en aktiv livsstil så att jag kan hålla mig frisk och sund och må bra så länge jag kan.

Som jag ser det kan du antingen anmäla dig till ett nytt lopp i när framtid för att få ett bevis på att din träning gett resultat, eller bestämma dig för ett träningspass där du försöker göra en maxprestation, för sen att träna mot nästa mål.

Sä även om inledningen blev lika lång som din, så blir mina konkreta tips till dig följande:
- etablera en träningsvana under vintern så att träningen prioriteras och blir en naturlig del av ditt liv,
- se till att huvudmängden av passen blir lugna, men ganska långvariga, så att du håller vikten eller minskar mer, om det är målet. För varje kg du tappar kommer du att kapa tid från ditt nästa lopp
- försök vara aktiv mentalt under dina pass och ta mentala bilder av ögonblicket. Under min träningen återkommer jag ofta till vackra bilder jag skapat under vintern och tänker att det inte kan vara så illa när jag får springa i shorts och linne, när jag vet hur jag njöt av den när nyårsaftonrundan i vackert ljus. Under lopp brukar jag ta fram bilder av de där överj**liga vinterpassen med horisontalt snöblandat regn, och det ger mig styrka att kämpa lite mer mot slutet.

Så det jag egentligen försöker säga är att mitt råd till dig är att skaffa dig ett aktivt förhållande till din träning, njut av det och skapa positiva minnen som förhöjer ditt liv generellt. När det gäller träningsprogram, skulle jag gjort en bas i sub 50 programmet och lagt in vissa pass från sub 45 programmet, så att du är klar att starta sub 45 programmet i lagom tid till ett lopp på vårparten.

Kolla gärna in tråden om löpsupplevelse här: http://jogg.se/Forum/Trad.aspx?subid=21310

Löparhälsningar från Tom
Lisa Wahman
1974 • Örebro
#3
17 oktober 2011 - 09:50
Gilla 
Vilken resa Martin! Bra jobbat. Jag kan inte annat än beundra och tacka er båda för bra inlägg! @Tom: Tack! Även jag fick ett lite annat tänk efter att ha läst ditt inspirerande inlägg! Du lyckas omedvetet svara på de frågor jag ställt mig själv sedan efter årets GBG-varv, då min motivation helt plötslig var som bortblåst. Inser nu att jag har fel förhållningssätt till min löpning och fokuserar mer på hur duktiga andra blir på kort tid, medan jag själv står still i utveckling. NU förstår jag lite varför... Inser att jag tävlar med mig själv och hela världen VARJE pass. Jagar km tider och struntar i konsekvenserna. Struntar i att lyssna på kroppen och kör på. Och framförallt nedvärderar mig själv genom att tänka tankar som " hur kan det vara så jobbigt för mig (som sprungit så länge) att springa i det här LÅNGSAMMA tempot, jag borde öka... Men det är ju sååå tungt. Men jag borde kunna springa liiite fortare."
Förlåt att jag kapade din tråd Martin, för att tycka lite synd om mig själv :) Du verkar ha en helt riktigt inställning! Tom har dessutom fantastiska råd att ge. Återigen stort tack! Så fort förkylningen gett sig ska jag ge mig ut (utan pulsmätare och km-tids krav).
Lunkarhälsningar från Lisa

Lycka till båda två
Martin Johansson
1976 • Västerljung
#4
17 oktober 2011 - 15:00
Gilla 
Tackar för ett utomordentligt svar Tom-Ingar. Är nere på 91kg igen nu och är 1,87 lång så det gör inget om det försvinner några kg till men det tror jag går av sig själv om jag håller i träningen.
Som det ser ut nu verkar jag ha inspererat en jobbarkompis att vilja komma igång med träningen ordentligt. Hon har ett annat åtagande som tar all tid fram till den 1nov vilket ger mig gott om tid att motverka alla krämpor både verkliga och påhittade. tänkte att man kunde köra ett längre program för halvmaraton över ett par vintermånader. har lite tid på mig att tänka ut något smarrigt.

Lisa: Heja oss!!! ut och kör ett tag bara för att du vill röra på benen så ska du se att tiderna blir bättre så småningom :) Vi har ju massor med år på oss, tänker på lirtaren som började springa när han fyllt 89 :)
Tom-Ingar Bjørndal
1974 • Saltsjö-Boo
#5
17 oktober 2011 - 15:26
Gilla 
Kul att mina erfarenheter kan komma till nytta för andra. :-)
Om jag får komma med ett praktisk råd för HM träning, är det att du hittar ett lopp du vill springa, därefter väljer vilket program du vil följa. De vanligaste är Szalkais 20veckors: http://beta.marathon.se/dn-stockholm-halvmarathon-2012 eller 10veckorsporgrammet här på jogg.se.

Om du sen använder tiden fram till programmet börjar till att bygga distans, så att du orkar springa 15 till drygt 20 km innan programmet startar och har vanan att träna det antal pass som behövs för att följa programmet, har du en verkligen bra bas för att kunna följa programmet och nå din måltid på loppet.

Nu behöver man ju inte följa något program, men det kan vara bra att ha en viss riktlinje för hur man kan träna för att förbereda sig så bra som möjligt inför loppet.

Mvh Tom
Martin Johansson
1976 • Västerljung
#6
1 november 2011 - 15:57
Gilla 
Tjo, igång igen efter efterhängset halsproblem. Siktade på att lunka en mil runt timmen gick lite snabbare och kroppen kändes ok. Kommer följa rådet om att få lite distans i benen under ett tag framöver....
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.