Löpning Kom igång 6 inlägg 16748 visningar

Nybörjare behöver tips (Beep-test)

Koffe
1986 • Umeå
#1
16 april 2012 - 21:50
Gilla 
Hej.

Sitter i en klurig situation och skulle bli oerhört tacksam för feedback av duktiga löpare. Fick precis reda på att jag ska på en uttagning om 3veckor där ett Beep-test ingår. Till saken hör att jag är en gymråtta som tyvärr satt konditionsträningen i andrahand under den senaste tiden. Vet att jag på 3veckor inte hinner påverka kroppen nämnvärt (Vo2max mm) men vilka tips vill ni ge mig för att kunna påverka allt jag möjligtvis kan påverka under dessa veckor? Intervaller varannan dag? Testa göra beep-testet flera gånger? medeldistans? eller sitter det mesta i huvudet och att vara mentalt förberedd och ha skött kost/vätskeintag ordentligt?

Som sagt, väldigt tacksam för input!
Annelie
1971 • Skövde
#2
16 april 2012 - 22:09
Gilla 
Träna på vändningarna! Annars korta intervaller typ 70-20, 15-15. Att kunna accelerera snabbt. Fram till 8.0 är det lätt, men sedan blir det snabbt tuffare.

Men bra teknik i vändningarna är nog det du kan plocka mest på. Jobbigt kommer det att bli ändå.

Lycka till!
Christian Länk
1978 • Hofors
#3
17 april 2012 - 09:31
Gilla 
Vändningarna tror jag kan vara lite nykeln samt att klara av att springa vidare fast huvudet och kroppen säger nej nej nej. Jag tycker Beep-test är lurigt då huvudet kan sätta stop trots att man känner när man lagt av att man lätt kunnat pressa ur kroppen några svängar till.

Jag försökte strax före jul förberede mig lite snabbt på ett beep-test. Men ska tillägga att min grundkondis var mycket god redan. Jag började att springa korta ruscher under mina löppass och lade in vändningar.

Och nån gång satte jag ut tre stycken koner i en triangel. Ca 2,5 meters mellanrum. Start vid en kona, ryck till den åt vänster, stopp, snabb backning tillbaka och väl där en liten riktningsförändring och ryck till andra konan, stopp back tillbaka och så vidare. Såna körde jag 3*1 minut och det kändes som om det gjorde sitt för låren, fotlederna och blev ett bra träningspass just för vändningarna och att träna på att dra igång farten direkt efter stopp.

Lycka till med testet
Koffe
1986 • Umeå
#4
17 april 2012 - 10:19
Gilla 
Tack för tipsen båda två. Får bli mycket vändningar och att träna sig på att pusha sig till en ny vända hela tiden och även lite intervaller. Om några fler har tips så mottages dem gladeligen :)
1971 • Hisings-Kärra (Göteborg)
#5
17 april 2012 - 16:15
Gilla 
Vad är ett Beep-test?
Koffe
1986 • Umeå
#6
17 april 2012 - 16:48
Gilla 
Det klassiska testet man gör i skolan där man springer fram och tillbaka på en 20m sträcka och ska vända vid ett "Beep". Tempot är långsamt i början för att sedan stegras. Man räknar sedan vilken nivå man kommer till (hur många längder man löper). När man börjar bli trött och hoppar av eller inte når fram till linjen ett par ggr i följd så är man ute.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.