Löpning Skador & Rehab 4 inlägg 17573 visningar

Ont på ena sidan av ländryggen

1980 • Kristinehamn
#1
11 maj 2012 - 12:39
Gilla 
Jag har fått ökande problem med ryggont mellan mina löppass. Det sitter nere i ländryggen/svanken, nära ryggraden, men bara på ena sidan. Smärtan kommer framförallt när jag ska böja mig framåt (tex sätta ner ett barn på golvet) och blir värre om jag burit på något ett tag eller stått stilla ett tag. Jag har inte känt något obehag under löpningen, men antar att det är därifrån som skadan kommer eftersom den har uppstått på senare tid när jag har ökat belastningen från en mycket låg till en låg nivå.

Är det någon som kan tänkas veta vad det beror på och vad man kan göra för att bli av med det?

Min amatörgissning är att jag kanske på något sätt snedbelastar vid löpningen (olika långa ben?!), men detta är ingen jag har haft problem med tidigare. Men å andra sidan är jag ju äldre nu än jag var tidigare... :)

Tacksam för all hjälp då detta bara blir värre!
Annelie
1971 • Skövde
#2
11 maj 2012 - 13:00
Gilla 
Jag kan ibland också känna av att musklerna i nedre ländryggen gör ont efter vissa löppass. Jag tror att det dels beror på att jag varit dålig på att träna core-musklerna samt att jag stretchat dåligt. När musklerna i benen och sätet blir korta påverkas ländryggen eftersom många muskler har sitt övre fäste där.

Jag försöker stretcha dem ordentligt genom att sitta på huk för att stretcha vaderna. Detta drar och avlastar skönt i ryggen för mig (men jag är ganska rörlig).
Sedan kör jag stretch av baksida lår sittandes på golvet och lutar mig över benen. Detta sträcker oftast mer i ryggen än i benen när jag är stel i ryggen.
Stretchar även sätesmuskeln/rumpan genom olika stretchövningar.
Och avslutningsvis kör jag utsidan av höften. Den sträcker skönt i ländryggen på mig om man får till övningen rätt. http://www.jogg.se/Artiklar/Artikel.aspx?id=464
Glöm inte heller höftböjaren!
1980 • Kristinehamn
#3
11 maj 2012 - 15:34
Gilla 
Tack för tipsen Annelie!

Jag tycker att jag är ganska duktig på att stretcha, men jag får vara lite extra noggrann ett tag och se om det hjälper. För korta höftböjare är nog inte problemet, dessa krånglade jag mycket med när jag var sprinter och det var en annan typ av smärta även om den satt på ungefär samma ställe.

Jag har ju inte ont när springer men hindras ganska mycket i vardagen vilket inte är så roligt. Att springa hela tiden kanske är en lösning...
Annelie
1971 • Skövde
#4
11 maj 2012 - 15:58
Gilla 
Springa hela tiden verkar som en utmärkt idé.

Om smärtan i musklerna beror på att de blivit inflammerade kan några ipren eller voltaren göra susen tillsammans med några rejäla stretchpass. Åtminstone funkar det för mig. Pillrena (eller gel) är antiinflammatoriska och gör att musklerna kan slappna av och läka bättre. Stretchar man lite mer än vanligt kan också detta irritera musklerna och muskelfästena lite extra, men slutresultatet brukar bli bra. Rejält med linement är också skönt för att få igång cirkulationen i muskeln.

Vissa säger att man inte ska stretcha, men jag måste göra det för att kroppen ska må bra. Jag är väldigt rörlig, på gränsen till överrörlig, och jag tror att min kropp är konstruerad för att vara det. Så när jag slarvar med stretch så märks det snabbt, ofta i ryggen. Har hört från en sjukgymnast att jag inte ska stretcha pga överrörlighet, men det rådet har jag struntat i...
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.