Löpning Skador & Rehab 8 inlägg 6192 visningar

Löparknä, Stockholm marathon, hur gå vidare nu?

Mira Granberg
1975 • Sjulsmark
#1
11 april 2013 - 21:07
Gilla 
Jag har tidigare varit "sommarlöpare", joggat på somrarna mer eller mindre regelbundet. PÅ vintrarna har jag tränat spinning, åkt lite längdskidor etc. Nu sedan förra sommaren löptränar jag mer seriöst och har som mål att springa Stockholm marathon i år. Följer ett program från Marathon.se. Har missat rätt många pass, speciellt långpass pga förkylningar etc.

Efter jul fick jag besvär med chondromalaci i vä knä men lyckades stretcha bort det rätt fort. På påskdagen sprang jag 26 km och på sista 500 m fick jag jätteont i vä knäet, höll knappt att kunna gå resten av sträckan. Smärtan satt på utsidan och skar som knivar. Knäet var stelt och smärtade några dagar efter det, speciellt när jag suttit stilla en stund.Efter det har jag känt av samma smärta efter varje pass mer eller mindre. Idag sprang jag 9 km och efter drygt 7 km kom smärtan igen. Som värst kändes det som att knäet skulle ge vika. När jag hade kommit in och bytt om etc var det mycket bättre, dock känns knäet inte helt bra än, även om det inte är smärta utan en diffus svårbeskriven känsla jag har i knäet.

Jag tror att det är löparknä jag har drabbats av. Hur gå vidare nu? Avstå från löpning helt en tid? Fortsätta löpa men skippa långpassen? Jag är lite orolig just för långpassen, för jag har fått avstå från rätt många... Jag ska förstås stretcha för kung och fosterland och har också tänkt köpa en skumrulle.
1978 • Brunflo
#2
11 april 2013 - 21:29
Gilla 
Om du vill Springa Stockholm Marathon så är mitt råd att hitta en duktig sjukgymnast som är specialiserad på idrottsskador. Jag kommer inte att lova att det kommer att gå, men jag ser det som extremt positivt att du faktiskt kan springa så långt som 7 km innan smärtan kommer. Det som du behöver göra förutom stretch är att även köra rehab styrketräning för muskulaturen kring knäet men även höften.

När jag själv drabbades förra året så försökte jag lyssnade på allt och alla i diverse forum och lärde mig mer eller mindre allt man kunde hitta på alla sidor man kan googla sig fram till, men ändå så kunde min sjukgymnast på sportrehab i gbg hitta diverse övningar som hjälpte mig. När jag kom dit var det 6 veckor kvar till Lidingöloppet, jag kunde inte ens springa 2,5km lugnt, ändå klarade jag av Lidingöloppet utan att känna av löparknäet vare sig under eller efter loppet.

Ha det bra
Anders

Mikaela Sköld
1976 • Rönninge
#3
12 april 2013 - 11:18
Gilla 
Det finns massor av trådar på forumet som behandlar löparknä, så kolla upp det. Googla och kolla stretching och styrkeövningar på Youtube. Jag har/haft löparknä och har tränat mycket höfter och rumpa och kämpar ständigt med löpteknik, vilket det oxå finns massor av fakta om i forumet och på nätet. Som föregående skrev så kommer du långt innan smärtan sätter in, för mig kommer smärtan efter ca 3-4km. Nu kan jag ha hitta ett koncept som fungerar! Jag tejpar mitt knä med kinesiotejp och lägger in en del gång i löppassen, vilket oxå funkar bra när man vill springa långt. Nu måste man ju vara medveten om att tejpen tar bort symtomen och inte nödvändigtvis fixar anledningen till löparknät...
Hoppas nåt kan vara till hjälp, lycka till
Annika Johansson
1969 • saltsjöbaden
#4
12 april 2013 - 12:58
Gilla 
Hej Jag cyklade en tid när jag hade löparknä fick detta som tips av en sjukgymnast. och även stretcha efter träning.Det tog ca tre veckor innan jag kunde springa igen.
Mira Granberg
1975 • Sjulsmark
#5
12 april 2013 - 19:47
Gilla 
Tack för alla svar! Jag ska försöka leta reda på en bra sjukgymnast. Jag har funderat på kinesiotejp - är det svårt att tejpa knäet?

Skönt att höra dock att ni har lyckats bli besvärsfria...
Mikaela Sköld
1976 • Rönninge
#6
13 april 2013 - 20:06
Gilla 
Det är inte svårt att tejpa knät! Min man har hjälpt mig men sist tejpade jag själv. Jag har kikat på en blogg linabjorkskog.com. Hon visar en tejpning samt har en länk till Youtube. Hon skriver oxå en del bra grejer om löparknä. Tejpet beställer du bäst på nätet.

Hoppas det hjälper!
1987 • Råcksta
#7
14 april 2013 - 17:48
Gilla 
Jag har haft "antydningar" till löparknä ett par gånger, nu senast i tisdags efter en halvmara förra helgen. Men jag "löpte" bort detta. Men jag tycker dock det är obehaglig känsla.

www.runandreasrun.se - Frihet är att springa
rolle
1961 • österskär
#8
14 april 2013 - 18:17
Gilla 
Nu när det är kallt ute så känner jag av knäna direkt om jag inte har underställ. Så håll knäna varma är en bra grund.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.