Löpning Kläder, Skor & Prylar 14 inlägg 4703 visningar

Cumulus 13 till lättare sko/mindre dropp!?

Peter
1969 • LUND
#1
10 juni 2014 - 07:12
Gilla 
Hej,
Jag vet att det är högst individuellt och jag har läst mig sönder och samman om skor för tillfället.
Jag väger 87kg och springer 3-5ggr/vecka.
Springer mycket asfalt/kullersten. Har jag mjukt underlag bredvid väljer jag asfalt.

Har ett par Asics Cumulus 13 som jag har varit väldigt nöjd med.
Dock så har jag inte så mycket att jämföra med för sprungit med dom lite för länge.
Jag är väldigt nyfiken på att hitta en lättare sko (och även prova mindre dropp) Förstår att man känner sig snabbare , blir snabbare och får bättre teknik men att man även kan öka slitage/skador om man har otur !?
Jag har aldrig haft skador eller problem. Kan få lite spänningar i benhinnor när jag kör på för mycket och hårt innan jag är redo.
Anser jag springer på framfoten redan.

Cumulus 13 har Dropp 10- 340gr

Siktat in mig på
Asics DS Racer ca 180g (men inser det nog är överkurs)
Asics DS Trainer 19... inte så mycket lättare ca 280gr och typ samma drop ca10)

Är väldigt nöjd med Asics men många skriver väldigt väl om Saucony Kinvara 3/4 ca 220g drop 4mm och är sjukt sugen på att prova den.

Förstår att även Adidas Adizera Adios, Asics Tarther mm är grymt bra men många val.

Problemet är att jag inte har möjlighet att prova skorna och jämföra.
Hittade DS Racer på Löplabbet men kändes lite väl klen och smal över foten.

Provade Kinvara 4 ( i annan butik så kunde inte jämföra känslan rakt av)
Tyckte den kändes superskön under min 23m provspring i butik :o)

DS Trainer fanns inte att prova men antar den är rätt så nära Cumulus.

Det känns som jag borde beställa både DS trainer 19 och Kinvara 4 och varva men Kinvara 4 kanske är första steget och är jag inte nöjd så får jag beställa ett par DS trainer 19.

Jag vet det inte finns något rätt svar och allt är högst individuellt men iom att jag inte kan prova skor mm så uppskattas all feedback.

Tack på förhand !

Mvh,
Peter


Martin Andersson
1978 • Bergshamra
#2
10 juni 2014 - 09:34 Redigerad 10 juni 2014 - 09:34
Gilla 
Utöver dom du nämner så finns följande "snälla" alternativ (med ett traditionellt drop) som jag kan rekommendera av egen erfarenhet:
Adizero Boston 4
NB 890
Mizuno Wave Sayonara

Boston 4 är favoriten just nu för långpass och distans. Ska det springas intervall eller tävling så alternerar jag mellan Tarther och Adios.

Är du ute efter att testa Tarther så kan du få tag i dom från Japan via Rakuten (http://global.rakuten.com/en/). Dom säljs inte längre i Europa och USA.

Edit: DS Racer och Tarther har en liknande ovandel. Det som skiljer är sulan.
1971 • Nykvarn
#3
10 juni 2014 - 11:49 Redigerad 10 juni 2014 - 11:49
Gilla 
Ja, det är individuellt precis som du skriver och beror också lite på hur du tänker använda de lättare skorna, som en komplementsko till snabbare pass och tävlingar eller också som en träningssko?

Jag väger drygt 20kg mindre än du och springer eller har sprungit i de flesta av de modeller du räknar upp förutom Cumulus. Först sprang jag mycket i Nike (Pegasus, Air Skylon, Vomero) 2007-2008. Sedan övergick jag till Asics DS Trainer och slet ut två par, en mycket trevlig sko som kändes snabb och lätt jämfört med mina tidigare. DS Trainer har funnits nu i 19 versioner och är en populär modell och en bra instegsmodell till lite lättare skor. Risken som jag ser det är att du efter ett tag kommer tycka att skillnaden mot Cumulusen inte är så stor och vara sugen på Kinvaran eller någonn annan sko ändå.

Värt att nämna i sammanhanget är att just Kinvara 4 har fått extra mycket kritik för dålig hållbarhet (och då är Kinvaran redan en ganska ömtålig och mjuk sko som inte håller så länge) och att de gjort om materialet i framdelen så att den är smalare i framfoten jämfört med tvåan och trean. Version 5 som nu är på väg ut ska vara bättre igen och mera lik tidigare versioner.

Nu har jag nött ut två par Saucony Kinvara som mängdsko, också det en mycket trevlig sko om än lite annorlunda jämfört med t ex DS Racer, Tarther etc som du också nämner. Kinvaran är mycket mjukare i dämpningen och mycket tunnare, flexiblare i ovandelen. En sko jag gärna springer långt i och den går också utmärkt att springa ganska fort i men på tävling/intervaller föredrar jag (personligt igen...!) lite mer respons från sula och underlag och vill därmed gärna ha en fastare sko. Boston är som Martin skriver ett lite lättare alternativ men som är ganska fast i dämpningen och med ett större drop än cumulus, dock bara 1 mm mer.

Vad gäller DS Racer och Tarther så stämmer det att Tarther är svår att få tag på numera, DS Racer 10 är också till viss del svår att hitta men är lite lättare än Tarther och är tunnare i ovandelen med en något mer åtsmitande passform.

Du kommer säkert trivas alldeles utmärkt vad du än väljer, både DS Trainer och Kinvaran är välbyggda, trevliga skor som dock är ganska olika sinsemellan. Tarther är väldigt allround, bra fäste på nästan alla underlag och har lite sidledsstabilitet trots att den är neutral medans DS Racer är mera av en renodlad tävlingssko som du kanske bör reservera för färre pass om du väljer den.

Några tankar bara, som visst blev en smärre roman...


Peter
1969 • LUND
#4
10 juni 2014 - 12:04
Gilla 
Hej,

Stort tack för era svar !

Som du nämner ovan, kunde det vara kul att testa något som avviker mer från nuvarande sko.
Är väldigt sugen på att testa Kinvaran men många säger den slits snabbt.
Rädd att Trainern känns som Cumulus igen.

Boston 4 verkar dock riktigt intressant när jag tittar närmare.

Jag har nog fått för mig lite att det är mer seriöst att springa med mindre dropp och mer naturligt. Även om det inte skulle passar mig så måste man ju prova eller?

PS! Om man antar samma dropp borde det inte alltid vara mer fördelaktigt att träna med tyngre sko ? Man borde ju bli starkare av det , bränner mer enerig osv och sen på med lättare sko om man nu tävlar mer seriöst :o)
Antar känslan av lättare sko är det som gör det eller?

/Peter
Peter
1969 • LUND
#5
10 juni 2014 - 12:04 Redigerad 10 juni 2014 - 12:13
Gilla 
-
Martin Andersson
1978 • Bergshamra
#6
10 juni 2014 - 12:16
Gilla 
Jag springer som en kratta men att skon är lätt är mycket viktigare för mig än vilket drop den har. Det känns som att det går snabbare när skon är lätt helt enkelt. Är man van med "pjäxor" så tror jag att skillnaden i vikt gör mer än drop.

Ett lägre drop har för mig mest en poäng om man landar extremt på hälen och vill ändra på detta.

För mig så funkar allt mellan 4mm - 12mm drop.

Martin Andersson
1978 • Bergshamra
#7
10 juni 2014 - 12:18
Gilla 
ps. Jag har för mig att jag såg DS Racer 10 på XXL ds.
1971 • Nykvarn
#8
10 juni 2014 - 12:29
Gilla 
Jag håller med Martin, inte att han springer som en kratta :-) för det tvivlar jag på utan att vikten är av större betydelse för mig än droppet. Jag landar mitt på foten med en ganska hög stegfrekvens och springer i allt från 0-11mm drop på skor. Får jag ändå välja tycker jag att ett något lägre drop på ca 4-8mm är bäst men skillnaden är inte enorm.

Om det är "mer seriöst" med lägre drop vet jag inte, mer populärt har det definitivt blivit bland motionärer (elitlöpare bryr sig inte alls i lika hög grad vad de har på fötterna är min erfarenhet så länge skon är hyggligt lätt) i skominimalismens spår där även nu ganska dämpade skor kommit med lägre drop.

Ja, det är den lätta känslan man vill åt.
Peter
1969 • LUND
#9
10 juni 2014 - 13:15
Gilla 
Kinvara 4 dåliga hållbarhet är ju inte så kul.

Nu började jag spinna in på Adidas :o)

Boston 4 eller Adios 2 men kan inte prova så kan bli problem med storlek om jag beställer :o)

Adiosens vikt är väl lite lägre.

/Peter
Peter
1969 • LUND
#10
10 juni 2014 - 13:28
Gilla 
Hittar bara Adios Boost i butik.

Jag gillar inte froglitdojan men är kanske bra :o) (eller bara hype)
Martin Andersson
1978 • Bergshamra
#11
10 juni 2014 - 13:57
Gilla 
- Adios 2 är klart hårdare än Adios Boost.
- Det har precis kommit en ny modell som heter Adios Boost 2. Inte testat den men jag har hört folk i min klubb tala gott om den.
- Boston 4 är avsevärt mer dämpad men man behöver springa in den i 30-40km innan den ger med sig.

Jag körde Lidingöloppet med Adios Boost och upplevde den som otillräcklig (tunn) i framfoten för min löpstil (landar tyvärr lite överdrivet på framfoten vilket leder till en del besvär). Jag hade tyvärr bara testat skon i 20km som längst innan loppet. Dagen efter loppet så kunde jag knappt gå. Förutom det problemet så är det en fantastisk sko enligt mig (aningen partisk då det är min PB-sko på 10km :).

Men återigen - jag rekommenderar att du köper en snällare sko till att börja med. Det är en enorm skillnad i dämpning mellan Cumulus och skor som tex Adios, Fastwitch, Tarther etc.

Peter
1969 • LUND
#12
10 juni 2014 - 15:29
Gilla 
Provade Boston 4 vilken satt bra. Givetvis hade dom inte den storlek jag behövde.
Får nog blir en sådan eller Kinvara.

Tack för hjälpen !
Peter
1969 • LUND
#13
13 juni 2014 - 19:32
1 Gilla 
Sprungit första rundan i mina Boston 4.
Kändes super :o)

Krzysztof
1959 • Huddinge
#14
14 juni 2014 - 00:41
Gilla 
Testa Brooks Pure Connect 3 med 4mm drop. Sprang hela Stockholm Marathon i dem utan problem för två veckor sedan.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.