Löpning Kom igång 7 inlägg 6520 visningar

Behöver lite råd och tips

1977 • Landskrona
#1
22 oktober 2014 - 15:45
Gilla 
Jag har kommit igång igen med löpning efter en tids uppehåll pga skada. En knäskada som ledde till operation som ledde till ortos i 7 veckor. Lång rehabtid.
I september började jag löpträna igen. Det har gått väldigt bra för mitt knä. Över förväntan bra. Däremot upplever jag att flåset tar en väldigt tid på sig att bli bättre.
Jag känner mig tung och flåset säger stopp. Jag har sedan första veckan i september löptränat 2 ggr i veckan. Har inte vågat utöka mer för att få belastningsskador på mitt knä, men nu kommer jag att öka på efter loppet på söndag.

Men jag känner att det händer föga med flåset. Springer inte särskilt fort. Upplever jag det inte i alla fall. Ligger ofta bland de sista i klungan. Löptränar i grupp 2 ggr i veckan.

Så nu funderar jag på vad jag gör fel och vad jag kan göra mer. Låt säga att jag börjar köra löpträning 3 ggr i veckan. Tränar även rehab 2 ggr i veckan, mest benstyrka och lite armar och bål. Ska jag lägga på ytterligare ett konditionspass fast av annan form än löpning? Eller ska jag springa 4 ggr i veckan?

Måndagar kär jag ett rehabpass + löpstyrka, löpstyrka = styrka varvat med löpning. Inga distanser utan löpning ca 500 meter mellan styrkeövningarna. Kommer väl upp mellan 3-5 km total löpning
Onsdgar rehabpass + löpning i grupp. Varierar från gång till gång, varit mycket olika typer av intervaller senaste tiden. Vi hamnar väl på samma distans där.

Om jag skulle lägga till egen löpning så skulle det väl kanske bli intervaller i olika former och kanske lite "långpass", orkar inte vad jag vet springa mer än 5-6 km i dagsläget. Siktar på milen i maj och halvmaran i sept nästa år.

Någon klok här inne som kan hjälpa mig.
csaba
1973 • Malmö
#2
22 oktober 2014 - 16:13
Gilla 
Jag har själv opererat mitt knä pga. Artros och var igång efter 2-3 veckor.

Rent generellt tror jag att flåset har med att göra att 2ggr./v är för lite för konditionen.
Försök lägga in någon annan konditionspass (typ. cykling, spinning, etc...).
Och stärk musklerna runt knädelen med styrka.
Kolla även upp ditt löpsteg, om du pronerar eller behöver inlägg. Felaktig hållning av knä leder lättast till artros.

(i mitt fall ledde det nog till att jag har lagt på mig lite vikt & ökat mängd för hastigt).
äter dessutom artrosmedicin (glukosamin) men det hjälper nog inte mycket.

(du kan läsa läkarens komentar i min almanacka 27 jan -2012)
1977 • Landskrona
#3
22 oktober 2014 - 21:08
Gilla 
Min operation var en fraktur och inte artros. Efter en skidolycka. Så jag har haft en lång tid med rehab innan första löpsteget var aktuellt.

Nä, två ggr i veckan är nog på tok för lite. Ska lägga in ett cardiopass. Spinning tycker jag är sådär roligt. Kanske blir spinning lite längre fram.

Blir nog att lägga till ett löppass till samt ett cardiopass av annan sort. Styrka för knä kör jag 2 ggr i veckan på rehab. Dessutom kör vi ganska mycket styrka ben och bål på måndagar.

1968 • Löddeköpinge
#4
23 oktober 2014 - 11:18
Gilla 
Har också varit skadad och kommit tillbaka nu under hösten. Under rehaben tränade jag mycket styrka. När jag återupptog träningen så har jag länge haft samma känsla som du. Tror det beror på 2 faktorer:

- Har aktat mig för fart och inte sprungit de där korta intervallerna som enligt min erfarenhet ger den bästa skjutsen på kondisen.
- Jag är mycket starkare i kroppen efter rehaben och därför upplevs kondisen mycket sämre eftterson den relativt styrkan har försämrats både av utebliven träning men också eftersom kroppen blivit starkare.

Innan skadan var det snarare muskelstyrkan som begränsade min förmåga medan det nu under hösten mer tydligt varit hjärta/lungor.

Har kört mycket styrka även efter jag kommit igång med löpträningen och därför känns det som det tar tid för kondisen att komma ikapp. Har precis just nu (efter 4 månaders löpning) börjat köra lite fart igen. Hoppas på att få en liten kick konditionsmässigt.

Tror du får ha lite tålamod bara så kommer det. Gör inget förhastat i affekt så du slår upp din skada igen.
1977 • Landskrona
#5
23 oktober 2014 - 13:20
Gilla 
Tack för ditt svar HF Löfgren. Ligger en del i det du skriver.

Tålamod är en dygd jag saknar men något som jag fått jobba med under min regabtid. Det har gått långsamt allting. Men saker måste få ta tid antar jag. Eller ja, det måste de ju.

Vi har kört en hel del intevaller med gruppträningen. Vilket jag gillar. Och det bästa är att knät känns stabilt. Inga känningar efter och ingen svullnad. Men jag är en aning fösiktig. På gårdagens pass kände jag däremot att vaderna strejkade på löppasset.Körde en del vader på rehabpasset innan. Så de var mycket trötta kanske.

Nä inte ska jag handla impulsivt och slå upp skadan. Det vore nådastöten för mig. Nej, det ska hålla. Blir nog att jag får kasta in ett löppass till och ett alternativt kondispass. Ska springa milen i maj. Vill hemskt gärna klara det under 55 min. Hemskt gärna. :)
1968 • Löddeköpinge
#6
23 oktober 2014 - 14:59
Gilla 
Lycka till på loppet!
Men kom ihåg att du har massor med tillfällen och många år på dig att springa sub 55. Och det är gott om tid att göra stora förbättringar till maj.

Med det sagt så förstår jag precis hur du tänker. Har också tävlingsjävulen i mig.
:-D
1977 • Landskrona
#7
24 oktober 2014 - 09:38
Gilla 
Många år??? Nä det har jag inte tid med. Haha. Jo självklart men jag är lite av en sikta mot stjärnorna landa i grantopparna.

Tror dock inte att jag kommer klara milen i maj på sub 55. Men sub 60 är ett måste. :)
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.