Längdskidor Rullskidor 6 inlägg 2921 visningar

Skidlikhet vid rullskidning

1981 • Tranemo
#1
25 november 2014 - 09:05
Gilla 
Som nybörjare på hjul funderade jag under gårdagens pass hur stor likhet det är i ansträngning/kroppsanvändning vid rullskidåkning.

Eftersom jag stakar ser jag den uppenbara skillnaden att balansen kräver mer aktivt arbete, det finns inga spår att ställa sig i utan skidorna rör sig i sidled, men det är ju inte så mycket ansträngning i sig, mer en vanesak.

Det jag främst funderar på är, om jag åker i exempelvis 60minuter flackt (åker på gamla banvallar som blivit cykelväg, dvs superflackt), motsvarar det 60min stakning på snö eller kan det antas vara lättare eller tyngre (vet ej vilken typ av hjul jag har)?
1980 • Hyssna
#2
25 november 2014 - 11:48
Gilla 
Hjulen gör väldigt mycket. Jag åker på ett par gamla everest rullskidor med väldigt trögrullande hjul(omärkta). För några veckor sedan testa jag brorsans skidor med lättrullande 2or. Skillnaden mellan dem var astronomisk.
Sen tycker jag det skiljer mycket hurdan asfalten är i beläggningen samt om det är blött, då rullar mina tyngre.
Sen som du säger saknar man stabiliserande spår att åka i. Speciellt utförs och när man försöker diagonala tycker jag det är stor skillnad.
Även stakningen skiljer. I snö svarar det inte alls lika bra, men jag får mycket bättre flyt i stakningen.

Kort sagt, det skiljer mycket men du tränar ungefär samma muskler, speciellt vid ren stakträning.

Såg på skidspår att snökanonerna går för fullt i Tranemo, snart kanske du slipper rullskidorna. =)
1981 • Tranemo
#3
25 november 2014 - 13:42
Gilla 
Tackar!

Jag väntar på att temperaturen ska stabilisera sig under nollan så att skidklubben kommer igång på allvar med snöproduktionen. Rullskidor är ju bara ett substitut för äkta vara.
1965 • Sala
#4
26 november 2014 - 18:37
Gilla 
Hejsan!

Rullskidåkning är mycket likt vanlig skidåkning vad gäller kroppsanvändning; den största skillnaden är som du, Per K, redan observerat balansen som det krävs mera av på rullskidor, och då kanske ännu mer i klassisk stil än i fristil -- särskilt vid diagonalåkning -- eftersom man inte har spår att åka i. Rullskidåkning i klassisk stil skulle bli ännu mer skidlikt om man hade spår att åka i, men jag känner inte till några rullskidbanor som har det. På detta område finns det innovationer att göra. Det verkar ju som att tanken redan finns; se bifogad bild hämtad från Elpex.se.
1981 • Tranemo
#5
27 november 2014 - 08:15 Redigerad 27 november 2014 - 08:15
Gilla 
Det där ser spännande ut.

En sak jag funderat på, sträcka gissar jag att det inte går att överföra, olika rullskdor (och vanliga skidor för den delen) rör sig ju olika snabbt/trögt och 15km rullskdor motsvarar ju knappast 15km skidor. Men säg 90min stakning på rullskidor, kan det antas vara samma ansträngning/energiåtgång som 90min stakning i bra snöförhållanden? Eller riskerar jag att rulla runt i några veckor nu, tro att jag är i god form och få en chock när snön/kylan behagar komma?
1965 • Sala
#6
27 november 2014 - 09:48
Gilla 
Per K: "[...] sträcka gissar jag att det inte går att överföra, [...]"

Har du samma rull som glid går det bra att överföra även sträckor. Den chock du kan råka ut för är nog främst om kölden blir sträng samt kanske hur balanstekniskt lätt det är att åka skidor jämfört med rullskidor.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.