Cykel Skador & Rehab 6 inlägg 6324 visningar

Avsliten hälsena

1967 • Sundsvall
#1
25 januari 2016 - 21:33
Gilla 
Hej!

Har precis bekräftat statistiken över vilka som drabbas av hälseneruptur - Man +40 som spelar tennis efter längre uppehåll!

Efter min garanterat sista tennismatch påbörjar jag nu en lång rehabilitering. Opererades i torsdags förra veckan och kommer att gå med gips och walkerortos till slutet av mars.

Någon av er cyklister på forumet som har erfarenhet av avsliten hälsena och när det är möjligt att börja cykelträning igen? Har förstått att det är OK att starta upp lätt med cykling utomhus efter c:a 12 veckor.

Hur är det med spinning och vanlig motionscykel, kan man börja med det tidigare om man kör lite lätt? Givetvis måste jag ha en dialog med sjukgymnast och ortoped men är ändå nyfiken på att höra andras erfarenheter och väg tillbaka.

Är glad motionär (och i hyfsat fysiskt skick i övrigt) som hade planer på många lopp i år (MTB) men inser att det kommer att bli för stor belastning och risk för ny reptur. Funderar på att prova på LVG istället för att jag (utan belägg) tror att det är skonsammare. Uppfattning om det?

Nyfiken på att höra lite om andras erfarenheter
1954 • Göteborg
#2
26 januari 2016 - 00:49
Gilla 
LVG är den skonsammaste aktiviteten du kan utsätta dig för. T o m skonsammare än TV-soffan! Börjar du tidigt — starta mycket mjukt utan större belastning, inga bergspass!
1967 • Sundsvall
#3
26 januari 2016 - 07:21
Gilla 
Ungefär vad jag kommit fram till också, får börja jaga cykel nu. En uppmuntrande aktivitet i eländet :)

Henrik Hellqvist
1977 • Åkers styckebruk
#4
11 februari 2016 - 08:01 Redigerad 11 februari 2016 - 08:01
Gilla 
Råkade ut för samma sak för 2 år sedan (badminton). Gjorde mitt 1:a pass på cykeln mindre än en vecka efter att jag blivit av med plastpjäxan. Det blev inte jättelångt och det gick inte jättefort och vaden var jäkligt klen, speciellt när jag stod upp och trampade, då var det vingligt i foten. Kan dock rekommendera att tejpa med kenesiotejp den första tiden (tips om hur du ska tejpa finns på youtube).

..kan tillägga att jag inte rört ett badmintonracket sen dess!! :)
1966 • Tokholm
#5
11 februari 2016 - 16:32
Gilla 
Bland mina vänner kallas badminton för hälseneboll.
1967 • Sundsvall
#6
17 februari 2016 - 21:31
1 Gilla 
Efter 2:a veckan med pjäxa gjorde jag mitt först pass. Det blev 15 minuter på motionscykel och styrkeövningar för benet med pjäxa. Kändes skönt att vara igång igen. Återstår 4 veckor med pjäxa innan den riktiga rehaben kan starta.

Låter hoppfullt att du gjorde ditt första cykelpass så pass tidigt efter att du tog bort pjäxan :). Har köpt en beg LVG hoj och längtar nu till våren och att komma ut och cykla.

...håller mig garanterat borta från badminton, tennis, squash eller innebandy framöver!! :)
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.