Längdskidor Längdåkning allmänt 17 inlägg 6249 visningar

Spår i Alperna

stockholm
#1
3 juni 2016 - 11:08
Gilla 
Hej,

Tänkte höra vad ni har för favoritspår i Alperna? Jag tänkte planera in en härlig vecka i februari nästa år och ser verkligen fram emot det. Här finns det en lista på potentiella platser: http://www.slopetrotter.se/langdskidakning

Dela gärna med er om era erfarenheter.

Tack på förhand!
1965 • Sala
#2
3 juni 2016 - 19:11
Gilla 
Hej! Jag saknade Seefeld i listan över längdskidorter i Österrike: https://www.youtube.com/watch?v=nGVww-D96ok
Göteborg
#3
16 augusti 2016 - 21:34
Gilla 
Vi är mor och dotter som skall åka tjejvasan i februari. Vi är nybörjare men vill lära oss mera inför detta uppdraget. Vi gillar även alpint och vill kombinera en resa under sportlovet med alpint i kombination med ca halvtid längd. Vi har tänkt ta bilen neråt och vill helst inte åka "onödigt" långt bort. Men vi önskar en bra kombo med fina längdspår och schysta backar. Så hänger på din tråd och jag skulle vilja höra om ngn har erfarenhet av Kleinwalsertal ( oberstdorf ) ?? Och om ni inte rekommenderar detta och istället önskar rekommendera annan ort med ca lika "kort väg dit" . Vilken motivering ? Pernilla vart har du beslutat dig för att åka tex ? Vi börjar vårt egna lilla träningsläger med trettonhelgen i Torsby. Så kommer säkert hänga här en del och jaga tips på det mesta fram tills dess. Till helgen börjar min barbacksträning ( inte rullskidor ) Dotera har redan försprång som är redan super stark fotbollsspelare som redan tränar de flesta dagarna i veckan... Värre för mig...
1974 • Sävedalen
#4
12 september 2016 - 08:57
Gilla 
Jag var i alperna ett par månader i vintras med familjen och åkte längdskidor. Vi var då i Seiser Alm, Seefeld och Livigno. Alla tre orterna var top of the line för långdskidåkning men hade lite olika karaktär.
Seiser Alm ligger på en högalpin platå (1900-2200 möh, dvs höghöjdsträning) med fina vyer, men inte tokmycket spår. Seefeld ligger på ca 1200möh, är mysigt och har fina spår. Ingen högalpin åkning alls. Livigno ligger även det på hög höjd, ca 2000-2200 möh, och erbjuder fina spår i dalen. Åkningen upplevs inte som högalpin.
Enklast att tas ig är till Seefeld med flyg till München eller Innsbruck. När man flyger från iaf Göteborg till Innsbruck (via Cph) brukar dock bagaget (skidorna) försvinna så jag rekommenderar direktflyg till München. LIvigno är svårast att ta sig till med ca 3h bilresa från Innsbruck i bästa fall. Enkelriktad lång tunnel och sliriga vägar.
Ha det fint i Alperna!
Göteborg
#5
15 april 2017 - 17:49
Gilla 
Det blev Kleinwalsertal för oss. En härlig vecka med halvpension precis vid spåret. Mycket stigning och utför. Men det gjorde att tjejvasan blev väldigt lättkört. Vi åkte utför 3 dagar, varav 1 dag blev med nysnö. Resten åkte vi bara längd och vi varierade mellan de olika små byarna i samma system. Kleinwalsertal ligger precis vid gränsen till Tyskland fast i Österrike vilket innebar att spåret vid boendet åkte vi över gränsen. Det ligger nära Obsersdorf så det kom folk och tränade i tyska landslagsdräkter. Spåren underhölls fantastiskt bra varje dag. Så det var toppen spår trots mildväder. En av dagarna då vi tog bussen och stannade till i byn vid byte av buss för att åka till nästa längdsystem så tog vi en soppa på uteserveringen i solen var det då 24 grader !! Så det var en trevlig upplevelse. Vi funderar nu på nästa vinter. Sneglar lite på att åka La diagonela och inför det hänga några veckor i alperna. Någon som varit i Pontresina och dess omgivning och åkt ? Tänker på snösäkerhet etc och hur väl långdskidpåren underhålls. Eftersom vi sneglar på att vara där runt 2-3 veckor i Januari så krävs ju att det är lite snösäkert där spåren är. Och att man är ute i god tid för att hitta något boende som inte drar iväg. Eller vet ngn ngn billigare ort i närheten som har bra spår och förbindelse med tex tåget ? Tips tas tacksamt emot =)
Stockholm
#6
20 juni 2017 - 09:31
Gilla 
Tar del av alla tips här, mycket möjligt att det blir alperna senare i år.
Göteborg
#7
2 juli 2017 - 15:40
Gilla 
Ingen som har tips på Pontresina och den delen ? Eftersom Schweiz är ganska dyrt så kanske någon har tips på bra längdskidspår över gränsen åt något håll. Behöver inte vara ngt ställe med ngt annat utbud. Men högt fokus på att få åka längd i vacker miljö med bra klassiska längdspår som pistas ofta. Där man inte tröttnar om man är där 1-2 veckor. Måste vara snösäkert eftersom det rör sig om januari. Sedan om det finns utförsystem inom 1 timmas bilkörning är ett plus. Så man kan ta de dagarna det snöat mycket och njuta av nysnö. Om ngn har kört La Digogonela/La Pachifica och vill tipsa ngt om det, bra boende eller annat tips ? Så tas det tacksamt emot. Tack
Göteborg
#8
20 augusti 2017 - 21:11
Gilla 
Jonas Johansson, vill fråga dig om Livigno ? Hur är spåren ? Pistar de varje kväll ? Hur snösäkert är det nere i dalen där längdspåren är ? Någon som åkt runt Celerina, Schweiz ?
Göteborg
#9
31 oktober 2017 - 22:18
Gilla 
Hej, då var januari planerad. Vecka 2 Livigno, Vecka 3 Pontresina som vi avslutar med La Pachifica, Någon annan som skall köra ?
#10
12 januari 2018 - 15:19
Gilla 
Jajamen AcAnd, vi är en grupp där några ska köra La Pachifica och andra La Diagonela. Vi bor i Pontresina. Lycka till!
Göteborg
#11
17 januari 2018 - 10:30
Gilla 
Ellika, vad kul! Fast ni är nog lite duktigare än oss ;) Vi bor med i Pontresina, eller typ Souvas. Här är så mycket spår att välja på. Idag blåser det dock ordentligt och snöar. Vem vet kanske vi ses på lördag vid loppet, beroende på vilket lopp du skall köra.

Till er andra som följer så kan jag säga så här: Vill ni bo bra, äta bra, köpa fina råvaror och ha fina spår men inte kanske lika mycket spår att välja på så rekommenderar vi Livigno efter vår förra vecka där.

Nu är vi i Pontresina Schweiz och här i detta nätet har man 22 mil spår i olika nivåer. Jätte fina spår och vacker och trevlig miljö. Men det är dyrt här så det är bra tips att välja boende med mat. Vi har lägenhet och bunkrade på bra med livsmedel på vägen hit och det var ett bra drag.

Men kul med alla längdskidspår. Skatar ni är detta ett paradis med fantastiskt fina breda boulevarder.
#12
17 januari 2018 - 23:35
Gilla 
Vi har också kommit fram! Gruppen är väldigt blandad, en del snabba, andra (som jag) njutare. Ska bli kul att testa spåren kommande dagar före loppet. Lycka till!
Göteborg
#13
18 januari 2018 - 19:57
Gilla 
Det var ett större svenskt gäng längst flodbädden kanske runt kl 13 i eftermiddags. Kanske det var ni? Vi stakade förbi riktning Celerina. Sedan vände vi upp mot Val Roseg. Det var varmt i stigningen uppför. Men otroligt skönt nedför. Har ni inte gjort den svängen så rekommenderar jag den verkligen. ca 7 km. Vi tar day off imorgon, blir inga skidor då för oss. Lycka till på lördag! Kör du La Diagonela eller La Pachifica?
#14
20 januari 2018 - 07:09
Gilla 
Ja, det kan ha varit vi i medvinden. Vi körde till Zuoz. Lycka till idag! Jag kör La Pacifica ner till målet:-)
Göteborg
#15
28 januari 2018 - 18:35
Gilla 
Träffade en av "dina" tjejer i omklädningsrummet. Jag kände mig sliten under loppet med en förkylning i kroppen och fick snyta mig säkert 20 ggr längst med spåret och sliten. Så jag tyckte det var lite tungt. Men det var väldigt kul. Efteråt har jag dock hamnat sjuk dessvärre. Men det var det ändå värt. Hoppas det gick bra för dig! Jag är ändå nöjd att förbättra tjejvasa tiden lite eftersom jag kände så som jag gjorde och tyckte detta loppet var tyngre än tjejvasan. Ni har väl inte åkt Marcialonga med ? Kom ni hem igen? Med tanke på många avstängda vägar på söndagen? Vi hann över passet tidigt på morgonen. För andra som läser så är det kanon att åka till både Livigno och Pontresina och fantastisk trevlig kombo eftersom det ligger så nära varandra. Vi hoppas på att få ta upp tråden vid annat tillfälle. För detta var inte sista alpresan för längd.
#16
31 januari 2018 - 08:55
Gilla 
Jag tyckte La Diagonela var toppen och vi kom hem med tåg via Chur - fantastiska vyer och tågen punktliga trots nysnö upp till höften! Ja sen åkte vi med ett stort gäng till Marcialonga och det var faktiskt ännu härligare! Litet bilder finns på www.facebook.com/globalrunnerssweden
Peter Gringmann
1967 • Stäket
#17
31 januari 2018 - 22:24
Gilla 
Ska ni göra något ballt, härligt och med bra träning...häng med Vasasvahn och Staffan Larsson till Ramsau i höst, glaciäråkning på förmiddagarna på hög höjd och barmarksträning i dalen på em. God mat, grymt sällskap och superbra teknikträning.

Vi gillar Val di Fiemme annars...

Pepperoni
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.