Löpning Träning 9 inlägg 3648 visningar

Tips för träningsupplägg under vintern

Lina Andersson
1980 • Rosvik
#1
9 december 2016 - 11:16
Gilla 
Hej! Behöver tips och råd från er som är erfarna löpare. Jag återupptog löpningen i september efter flera års uppehåll. Jag har nu som mål att springa ett millopp i maj samt ett 5 km-lopp i juni. Har kommit igång bra och tränar för tillfället 3 ggr/vecka. Jag köpte boken som Maria Akraka skrivit. Den magiska milen heter den. Det finns 3 olika nivåer i den. Milen på 65 minuter, 50 minuter samt 40 minuter. Dessa träningsprogram sträcker sig över ett år. Känner mig lite kluven över hur jag ska lägga upp träningen nu över vintern för att inte dra på mig någon överbelastningsskada. Är det bästa att springa i typ prattempo i olika distanser och samla kilometrar ända fram till februari-mars. Därefter börja med fartökningar. Är det på tok för tidigt att köra någon form av intervallträning redan nu? Har varit nära att vricka vänster fot under två pass... varit lite stel och öm. Tydligen har jag kompenserat lite med höger så jag fått känning i höger knä. Känns bättre nu. Jag har inte några problem att springa längre pass i 60-70 minuter i pratfart. 5-6 km i lite snabbare tempo. Träningsupplägget i boken är uppdelade i 4 veckorsperioder med lätt vecka, medelvecka 1 och 2 samt hård vecka. Bra variation med andra ord. Vilket upplägg tycker ni att jag ska satsa på för att vara så förberedd som det bara går för tävling i maj/juni? Vet att många inte tycker man ska köra intervall så mycket under vintern... först mot vårkanten innan tävlingssäsong. Hur länge ska man distansträna och nöta kilometrar innan man alls kan testa intervall 1 ggr/vecka? Jag kompletterar träningen med funktionell styrketräning och löpskolning 2 ggr/veckan.
MagnusH
1973 • Kungsbacka
#2
9 december 2016 - 11:26
Gilla 
Du bor ju i min hemby! :) Alternera löpningen med längdåkning, skidspåret vid hedvalla får man upp bra puls i med de rejäla backarna.
Lina Andersson
1980 • Rosvik
#3
9 december 2016 - 11:29
Gilla 
Ja där ser man... Jo Hedvalla är fint!
1990 • Vetlanda
#4
9 december 2016 - 12:06
1 Gilla 
Jag tycker man kan köra kvalitetspass även på vintern. Om du ska köra 3 pass i veckan så skulle jag föreslå två distanspass. Varav ett är långpass. Det tredje passet kan vara kvalitet. T.ex snabbdistans eller intervaller. Är det för kallt/halt för att springa snabbt så kör ett längre distanspass istället.
Lina Andersson
1980 • Rosvik
#5
9 december 2016 - 14:46
Gilla 
Tack för tipset:-)
1973 • Jönköping
#6
9 december 2016 - 14:53
1 Gilla 
Tre pass i veckan låter bra, man kommer väldigt långt på det träningsupplägget. Jag hade oxå kört på två distanspass där jag ökade längden på ett av passen successivt. Den andra distanspasset kan vara lite vad man känner för just för dagen lugnt och skönt eller lite mer tempo. Ett kvalitetspass med lite intervaller eller backar hade jag lagt in som tredje pass. Det kommer ge dig bra hjälp med konditionen när det är dags att öka tempot på dina pass - om det är det du vill. Börja lugnt med några få intervaller och öka varje vecka. Variera kort och snabba intervaller med lite längre och lägg in ett backpass både i lång och kort backe. Testa springa på friidrottsbana om du har möjlighet. Glöm inte värma upp och jogga ner ordentligt bara så du inte skadar dig. Du har en stor fördel av att kunna börja i så god tid. Passa även på att ta en skogsrunda då och då. Är det riktigt tråkigt väder eller riktiga isgator kan det vara kul att köra ett intervallpass på löpbandet på gymet. Den största fördelen med att variera träningen är att det blir så mycket roligare. Om det är möjligt spring gärna på olika ställen och lägg olika långrundor så du har några att variera med. Stort lycka till och njut av se utvecklingen!
Lina Andersson
1980 • Rosvik
#7
9 december 2016 - 15:50
Gilla 
Tack!! Nu är det bara att fortsätta kämpa på.... Har ambitionen att bli en snabbare och stark löpare i första hand på 10 och 5 km. Jag tror oxå att variationen är en viktig nyckel till att lyckas nå målet!
Lina Andersson
1980 • Rosvik
#8
9 december 2016 - 15:52
Gilla 
Att kunna springa milen på 50 minuter vore kul:-)
1973 • Jönköping
#9
9 december 2016 - 18:15
Gilla 
Det fixar du! Satsa på att håll de långa intervallerna på en tid kring eller strax under din måltid!
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.