Längdskidor Rullskidor 6 inlägg 6901 visningar

Välja Rullskidor

Mattias Palm
1975 • Fristad
#1
9 mars 2017 - 15:14
Gilla 
Har en fråga jag skulle vilja dela med mig av.

Jag är sugen på att investera i ett par rullskidor för att prova på detta inför kommande vintersäsong.

Jag tränar i dagsläget relativt allsidigt, under vintern mestadels längdskidor och en del spinning, våren fokus på löpning men med en del landsvägscykel alt. mtb. Sommaren går fokuset över på cyklingen med lite mindre löpning, och under hösten en salig blandning mellan mtb, löpning, roddmaskin & skierg på gymmet samt en del skidgång i backe.

Min primära tanke med rullskidorna är att de inte får vara speciellt dyra. Jag har kikat en del på Oneway på XXL. Är det någon som har erfarenhet av dessa?

Ska man satsa på smala eller tjocka hjul? Trögheten tänker jag mig 2:or, det verkar som att det är standard för de flesta rullskidåkare. Tänker mig också att jag kör med mina skidpjäxor.

Stavar kör jag med ett par jag har nu när jag åker inlines.
1965 • Sala
#2
9 mars 2017 - 20:25
Gilla 
Hej, Mattias! Hur ser vägarna ut, både vad gäller slitlag (beläggning), topografi och trafik, som du kommer att åka på?
MagnusH
1973 • Kungsbacka
#3
9 mars 2017 - 21:14
Gilla 
Kör på treor i motstånd, blir mer överkroppsträning, är lättare att diagonala och rullar inte lika fort nerför.
1969 • Torup
#4
10 mars 2017 - 07:41
Gilla 
Jag skulle säga om du är osäker om det är något för dig så kolla på blocket säljs ofta bra och billigt, det viktigaste är att kolla hur slitna hjulen är för en ny uppsättning kostar nästan lika mycket som ett par nya rullskidor. Märke och modell spelar inte så stor roll men bredare hjul brukar betyda stabilare gång sedan ska ju själva definitionen 2:or betyda att de är någorlunda lika men det skiljer lite ändå men om de går lättare eller tyngre spelar ju ingen roll om man inte ska tävla då är det ju nästan bättre ju tyngre de går = blir mer skidlikt.
Men stavarna till inlineskörning blir nog för långa eftersom man kommer mycket närmare marken med rullskidor och i alla fall de som jag sett kör med "skate längd" på stavarna på inlines
Mattias Palm
1975 • Fristad
#5
10 mars 2017 - 14:22
Gilla 
Magnus J>> Tror jag till en början håller mig mestadels (Uteslutande) på ganska plan mark. Finns en del banvallar som man kan åka relativt ostört på.

Magnus H>> Tack för tipset, mer träning med treor då alltså? Farten är inte viktigt för mig, inte än iaf.

Michael>> Har hört en del att det är lite lurigt med blocket, och jag är ju inte någon vidare expert på området så just det här med hjulen känner jag att jag kan bli ganska blåst på. Oneway på XXL ligger på ca 1500:- inkl bindning och det tycker jag känns okej.
Gällande inlinesstavar så är det ett par gamla längdstavar jag kör med.
1965 • Sala
#6
10 mars 2017 - 14:49
Gilla 
Jag rekommenderar rullskidpjäxor av combimodell för en mycket bättre komfort på sommaren och en ökad stabilitet. Ett paket som följande vore en bra start. Du kan montera av bromsen om du vill: https://www.xxl.se/elpex-roller-ski-pck-wasa-610-wbrake-acombi-xcl-16-rullskida-klassisk/p/bp/1126204_b
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.