Löpning Kläder, Skor & Prylar 5 inlägg 2467 visningar

GPS strul

1972 • Uppsala
#1
19 januari 2018 - 12:58
Gilla 
En fundering jag haft länge.
Ibland, senast i dag, vill telefonen inte få kontakt med GPS sateliterna, eller det tar mycket längre tid än normalt.
Jag utgår från samma plats, som är ganska öppen och så det borde inte vara några problem att hitta sateliterna.
Det här har även skett med annan GPS enhet.

Har ni några förklaringar till detta.
1980 • Åby
#2
20 januari 2018 - 22:01
Gilla 
De flesta moderna GPS-klockor använder cachad satellitdata för att förutse positioner och sålunda få en snabbare fix. Den här datan har ett bäst-före-datum eftersom satelliter har en förmåga att röra på sig. När tiden gått ut måste klockan hämta in mer data och tiden det tar för att få gps-fix blir längre.

Så - synka klockan för att ladda ner nya data alternativt låta klockan ligga och "soaka" dvs suga i sig satellitdatan den behöver.
1967 • Torslanda
#3
21 januari 2018 - 14:11
Gilla 
Mattias har helt rätt. Nästan alla GPS chips idag använder sig av EPO "Extended Prediction Orbit". Detta är altså cachad data om var varje satelit befinner sig för stunden. Dessa filer är riktigt små och synkas med enheten varje gång du synkar, eller skall göra det i vart fall. Oftast är livstiden på en sådan fil 7 dagar men det kan vara allt från 1 dag till 15 dagar beroende på tillverkare. Om en fil finns i enheten och är inom datumintervallet så används den och enheten hittar satelliterna inom ett par sekunder. Om filen inte finns eller är gammal så måste den skanna himlen efter signaler och det kan ta flera minuter.
Min Garmin 935 lagrar alla signaler i filen så även om jag reser till e.g. Japan så hittar den signalen på ett par sekunder. Riktigt bra. Dock är det rätt ofta som man kan ha problem med att dessa filer inte blivit uppdaterade. Detta kan man fixa men det är olika på olika klockor hur man gör men oftast räcker det att synka klockan minst en gång varje vecka med hjälp av kabel för att det skall funka. För min del funkar det med bluetooth och eller wifi men många på Garmins forum har rapporterat att de haft problem med bluetooth. Att soaka funkar på vissa klockor som då uppdaterar filen men e.g. Garmins klockor suger verkligen på lagra denna data. Synka brukar lösa det mesta. På E.g. Fenix serien så kan du se datumen på dessa filer om du vill samt om de kommer användas eller ej.
1958 • Borlänge
#4
21 januari 2018 - 14:44
Gilla 
Eeeh, var det inte GPS i telefon det gällde.
1967 • Torslanda
#5
21 januari 2018 - 15:10
Gilla 
Jo men de använder samma chipset för GPS som de flesta klockor. De har samma EPO stöd. Dock är det inte alla applikationer i telefonerna som använder sig av EPO stödet.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.