Löpning Kom igång 11 inlägg 2819 visningar

Hur hög puls är normal puls som otränad?

1997 • Stockholm
#1
18 juni 2019 - 18:14
Gilla 
Hej!

Efter några år av inaktivitet har jag bestämt mig för att ta tag i träningen och löpningen igen. Saknar att känna att man har ork och kondis, nu flåsar jag som om jag sprungit 15 mil bara jag tar mig ut i köket eller går till garaget.

Och det är just det där med flåsandet och puls jag vill ta upp... jag har försökt se ifall det finns någon liknande tråd i forumet men inte kunnat hitta någon med just det problemet jag har. Jag är ju som sagt "ny" och har väldigt dålig kondis. Är 165 cm lång och väger 69,5 kg och har problemet att jag väldigt snabbt får hög puls, även ifall jag t.ex bara ska ta mig ut till garaget, eller går runt i affären och handlar. Pulsen drar iväg upp mot 120-130 i sådana lägen. Jag har inte vågat mig på att jogga helt ännu i och med den höga pulsen, men när jag ger mig ut på någorlunda snabba promenader (jag kan egentligen gå snabbare men lägger band på mig just nu) på en snitt-tid på 9 min/km har jag en puls som ligger på 170-180 och ifall jag under en sån promenad stöter på en backe ligger jag på 199 och uppåt. Ifall jag saktar ner farten och går i kanske 13 min/km fortsätter pulsen ligga på 160-170 fast jag inte är andfådd. Det är inte förrän jag sätter mig eller lägger mig när jag kommer hem som pulsen går ner till under 100. Ifall jag går upp för några trappor ligger den också runt 140-150. Borstar jag tänderna/duschar ligger den på 120-130. Samtidigt har jag en vilopuls på 48.

Är det normalt att som otränad ha en puls som drar iväg så snabbt för så lite? Är det ett tecken på att jag har hög maxpuls, och alltså är helt ofarligt? Har inte vågat pusha mig själv mer i rädsla för hur hög pulsen kommer bli ifall jag ligger på 170-190 bara av en någorlunda snabb promenad där jag inte ens tar ut mig ordentligt. Nu har jag de senaste dagarna som tagit väldigt långsamma promenader på 3 km under 40 minuter, bara för att hålla mig igång...och fast jag går runt och njuter av naturen och verkligen bara tar det lugnt har jag en puls på 120-138.
1985 • Tyringe
#2
18 juni 2019 - 21:32
Gilla 
Jag vill säga att det är högst inviduellt.
Som otränad och 30 kg mer så hade jag en snittpuls på en mil i 9,12 tempo (jätteslö =) 152 slag per minut.
Vilopulsen enligt min klocka ligger på runt 40-50.
Men när jag började springa så orkade jag knappt gå upp för trappor innan jag blev andfådd.

Är du orolig för din hälsa så anser jag att du skall uppsöka vården för att få göra en hälsokoll för att få ett korrekt svar för din kropp.

Vissa människor kan inte ens komma upp i en hög puls trots en rejäl kraftansträning medans andra kommer upp högt bara genom att gå raskt.

Sebbe
1997 • Stockholm
#3
18 juni 2019 - 22:09
Gilla 
Hej,

Som otränad är hög puls vid 9 min/km inte ovanligt. Om du är hälsosam i övrigt, inte känner dig trött och dåsig under dagarna eller blir yrslig/svimfärdig skulle jag inte vara orolig. Men jag försöker inte ge medicinska råd, om du är orolig: uppsök läkare.

Puls är något individuellt, och om man antar att din maxpuls är av storleksordningen 220, så skulle de siffrorna du anger vara hyfsat proportionerliga för en otränad person.

De goda nyheterna är att i fall du tränar, t e x joggar i ett tempo som innebär att du kan hålla
en konversation så kan du redan på sex veckor skapa anpassningar som innebär en pulssänkning på 10-15 slag per minut, för samma ansträngning.

Jag vill se den löparen som kan ge sig ut på ett ansträngande pass utan att deras puls går i taket! Den löparen finns nog inte.

Mitt tips till dig är följande. Gör allting långsamt och enkelt, men lägg ner mer tid. Några timmar i veckan med enkel ansträngning, i sex veckor, sen omvärdera.
1997 • Stockholm
#4
18 juni 2019 - 23:24
Gilla 
Tack snälla för svar!

Jag håller faktiskt på med en utredning för hjärtat just nu, just pga den höga pulsen samt andnöd emellanåt (under ett pulsoximeter-test märkte de även att syresättningen sjönk till under 88 procent vid lite rörelse, men det kan lika gärna ha varit en felmätning). De är dock inte 100 procent säkra på att något är fel, och det var därför jag lade ut frågan här. För att se ifall någon av er skulle reagera på pulsen, vilket ni ju inte gjort. Även jag har en känsla av att min pulsökning är helt normal ändå, att det hela handlar om, som ni säger, en hög maxpuls, eftersom jag ändå kan pinna på med 160 i puls utan att ens flåsa vissa gånger. Det är som om min 160 är någon annans 110 typ. Ska göra arbetsprov inom en vecka så får vi se. Därav att jag också "tagit det lugnt" och inte inte pushat mig helt ännu; har fått träningsförbud fram tills arbetsprovet är gjort. Men en halvtimmes lugn promenad känns ju snarare hälsosamt, får ju ändå hög puls bara av att duscha eller borsta tänderna så kommer ju inte ifrån det i vilket fall som helst.

En annan fråga när jag ändå är här, kan en hög maxpuls leda till att man snabbare får mjölksyra? Har vid några tillfällen (i början på året, innan träningsförbudet) joggat låååångsamt i ungefär 15-20 minuter (med en puls på ungefär 195) och efter en halvtimme, trots att jag känner att jag har ork att fortsätta (och inte VILL sluta eftersom endorfinerna slagit till också, och allt mest är skönt och avslappnat), skedde alltid samma sak; ett plötsligt illamående som successivt blev värre ju mer jag rörde på mig. Fick alltid stanna och andas bort det i 10-15 minuter och hade jag otur spydde jag. För att sen gå tillbaks till gåbandet utan problem, men fortsätta träningen med power walk i stället pga yr och att jag lätt kunde trigga igång illamåendet igen annars. Har förstått att det är mjölksyra som ställer till det men det är ju så fruktansvärt frustrerande när man känner att man har ork att fortsätta, inte alls är trött i benen eller känner att man måste stanna pga att energin försvunnit, snarare tvärtom, och sen behöver pausa allt pga plötsligt illamående. Det hade ju varit en helt annan sak ifall man faktiskt kände att man kört skiten ur sig de där minuterna.

Hoppas det bara är just hög maxpuls och väldigt dålig kondis, och att jag snart får klartecken att träna ordentligt igen så att jag kan testa på tipset du gav Sebbe :) Skönt att höra att ni i alla fall varit med om att sådan hög puls som otränad är vanligt.
Sebbe
1997 • Stockholm
#5
19 juni 2019 - 00:19
Gilla 
Hoppas det går vägen för dig!

Ang. ditt illamående: det är inte en fest förrän någon spytt ^^
1997 • Stockholm
#6
19 juni 2019 - 00:27
Gilla 
Tack snälla!

Hahaha men dåså, då gör jag helt rätt alltså ;)
merlin
1985 • Karlsborg
#7
19 juni 2019 - 22:14
Gilla 
Det behöver ju in heller vara En specifik orsak till det du upplever utan flera saker.

Gällande löpning så är ju vikt en sådan sak. Jag är 182 cm lång och väger 74 kg + man. Då är jag inte direkt lätt för att syssla med löpning. Även om man i ditt läge inte ska fokusera på vikt eller bara träna för viktens skull så är det ändå ett antal mer kg du drar runt på vid löpning jämfört med mig.

Om du ändå är orolig ifall läkarna ger dig grönt ljus kan du ju börja med dagliga långpromenader i raskt tempo. Även det kommer påverka din puls.
1997 • Stockholm
#8
19 juni 2019 - 22:46
Gilla 
Hej Merlin!

Precis, det är lite så jag tänker. Nu är det just daglig promenad jag gör, har alltså inte börjat löpa än (förutom i början på året några få gånger, men då var det ju mer långsam joggning än löpning). Men förstår precis vad du menar :) och jag har ju några kilos övervikt som påverkar, vill egentligen ner till 55 kg så det ligger mycket fokus på vikt just nu, mycket pga de problem jag har just nu. Vill inte känna mig som 84 i kroppen längre. Inte för att det är fel att väga 69,5, men som du säger, det gör skillnad och det påverkar. Bara av att ha tappat 9,3 kilo nu de senaste 2 månaderna har jag halverat min vilopuls med 40 slag. Har fortfarande högt blodtryck dock (också något de utreder) och än så länge märker jag ingen skillnad på pulsen vid rörelse. Men det kommer säkert, har ju inte riktigt utmanat mig än heller. Så fort jag för grönt ljus (vilket jag målar upp att jag får, vägrar något annat) så kommer fokus ligga på att pusha mig mer än bara lugna promenader.

Tack snälla för din input :)
merlin
1985 • Karlsborg
#9
19 juni 2019 - 23:02
1 Gilla 
Vikt är en känslig fråga, men rent hälsomässigt är det helt klart så att det finns ett spann som ger bättre hälsa och sänker risken för en rad sjukdomar. Jag råder dig att hellre nörda ned dig i en idrott som du tycker är riktigt rolig (varför inte löpning?:) ) så kommer vikten och kosten komma med automatiskt. Iallafall jag upplever att jag äter betydligt bättre under perioder av bra träning utan att fundera på det.

Det bästa är med ett liv i rörelse är ju faktiskt att man kan strunta i alla mirakeldieter, influensers och bondfångare. Joggar man en timme om dagen kan jag garantera att du kan äta en bulle då och då. Lite snacks på fredagen och nåt gott att dricka.

1963 • Linköping
#10
19 juni 2019 - 23:31
2 Gilla 
Du kanske ska sluta mäta pulsen? Hög puls är normalt inte farligt och variationen från person till person kan vara stor.

Standardformler för maxpuls baserat på ålder kan avvika 20-30 slag för en viss person utan att det är något konstigt. Jag har själv avvikande värden då jag ligger lågt både i vilopuls (35-40 om jag är frisk och i god kondition) och maxpuls över 200 fast jag är 55 år. Men jag mäter aldrig pulsen numera då jag springer, den får vara vad den vill. Går mer på känslan. Flåset, känslan i benen om mjölksyran börjar kännas etc.
Oldboy
1952 • Danderyd
#11
20 juni 2019 - 00:38
1 Gilla 
Eftersom jag själv har förmaksflimmer (som jag numera kan medicinera bort) råkar jag vara påläst på hjärta och puls och det låter inte normalt , det som händer med din puls. Hade du haft förmaksflimmer borde de ha sett det vid första besöket på ett ekg men det finns många andra avvikelser som kan ge hög puls. Högt blodtryck och lite övervikt är dock något du bör försöka komma tillrätta med, andnöd och att du kan bli yr låter inte heller bra. Att mjölksyran ger illamående och yrsel har jag inte hört, mjölksyran brukar sätta sig i musklerna och upplevas som smärta, ungefär som träningsvärk, den kommer av att syret inte räcker till och det kan ju hända om hjärtat pumpar för dåligt.
Kan bara råda dig att vara påstridig med att bli utredd ordentligt (det kan ta tid). räcker inte arbets-ekg kan de gå vidare med att mäta hjärtats pumpförmåga med ultraljud t ex. Så snart de kommit vidare med varför pulsen är hög skulle jag gissa att du blir ombedd att träna flitigt men kanske med restriktioner för puls eller ansträngning, gör då så, allt som är ofarligt och förbättrar din kondition bör du ge dig på. Du kanske behöver lägga om kosten också, på sundkurs.se finns diverse kostråd baserade på forskningens status just nu, jag kan säga att man har kommit rätt långt sedan den tid då man bara sa åt folk att minska på fettet.
Man kan behöva vara lite envis för att komma framåt i utredningarna, stå på dig med att du vill kunna träna, du kan nog få hjälp av både sjukgymnast och dietist om du får råd som du inte begriper hur du ska förhålla dig till, har du kontakt med en bra läkare så försök få komma på återbesök om inte alltför lång tid. Och fortsätt sköta din del av jobbet - komma i tid till undersökningar, gå på provtagningar osv, om något dröjer väldigt länge så ring och fråga.
Själv har jag blivit utredd i ett och ett halvt år, har inga mekaniska fel på mitt hjärta och talar med kardiologen ett par gånger om året, har hittat en medicinering som gör att jag kan träna, fast inte som jag helst vill, dock fungerar det och jag är i utmärkt form men inte lika snabb som förr.
Högt blodtryck vet jag betydligt mindre om men jag hoppas det utreds ordentligt, det är roten till mycket ont så ta det på allvar. Om det sen ligger mer bakom din höga puls kan jag som amatör inte säga något om men det beror inte bara på medfödd hög maxpuls, det är jag övertygad om efter att ha läst hur du upplever det.
Hoppas du har bra läkare som utreder dina besvär och att de pratar med varandra om det är flera.
Lycka till med utredningarna!
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.