Löpning Kom igång 10 inlägg 2567 visningar

Hur stor roll spelar medfödda förutsättningar?

#1
23 juni 2019 - 15:14
Gilla 
Jag är en 45 årig kvinna som tränat på gym regelbundet de senaste 8 åren. Tränar både kondition och styrka flera gånger i veckan och upplever att jag är i god form. Är inte överviktig och har en vilopuls på 64. MEN jag är så dålig på att springa! Försöker i perioder variera min gymträning med löpning, för att komma ut i friska luften och för att det verkar så härligt. För mig är det dock bara plågsamt.

När jag har kämpat på i flera månader har jag lyckats klara 5 km på 30 minuter och en mil på 62. Jag har varit jättenöjd då och verkligen känt att jag har tagit ut mig. Irriterande då att jämföra med andra som springer på samma tid eller snabbare fast de är helt otränade och bär på en del övervikt. Jag klarar ett högintensivt Tabatapass på gymmet i 60 minuter, men löpning tycks inte vara min grej. Hur stor betydelse har medfödd ”talang” eller genetiska, fysiska förutsättningar egentligen?
2001 • Bromma
#2
23 juni 2019 - 21:13
1 Gilla 
Vad är "kämpat på i flera månader"? De flesta program till att klara en viss distans är väl typ 10-12 veckor eller något, alltså några månader. Hur regelbundet springer du? Det låter inte så jätteofta om du "försöker i perioder variera gymträningen med löpning". Men absolut spelar gener och talang roll, särskilt när det börjar gå snabbt. Riktigt snabbt.
#3
23 juni 2019 - 21:33
1 Gilla 
Visst finns de medfödda förutsättningar men jag tycker Colting har ett bra uttalande om talang.
"Talang är den mest överskattade kvaliteten som finns. Tron på talangens kraft är mattan som rycks under fötterna på drivkraft, ouppfylld potential och oförlöst förmåga. Talang är genvägsmentalitetens och den snabba kickens tidevarvs heliga Graal. Talang är gratis, smärtfritt och omedelbart.
Men talang är också hämmande, stillastående och stagnant. Jag har idrottat med många talanger. Det är de som hade det gratis, enkelt och självklart. Men det är de som heller aldrig fick slipa sina verktyg mot en rå yta eller trimma sin motor i en uppförsbacke. De gav alla upp i förtid. Talanger kommer och går men passionerat hårt arbete består.

Den viktigaste egenskapen för utveckling och framgång är envishet och tålamod. Samt förtröstan över sin egna inneboende förmåga. Man måste tro och hoppas.

Man kan vara talanglös. Men man får inte vara hopplös."
Jonas Colting
2001 • Bromma
#4
23 juni 2019 - 22:25
Gilla 
Hard work beats talent when talent doesnt work hard
#5
23 juni 2019 - 22:26
Gilla 
Tack för svar! När jag kommer in i mina ”springperioder”, oftast på sommaren, tränar jag löpning ca 3 ggr/vecka. Antar att en del av min frustration handlar om att min ölmagade make som ibland gör mig sällskap på rundorna klarar 5 minuter/km trots att han tränar väldigt sällan annars... Han tränade dock mycket som ung. Det gjorde inte jag. Kanske har detta större betydelse än man tror?
Petter Sundin
1988 • Solna
#6
24 juni 2019 - 09:04
Gilla 
Jag tycker att innan man ens börjar prata om gener och talang så ska man ge sig själv och sin kropp en ärlig chans. En ärlig chans tycker jag är ett halvår med ökande mängd upp till 3-5mil i veckan med ett bra upplägg.

Visst finns det folk som springer milen under 45 utan träning men det är inte sjyst mot din egen kropp att jämföra med dessa personer!
1989 • Alingsås
#7
24 juni 2019 - 09:23
Gilla 
Hej Anna!

Petter skriver 3-5mil i veckan. För mig har det tagit FLERA år att komma till ca. 5mil i veckan. inte 6 månader. Så, ta det i ditt tempo. Det är bara du och din kropp som vet. Alla kan springa, men man får helt enkelt gå efter sig själv, kämpa på bara, och håll ut. Det kommer bli lättare! För en del tar det 6 månader, för andra tar det 6 år. (Jag och min närmsta löparvän är typexempel, hon har kört i 1 ½ år, och jag i typ.. 6 år. Vi ligger ganska lika i distans, uthållighet och snabbhet)
Östermalms IP
#8
24 juni 2019 - 11:35
Gilla 
Jag tror också att löpteknik spelar större roll än man tror. Jag vet, eftersom min egen teknik är typ kass. :-)

Har även sett alla möjliga avarter på dålig teknik på loppen.

Däremot de som springer snabbt. Utöver att de antagligen har väldigt hög volym i bagaget, så har de flesta en väldans bra teknik i löpsteget.
Peter Gröndahl
1978 • Stockholm
#9
25 juni 2019 - 13:08
1 Gilla 
Medfödda förutsättningar spelar såklart en enorm roll för ens förmåga att uppnå diverse mål i löpning och idrott rent generellt. Det bestämmer ens grundförutsättningar, hur väl man svarar på träning och styr även vilken slags träning man svarar bäst på.

Ingen kan såklart uppnå sin potential utan massor av bra träning och som motionär spelar det väl inte heller någon större roll egentligen, man springer ju för att det tillför någonting positivt i ens liv.

Kim Ahola
1970 • Västerås
#10
25 juni 2019 - 14:52
2 Gilla 
Att orka träna regelbundet, och än mer så förstås hårt, är en talang det med. Dvs med faktisk pistol mot huvudet kan väldigt många bli bra, men utan pistol krävs talang också för att utsätta sig för träning. Gener påverkar inte bara kroppskomposition utan också psyke.

Allra bäst blir väl logiskt de som har en kombo av flera talanger. Energisnålt spänstigt steg, rätt kroppskomposition, tålighet, huvud för träning etc som till sist måste mynna ut i faktiskt genomförd träning.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.