Löpning Kom igång 13 inlägg 3030 visningar

Kan alla bli bra på löpning?

#1
23 juni 2019 - 15:15
1 Gilla 
Jag är en 45 årig kvinna som tränat på gym regelbundet de senaste 8 åren. Tränar både kondition och styrka flera gånger i veckan och upplever att jag är i god form. Är inte överviktig och har en vilopuls på 64. MEN jag är så dålig på att springa! Försöker i perioder variera min gymträning med löpning, för att komma ut i friska luften och för att det verkar så härligt. För mig är det dock bara plågsamt.

När jag har kämpat på i flera månader har jag lyckats klara 5 km på 30 minuter och en mil på 62. Jag har varit jättenöjd då och verkligen känt att jag har tagit ut mig. Irriterande då att jämföra med andra som springer på samma tid eller snabbare fast de är helt otränade och bär på en del övervikt. Jag klarar ett högintensivt Tabatapass på gymmet i 60 minuter, men löpning tycks inte vara min grej. Hur stor betydelse har medfödd ”talang” eller genetiska, fysiska förutsättningar egentligen?
Michael Lindborg
1964 • Saltsjö-Duvnäs
#2
23 juni 2019 - 15:48
Gilla 
För att bli elitlöpare krävs så klart genetiska förutsättningar. Däremot kan så gott som alla motionärer träna upp sig så att de klarar en halvmara eller liknande. Se till att inte springa för fort i början. Ta det lugnt och hitta ett naturligt löpsteg. Ta inte ut dig helt utan njut av rörelsen. Flåset kommer efterhand.
Kim Ahola
1970 • Västerås
#3
23 juni 2019 - 18:11
Gilla 
Väldigt liten skillnad i tempo mellan 5 och 10 för dig. Gissar att du skulle tjäna på att träna upp löpteknik och hastighet. Korta intervaller. Och korta backintervaller för löpstyrka.
Monica Carlsson
1971 • Partille
#4
23 juni 2019 - 19:33
5 Gilla 
#1: Var snäll med dig själv och fortsätt gneta på. Det är liksom inget som är "gratis" när du springer, du kan inte rulla, glida, vila på samma sätt som med när du cyklar, åker inlines, skidor, skridskor. Inte ens nerförsbackarna är gratis när man springer ju! Slutar du röra benen stannar du, OK, man kan ju gå, men man MÅSTE verkligen flytta fötterna hela tiden...

Löpning är inte riktigt min grej heller. Men jag låtsas som jag inte förstår det... Jag har farter som dina ungefär, och borde också lyssna på alla som säger intervaller/tempohöjningar och mer styrka (men det har nog du redan)... men det är ju så gött att bara knyta på sig skorna och lufsa ut i alla årstider, inga träningstider/pass att passa, enkelt och rensar skallen på bra sätt, men risken är att hamna i "bekvämtempo" som gör att man inte utvecklas. Den fällan har jag gått i.

Men. Heja dig! Hoppas du hittar glädjen att springa, till att börja med!
Björn L
1982 • Lund
#5
23 juni 2019 - 19:57
3 Gilla 
Ja, vad är talang? Det är väl inte kontroversiellt att säga att människor utvecklas olika snabbt när de börjar med en ny sport, som t ex löpning. Men tittar man på dom som hållit på i minst tio år så är intrycket att talang spelar mycket mindre roll än antalet löpta mil.

Jag tror kontinuitet är en nyckel. Konditionsträning på gym i all ära, men döm inte ut din förmåga att bli en bättre löpare förrän du tränat just löpning mer regelbundet under längre tid, säg 3 pass i veckan à 45+ minuter i 2-3 års tid. Inte ens fotbollsspelare, som rör sig ganska mycket på både träning och tävling, är alltid så bra löpare som de "borde" vara med tanke på hur starka de är och mycket de tränar, eftersom de inte specifikt tränar distanslöpning.

När det handlar om att jämföra sig med andra är det också vanskligt. Att som 45-årig kvinna springa milen på 62 minuter motsvarar till exempel för en 25-årig man ungefär 49 minuter, så redan där finns en skillnad. Dessutom kommer löpare i alla storlekar och former. Det som vid första anblicken tycks vara talang handlar inte sällan om en gedigen träningsbakgrund (till exempel någon som tidigare varit i superform, sedan tappat den men bestämmer sig för att börja träna igen).
1961 • Oskarshamn
#6
23 juni 2019 - 21:55
2 Gilla 
Jämför dig inte med andra, utan försök njuta av din egen löpning. Alla har sina förutsättningar.
Som sagt, kontinuitet är viktigt, så småningom kan du börja med intervall/löpteknik osv, men det primära är att du har roligt med löpningen för din egen skull. Och om du lyckas förbättra dig på någon distans med bara ett par sekunder är det en fantastisk prestation.
Heja!
#7
23 juni 2019 - 22:28
1 Gilla 
Tack för svar! När jag kommer in i mina ”springperioder”, oftast på sommaren, tränar jag löpning ca 3 ggr/vecka. Antar att en del av min frustration handlar om att min ölmagade make som ibland gör mig sällskap på rundorna klarar 5 minuter/km trots att han tränar väldigt sällan annars... Han tränade dock mycket som ung. Det gjorde inte jag. Kanske har detta större betydelse än man tror?
Jens Sandahl
1969 • Sävedalen
#8
23 juni 2019 - 22:38
1 Gilla 
Skilsmässa är kanske enklaste svaret... ;-)

Annars två alternativa svar:

1. Försök inse att det är en bra preststion att springa en mil på 62 minuter. Bra jobbat!

2a. Försök att låta sommarens springperiod vara i 52 veckor. Med 2-4 lugna löppass i veckan kommer du att utvecklas som löpare.
2b. Kika på exempelvis programmet för 55 minuter på milen här på Jogg. Innehåller en bredd på passen, men basen är lugna distanspass.
merlin
1985 • Karlsborg
#9
24 juni 2019 - 07:29 Redigerad 24 juni 2019 - 08:15
3 Gilla 
#7 man kan ju också tänka sig att din make hellre springer till graven än springer långsammare än dig. Ge det lite tid så är du snart förbi :)
Sebbe
1997 • Stockholm
#10
24 juni 2019 - 19:04
Gilla 
Fastighetsmannen Sven-Olof Johansson hade på sent 80tal miljarder i förmögenhet. Under fastighetskrisen tidigt 90tal så blev han istället Sveriges fattigaste man, med skulder som uppgick till två miljarder kronor.

Men i dag är han miljardär igen.

En liknelse, men jag tycker den är talande. Jag tvekar på att fastighetsmannen hade kunnat bli miljardär igen, om han inte var det tidigare. Kunskapen satt kvar, den enda skillnaden var att bankkontot såg dystert ut.

(Löp)träning kanske inte ger en så mycket kunskap, men det skapar anpassningar i kroppen. Vissa av dessa anpassningar är kortlevade och försvinner kvickt utan träning, andra lever kvar längre. Gunde Svan hade nog varit riktigt snabb i dag även med en ölmage.

Men du kanske ska se det som en tröst, den träning du nu utför kommer kanske gynna dig hela ditt liv.
Östermalms IP
#11
24 juni 2019 - 21:31 Redigerad 25 juni 2019 - 02:29
Gilla 
-
1978 • Bromma
#12
25 juni 2019 - 04:12
Gilla 
#5 finns det någon skrift om hur bra man skulle varor vid en viss ålder? Själv är jag ju 41. Skulle vilja veta hur bra jag skulle varit på löpning när jag var 20.

Hur mycket sämre blir man per år?
Björn L
1982 • Lund
#13
25 juni 2019 - 23:48
Gilla 
#13: Det finns omvandlare som, tror jag, utgår från världsrekordet för varje ålder och säkert andra parametrar. I veteransammanhang räknas tid ofta om till procent (av ett teoretiskt världsrekord). Här finns länk till en:
http://www.mastersathletics.net/index.php?id=2595
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.