Löpning Skador & Rehab 8 inlägg 8382 visningar

Ont i ländryggen

Amanda
1981 • Uppsala
#1
2 januari 2009 - 18:13
Gilla 
Jag har precis börjat jogga lite smått, långsamma pass på ca 2 km. Dagen efter joggingpasset brukar jag få ont i ländryggen. Kan tänka mej att det är den ändrade belastningen som gör det, att det blir mer stötigt än vid gång. Kanske borde skaffa nya skor också.. Är det fler som har detta problem? Är det vanligt i början av joggingkarriären?
Malin T
1974 • Duved
#2
2 januari 2009 - 18:59
Gilla 
känner igen det där. har kännt av ländryggen flera gånger efter springningen, dessutom kan det liksom "sprida sig" ned i skinkan och ibland ännu längre :(

oftast har det berott på att jag tappat hållningen och blivit för mycket framåtlutad, så ett tips kan vara att du tänker på om det möjligen kan vara så för dig och försöka undvika det.

ryggträning är för mig nödvändigt, likaså magen, så om du inte redan tränar dessa - börja med det.
Anna K
1978 • Uddevalla
#3
2 januari 2009 - 19:13
Gilla 
Jag fick samma problem. För mig var det rätt illa. Kunde inte gå rakt på flera dagar efter en riktigt jobbig "attack". Men det blir bättre och bättre. Ett tips jag fick, och som fungerar för mig, var att stretcha ryggen efter löpning. Man sätter sig på huk och sträcker fram armarna och håller ihop händerna. Sen liksom pressar man axlar och armar neråt (utan att vippa). Det tog några gånger att hitta tekniken, men nu känns det bra efteråt och problemen går åt rätt håll. Hoppas det kan hjälpa!

Sen tränar jag också ryggen med rygglyft och sit ups. Har hört att om man vill att ryggen ska hålla ska man träna 1 omgång rygg gentemot ungefär 3 omgångar mage (alltså t ex 10 rygglyft och 30 sit ups). Mycket av ryggens stabilitet sitter nämligen i magen och inte bak i ryggen.
Daniel Ernstson
1982 • KALMAR
#4
2 januari 2009 - 22:00 Redigerad 2 januari 2009 - 22:03
Gilla 
För att joggande och löpning inte skall slit så fasligt finns det 2 saker att tänka på har jag lärt mig. 1. Bra skor, ett måste för alla leder från ryggen och neråt. och 2 bra hållning, både för att få bättre löpsteg och för att inte trötta ut ländryggen, samma sak gäller om man åker inlines.

Ont i rygg, höfter och knän försvann magiskt när ja inhandlade ett par riktiga Asics... Även hållningen blev faktiskt bättre med riktiga skor.
Amanda
1981 • Uppsala
#5
2 januari 2009 - 22:48
Gilla 
Jag ska testa att sträcka ut ryggen efter nästa gång och inte bara ben och säte som jag brukar. Kör faktiskt ryggstretchen ibland, men inte i anslutning till jogging. Skor är såklart också något att satsa på. Vill bara vänta så jag ser att det här är nåt jag kan tänka mej att fortsätta med. Tack snälla för tipsen, jag ska testa!
Bodil Ahnoff
1955 • Lycke
#6
3 januari 2009 - 00:06
Gilla 
Gissar att du inte har tillräcklig stabilitet o styrka i bålen, det krävs för att orka hålla upp kroppen i bra löpställning. Gör Coreövningar själv eller gå på Frskis & Svettis, ser att de har Core i Uppsala. Body pump o styrketräning är också bra. Min ländrygg är mycket gladare nu.
csaba
1973 • Malmö
#7
3 januari 2009 - 02:41
Gilla 
Faktist ett annat tipps är kanske att du kollar om du pronerar och behöver ortopediska inlägg. (mina ryggbekymmer försvann sedan dess).

Felaktiga skor eller benhållning kan ge dig benhinne inflamation, vadproblem, knäbekymmer, men faktist även ryggproblem.

Och när jag hadde problem med ryggen, så fick jag tippset att stretcha sätesmusklerna och jag körde även ryggresningar i gymmet.

Men hur mycket man än stärker rygg och höft (vilket hjälper ju till en viss del), men har man felaktig hållning eller skor så hjälper inte hur stark man är i höftpartiet. (jag tror inte ens att en människa med världens starkaste höfter och magmuskler, hadde klarat en mara med felaktig hållning, utan att få ont i ryggen).
Bodil Ahnoff
1955 • Lycke
#8
3 januari 2009 - 12:35
Gilla 
Det är lättare att hålla kroppen upprätt om du är stark i bålen, dvs ha en bra hållning.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.