Längdskidor Utrustning 11 inlägg 1579 visningar

Skatepjäxor och bindningar

MJ
Umeå
#1
31 mars 2020 - 15:26 (Redigerad 31 mars 2020 - 15:26)
Gilla 
Hjälp!

Mina gamla Salomon pilot har nu gett upp fullständigt och jag måste köpa ny pjäxor. Jag är extremt ointresserad av utrustning men har i alla fall förstått att pilotsystemet är "ute" och i princip inte går att få tag i längre.

Är det möjligt att köpa nya pjäxor som passar på de bindningar jag har på alla mina skateskidor eller åker jag på att byta bindningar också?

Några rekommendationer eller tips kring vad jag bör sikta in mig på?

1986 • Falkenberg
#2
31 mars 2020 - 15:51
Gilla 
Förr eller senare får du nog göra övergången även om du säkert fortfarande kan hitta ett par pjäxor med SNS-systemet. Byter du så spelar det inte så stor roll vilka bindningar du köper, alla pjäxor passar numera i NNN-profilen som Salomon envisas med att sätta sitt eget namn på.

Vid byte skulle jag ha börjat med att hitta en pjäxa som passar och därefter valt bindning. Du kanske inte behöver byta på alla skidor direkt? Vilka par använder du mest? Hur många har du?
Jonas Henriksson
1975 • Undersåker
#3
31 mars 2020 - 21:38
Gilla 
Har du spanat in någon särskild pjäxa?
MJ
Umeå
#4
1 april 2020 - 14:34
Gilla 
@Andreas, tack för ditt svar! Som du säger är det kanske bara att bita i äpplet och göra övergången nu då.

Nu lät det som att jag hade ett enormt skidstall men det får bli nya bindningar på finskidorna och på de bästa fulskidorna i första hand. Jag klarar mig ju egentligen på två par.

@Jonas, det lutar åt ett par salomon. De funkar bra för mina fötter och eftersom att jag egentligen inte har något att klaga på så ids jag nog inte tänka om kring märket. Blir inte race-varianten, men den som heter vitane kanske?
Lars Bern
1973 • Göteborg (Hisings Backa)
#5
1 april 2020 - 15:29
1 Gilla 
Bild uppladdad av Lars Bern
Jag är också lite mitt emellan, men gillar pilot-systemet på skate. Har börjat med ett par skidor på klassiskt mest för att testa Rottefellas Move-system.

Om du har storlek 42-43 så har jag minst ett par skiathlon-pjäxor över om du är intresserad. Skicka PM eller mail lars.bern på gmail.com.
Jonas Henriksson
1975 • Undersåker
#6
1 april 2020 - 18:43
1 Gilla 
Nu är jag bara glad motionär men tycker ändå att om du har möjlighet så snåla inte vid köp av pjäxor,dyrt:bra! ;)
Snäppet under tillverkarnas race-modeller brukar funka bra och kan hittas till bra pris. Pjäxköp har ju en tendens till att bli dyrt men oftast så håller de ju länge om man sköter dom och då känns det ju bättre för plånboken...!
1965 • Sala
#7
2 april 2020 - 20:59
Gilla 
Salomon har ännu ett stort utbud av SNS-pjäxor så du kan nog hitta ett passande par med Pilot-sula.

Andreas: "[...] NNN-profilen som Salomon envisas med att sätta sitt eget namn på."

Jag tror det handlar om att NNN inte bara är en standard men även ett varumärke som tillhör Rottefella. Det hade förvisso varit smidigt om Salomon hade kunnat använda NNN-beteckningen på sina NNN-kompatibla Prolink-produkter.
Lars Bern
1973 • Göteborg (Hisings Backa)
#8
2 april 2020 - 22:56
Gilla 
Enkelt beskrivet så går allt mot att vara kompatibelt med varandra, dvs. pjäxor passar med alla bindningar (bortsett från Salomon SNS).
NNN-Prolink-Turnamic

Det som är unikt men ofta lösbart med adaptrar och plattor är hur bindningarna fästs i skidorna.

Salomons och systerbolaget Atomics skidor är förborrade för deras egna skruvbara Prolink.

Fischer och Rossignol kommer med färdigmonterad IFP-platta som man kan skjuta fast Turnamic-bindningar på.

Madshus och Peltonen har förmonterad NIS-platta (finns ett par-tre generationer) som man kan skjuta på Rottefella-bindningar (NNN) på.
1965 • Sala
#9
3 april 2020 - 08:29
Gilla 
Lars: "Enkelt beskrivet så går allt mot att vara kompatibelt [...]"

Ja, sedan standarden NNN (egentligen NNN 2) blev allmän egendom är den trenden tydlig; industrin har enats kring NNN, kan man säga. Något som är ännu mer anmärkningsvärt, som du nämner, är hur anpassningsbart även gränssnittet mellan bindning och skida nu är; det finns inte många omöjliga kombinationer. Både NIS och IFP har monteringsplattor för Salomons och Atomics förborrade skidor. Turnamic har NIS-bindningar och Rottefella har IFP-bindningar; Rottefella har även sitt MOVE-system i en version för IFP-bindningar. Prolink har dock varken NIS- eller IFP-gränssnitt, vad jag känner till, men sitt eget motsvarande system: Shift.
Lars Bern
1973 • Göteborg (Hisings Backa)
#10
3 april 2020 - 09:08
Gilla 
Sant att Rottefella och Turnamic har anpassade lösningar för "konkurrerande" system. Viktigt framför allt för Rottefella som inte hänger ihop med någon skidtillverkare (om än tight samarbete med Madshus). Hela situationen uppkom väl när patenten för Rottefella gick ut och huvudkonkurrenten Salomon gjorde det lite oväntade draget att gå över till Rottefellas "NNN-standard".

Sen är det väl två skolor - skruvat eller skjuva på platta.
MJ
Umeå
#11
4 april 2020 - 09:09
Gilla 
@Lars Bern, tack men det blir för stort för mina 39or :)

Tack all för er input!
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.