Den 16 december 2020 lanserade vi en ny design och ett helt nytt upplägg på våra sajter.
Det innebär att alla funktioner från Skid, Tri, Cykl och Svettig nu ryms här på Jogg. Läs mer här!
Löpning Skador & Rehab 10 inlägg 5215 visningar

Förkyld, förkyld, träning inför Stockholm marathon

Camilla
1972 • Köping
#1
26 februari 2009 - 10:15 (Redigerad 26 februari 2009 - 18:16)
Gilla 
Hej på er!
Nu börjar jag bli less och längtar efter att ta på mig löparskorna. Är inne på min andra förkylning, första förkylningen tränade jag inte på nästan två veckor. Sprang 1 mil i tisdags, gick lätt att springa, på onsdagen vaknade jag med halsont och hosta igen..... Tränar inför mitt första Stockholm marathon och målet är just nu att komma runt. Har panik.. just med tanke på att man inte kan träna. Har någon något tips, kan man komma igen tror ni eller skall man lägga av med träningen till maran?
Har sprungit Göteborgsvarvet samt Lidingö i höstas.
1975 • Nyköping
#2
26 februari 2009 - 10:35
Gilla 
Jag är i ungefär samma sits med sjukdom - influensa och den härliga vinterkräksjukan - bakom mig. Har precis kommit igång igen. Jag tror inte att det är för sent att fortsätta träna för maran om du har löpvana - vilket du har. Håller du dig frisk större delem av mars och april borde det gå bra. Visst blir det ett antal pass mindre i kroppen men satsa på att få in några riktigt långa pass (25km-30km) innan så kommer du komma runt. ;)

Jag ska själv lägga in långpass nu så snart snön och isen på vägarna är borta. Sen får det gå som det går. ;)
Madeleine Pettersson
1980 • Gävle
#3
26 februari 2009 - 11:12
Gilla 
Kan peppa dig med att berätta att jag sprang S marathon förra året med endast max 10 långpass och då ett halv marathon lopp inräknat. Hade även infektioner som kom och gick under större delen av sen vinter och våren. Åt även pencillin i mitten av april men klarade loppet galant. Tog mig i mål på 3.59.11 så jag var nöjd.

Men sen gjorde jag bort mig att inte vila min kropp ordentligt efter maran så jag drog på mig en skada i knä på försommaren ;)

Så jag tror på er bägge två.!!!!

karin fägerlind
1979 • sthlm
#4
26 februari 2009 - 12:19
Gilla 
Jag vill också peppa dig med att säga att jag hade det likadant inför mitt första lidingölopp (i höstas). var förkyld i en månad från slutet på juli till slutet på augusti. Känner verkligen igen det där med panik-känslor, jag hann springa 3 långpass a 2 mil terräng totalt samt ett gäng småpass a en mil typ i september och runt tog jag mig utan problem på det, antagligen på grund av att jag var hyfsat tränad från innan förkylningen.

Visst, jag är jag och du är du, men att oroa sig tjänar ingenting till, och att träna när man är förkyld är helt uteslutet. Så chilla tills det går över och känn efter ordentligt i början när du sätter igång så att du inte får tillbaka nån skit eller skadar dig, så kommer det säkert gå bra.
1980 • Stockholm
#5
26 februari 2009 - 13:16
Gilla 
jag håller med magnus, se till att prioritera långpassen när nu blir frisk så går det bra

i vilket fall som helst så blir det ju nytt pers för din del.

själv har jag inte varit regält förkyld på ca 3 år. men då jobbar jag med småknoddar också, och har nog redan haft dom flesta virus.
Bruce B.
1962 • Söråker
#6
26 februari 2009 - 13:57
Gilla 
Jag har varit sjuk en vecka nu, magsjuka :p och missat en hel del träning. Jag har också missat flera lång pass p.g.a. lite annat.
Jag känner igen det där stress/panik att inte vara tillräcklig förberedd. Men det finns en hel del tid kvar och som Magnus skrev du har redan löpvana.
Det härliga med att ha "att komma runt" som mål är att man har inte den tids press på sig. Jag tycker att man kan koppla av på ett helt annat sätt än om man "måste" få en viss tid. Dessutom kan man klara sig en bra bit på rena viljan.
Min första Stockholm mara missade jag hela 4 veckors träning precis före loppet men jag tog mig runt (5 timmar men dock ändå :))

Varför känner man panik egentligen?
Camilla
1972 • Köping
#7
26 februari 2009 - 18:08 Redigerad 26 februari 2009 - 18:42
Gilla 
Jag har tränat efter Anders Szalkais träningsprogram, 4 tim. programmet. Jag tror det är mycket där min stress/ panik sitter, att man har tappat mycket på träningsprogrammet. . Det känns därför bättre att sätta upp andra mål att ta mig runt loppet istället, med tanke på mina förkylningar... .. och att det är första gången jag springer maran.¨
Tack för tipsen jag fått, det känns något bättre nu!
Annie F
1981 • Tullinge
#8
27 februari 2009 - 15:03
Gilla 
Jag missade träningen hela december, hela januari och nästan hela februari. Har hunnit med 2 pass på 3mån... förkylningarna släpper aldrig. Sprang första passet för två veckor sedan och blev dagen efter det förkyld igen.... igår sprang jag hem från jobbet ca 11km och det kändes helt ok, tog det rätt lugnt, hade krafter kvar att ge och kunde absolut lunkat på i säkert en mil till så idag är jag inte lika orolig

Dock har jag från och med ikväll en enorm tidsbrist under några dagar då jag får planera in varje minut i livet för att ens hinna äta, men till måndag har det lugnat ner sig igen och då siktar jag på ett löppass på ca 15km och sen hoppas jag hinna få in två-tre pass till innan vi åker till Thailand den 10/3 då blir det två härliga men ack så lata veckor i solen och när vi kommer hem är vi nästan inne i april. Men jag SKA ta mig runt maran ändå!! Tiden skiter jag i, den är oviktig men runt tänker jag ta mig!
Arvid S
1954 • handen
#9
27 februari 2009 - 20:32
Gilla 
Hur konstigt det än verkar men en sån här tråd piggar ändå upp en mitt i eländet. Det måste vara vetskapen om att man inte är ensam i sin misär. :-)
Bara för att tråka ut er lite grann. Här är min historia i korthet.
Förkyld, ännu mer förkyld efter ett kort mellanrum. Därefter antingen en liten släng av vinterkräksjuka eller dålig mat. I vilket fall var det inte läge för träning.
Kort friskperiod. Återigen en förkylning. Blev bra från den.
Tänkte ta ett långpass förra lördagen. Då slår ryggen till. Kunde knappt ta mig från sängen till stället där man tvättar händerna. Smärtstillande medel var det enda som hjälpte. Sakta försvann ryggvärken. Kort och väldigt sakta runda på onsdagen (6 km ). Det gick väl hyfsat. Läste den här tråden första gången igår (torsdag). Stackars satar tänkte jag. Men jag ska i alla fall upp imorgon (fredag) (tagit ledigt från jobbet och hade så mycket planerat) och springa ett långpass.
Trodde jag ja. Vaknar upp med riktigt ordentligt halsont som byggs på med rinnande näsa och en högst otrevlig hosta under dagens lopp. Känns som jag har småfeber också.
Jag fattar inte. Vad är det frågan om i år? Jag brukar nästan aldrig vara sjuk. Men nu verkar det som jag har fått för alla friska år på en gång. Vågar knappt tro att det är sista förkylningen för säsongen. Men det känns som jag har mött dem alla nu, förkylningsvirusen alltså.
Det vore så oerhört skönt att kunna få in någon form av kontinutet i marathonträningen. Men tyvärr känns det som det bara är att glömma i år. Men skam den som ger sig. Jag ska i alla fall försöka. Om inte annat är det så oerhört skönt att vara ute och röra på sig när kroppen tillåter. Det känns som det klättrar myror på hela mig när jag blir tvungen att ta det lungt så här långa perioder i sträck. Fördelen är väl att skorna inte blir speciellt slitna. Det är det enda positiva jag har kunnat hitta just nu.
Så alla ni andra med liknande krämpor. Ni är inte ensamma därute. Vår tid kommer nog den också. Om inte i år så ett annat år. Krya på er.
Bruce B.
1962 • Söråker
#10
28 februari 2009 - 09:05
Gilla 
Jag läste nånstans att en maraton börjar inte med startskottet på tävlings dagen. En maraton börjar sex månader innan och slutar först efter man har gått i mål.
Om man ser det på det sättet så är alla dessa sjukdomar och ofrivilliga tränings uppehåll också en del av maran. Precis som man måste kämpa med smärta och negativa tankar ungefär vid 33km under loppet så är också dessa sjukdomar en tid att pröva uthålligheten och tålamodet. Det går i vågor precis som under själva loppet. Ibland känns det tungt och man tror att man kommer aldrig att klara det. Men om man håller ut så kommer det svåra att gå över och då kommer det att kännas lätt igen ett tag.
om man kan hålla ut så kommer man så småning om i mål. :)
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.