Löpning Kom igång 9 inlägg 1943 visningar

Komma igång efter sjukdom?

Johansson
1977 • Göteborg
#1
7 juni 2009 - 23:35
Gilla 
Hade kommit igång riktigt bra med min träning när jag åkte på en herrejösses förkylning och hosta. Har inte sprungit på över en vecka och det dröjer nog en dryg vecka innan jag kan träna igen. Är det lilla jag tränat upp som bortblåst nu eller är det bara att köra på igen som vanligt?
Så störande att man åker på sånt här när man kommit igång så bra :(
Oldboy
1952 • Danderyd
#2
7 juni 2009 - 23:42 Redigerad 8 juni 2009 - 01:05
Gilla 
Man måste anpassa sig till vad som händer. Efter sjukdom är det alltid bäst att börja med ett lätt pass. Hellre ta två lätta pass på raken än ett tufft pass och en vilodag. Det är väl ingen katastrof om du hoppar över ett hårt pass till? Grundregeln är att man aldrig kan ta igen förlorade pass, och ett pass är förlorat även om du gör det fast du inte kommit i form än.
1960 • Västra Frölunda
#3
8 juni 2009 - 06:02
Gilla 
Hej Carl,

Det är viktigt att starta lungt som Oldboy skriver. Enligt min erfarenhet, kommer man tillbaka till samma form som innan sjukdommen förvånandsvärt fort.
1975 • Hässelby
#4
8 juni 2009 - 08:49
Gilla 
Carl: Jag lånar din diskussion och ställer en relaterad fråga. Jag hoppas det går bra.

Jag blir ofta småförkyld. Jag vaknar med lite ont i halsen men under dagen går det över. Folk som jag har pratat med säger att man absolut inte ska träna när man har ont i halsen. Men om jag skulle lyssna på det skulle jag knappt alls få träna något alls under vinterhalvåret eftersom jag nästan varje morgon vaknar med lätt halsont (som sedan går över under dagen).

Vad är OK att göra? Är det OK att ge sig ut på en löprunda trots lite lätt halsont om det är av den typen som går över under dagen och man inte har några övriga symptom på förkylning (dvs. varken feber, hosta eller snuva)?
1971 • Nykvarn
#5
8 juni 2009 - 09:21
Gilla 
Johanna, jag tycker det är OK, Har vid flera tillfällen haft likadana symptom men jag brukar träna ändå utan negativa konsekvenser. Dock tycker jag det är bra att ta det lite lugnare än vanligt på dessa pass.
1965 • Torsås
#6
8 juni 2009 - 10:02
Gilla 
Carl - jag tror också på att ta det lugnt ett par pass först och du kommer snart känna att formen från innan förkylningen finns där. Lycka till!

Johanna - jag har också ofta samma problem med halsen och precis som du säger så blev det inte mycket träning om man skulle låta bli pga halsont. Däremot måste man nog vara uppmärksam på om andra symptom uppkommer, t ex större trötthet än vanligt. Då kan det ju vara idé att ta det lite lugnare.
Oldboy
1952 • Danderyd
#7
8 juni 2009 - 10:34
Gilla 
Johanna o Ingela: Halsont rätt ofta? Låter inte kul, det är inte överansträngda stämband eller nåt sånt? Om det är virus finns det numera belägg för att farmors kur med "yllestrumpa runt halsen" hjälper, dvs se till att den är varm.

Viktigt ang. springa med förkylningssymptom är: man måste känna sig pigg, inte ha feber (och inte lura kroppen med Alvedon e d), inte ha djupare hosta. Springer ni med pulsklocka så ska ni ha normal puls - går den upp mera är det ett tecken på att kroppen kämpar med en infektion = avbryt. Halsont är lite tveksamt men känner man igen sina krämpor så.....lite rinnande näsa brukar man säga kan vara OK.
1975 • Hässelby
#8
9 juni 2009 - 08:37
Gilla 
Staffan, Ingela och Oldboy: Tack så jättemycket för era svar! :) Jag ska tänka på att inte pressa kroppen allt för mycket när det händer, men det känns skönt att höra att man nog ändå vågar ge sig ut även om man har lite halsont på morgonen.

Oldboy: Du kanske satte fingret på något när du skrev "överansträngda stämband". Jag föreläser mycket och märker ofta irritation i halsen när jag har använt rösten fel eller är trött i stämbandet. Det är inte omöjligt att det finns ett samband!
ulf johnson
1977 • uppsala
#9
9 juni 2009 - 09:22
Gilla 
Bakgrunden till grundregeln att inte träna med halsont är att de baggar som orsakar en halsinfektion anses kunna orsaka en infektion i hjärta och hjärtsäck i vissa fall, om man anstränger sig under pågående infektion (och det är bra mycket otrevligare än vanlig bonn-halsfluss). Detta är dock ovanligt, och gäller heller inte om man har ont i halsen av snällare orsaker (ex laryngit, heter det strupkatarr? som man kan få om man pratar för mycket;-) Om man har 39 graders feber, knallont i halsen, allmänt dålig och har en verifierad bakteriell infektion ska man vila helt, men det är nog få som vill springa i det tillståndet. Om man är lite allmänkrasslig får man känna sig för lite. Man blir inte frisk fortare av att sitta still, och det är inte farligt att röra på sig. Däremot kanske man förlänger sjukan om man kör säsongens hårdaste intervallpass när man är förkyld och helst vill ligga i soffan. Om man tänker efter är det egentligen inte så svårt, vanligt bonnförnuft goes a long way.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.